ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση της ΓΑΔΑ σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Ανακοίνωση της ΓΑΔΑ σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
Σύμφωνα με την ΓΑΔΑ, οι διαδηλωτές στην προσπάθεια τους να καταλάβουν όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας της οδού Σταδίου επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν διατεθεί για την οριοθέτηση της πορείας CNN Greece

Ανακοίνωση για τα επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας κατά την διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας κατά της ενεργειακής ακρίβειας, που πραγματοποίησαν διάφορα σωματεία, εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ).

Σύμφωνα με την ΓΑΔΑ, οι διαδηλωτές στην προσπάθεια τους να καταλάβουν όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας της οδού Σταδίου επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν διατεθεί για την οριοθέτηση της πορείας. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν, ενώ έγινε και περιορισμένη χρήση αναγκαίων μέσων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ:

«Την 19.00 ώρα της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου 2022, μετά από κάλεσμα διαφόρων Οργανώσεων και Σωματείων, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση 400 περίπου ατόμων, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Για την ανωτέρω συνάθροιση είχε εκδοθεί και κοινοποιηθεί στους οργανωτές, Απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών (σύμφωνα με το Νόμο 4703/2020 περί «Δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων»), με την οποία οριοθετείτο η επακόλουθη πορεία που θα πραγματοποιείτο, στην κατάληψη μίας λωρίδας κυκλοφορίας στην οδό Σταδίου, προκειμένου να μην παρακωλυθεί η κίνηση των οχημάτων.

Την 20.00 ώρα, ξεκίνησε η πορεία των ατόμων, με συνεχείς στάσεις και προσπάθεια των πορευομένων να καταλάβουν όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας της οδού Σταδίου. Την 20.30 ώρα, στο ύψος της οδού Βουκουρεστίου οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν διατεθεί για την οριοθέτηση της πορείας, προκειμένου να τις διασπάσουν και καταλάβουν όλο το οδόστρωμα, διαταράσσοντας την κοινωνικοοικονομική ζωή του κέντρου της Αθήνας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν, αρχικά με τη χρήση των ασπίδων και στη συνέχεια λόγω της συνεχούς προσπάθειας των διαδηλωτών για κατάληψη όλου του οδοστρώματος της οδού Σταδίου, με περιορισμένη χρήση των αναγκαίων μέσων. Στη συνέχεια η πορεία συνέχισε οριοθετημένη, σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας της οδού Πανεπιστημίου και τελικά κατέληξε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου την 21.30 ώρα ολοκληρώθηκε ομαλά».

Ένταση στη Σταδίου σε κινητοποίηση για τις τιμές ρεύματος

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Παρασκευής, στη διάρκεια κινητοποίησης για την ενεργειακή ακρίβεια.

Διαδηλωτές της πρωτοβουλίας «ρεύμα για όλους», με πανό και συνθήματα, ζήτησαν να τεθεί πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, να διευρυνθεί το κοινωνικό τιμολόγιο, να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας, να εθνικοποιηθεί η ΔΕΗ, να διαγραφούν τα χρέη των καταναλωτών προς τις εταιρείες και να μην μείνει κανένας χωρίς ρεύμα.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και εν συνεχεία πορεία στη Σταδίου, όπου σημειώθηκαν επεισόδια με την αστυνομία, που έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ