ΕΛΛΑΔΑ

Πανορθόδοξη 2016: Πυρετός προετοιμασιών στην Κρήτη

Πανορθόδοξη 2016: Πυρετός προετοιμασιών στην Κρήτη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μπαρμπαρούσης Σωτήρης

Πυρετός προετοιμασιών στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης για την υποδοχή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Πρόκειται για την πρώτη Πανορθόδοξη Σύνοδο που γίνεται 962 χρόνια μετά το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών του 1054 και θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 26 Ιουνίου.

Στις 14 αυτοκέφαλες εκκλησίες που θα παραβρεθούν συγκαταλέγεται και η Εκκλησία της Ελλάδος. Την Τρίτη 24 και την Πέμπτη 25 Μαΐου θα συγκληθεί η Ιεραρχία, το Ανώτατο Διοικητικό Όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να συζητήσει τις τελικές τροποποιήσεις πάνω στα κείμενα που θα παρουσιάσει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο.

H Εκκλησία της Ελλάδος επιθυμεί να έχει δυναμική παρουσία και να τοποθετηθεί σε θέματα αιχμής όχι μόνο εκκλησιαστικού αλλά και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Τα θέματα που θα φέρει προς συζήτηση η Εκκλησία της Ελλάδος είναι:

- Η Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας σήμερα
- Οι όροι με τους οποίους μία Εκκλησία ανακηρύσσεται Αυτόνομη
- Το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού
- Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής
- Σχέσεις της Ορθόδοξης με τις υπόλοιπες Χριστιανικές Εκκλησίες

2511971

Στιγμιότυπο από την επισκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο ακριτικό φυλλάκιο Γέφυρα. Πηγή: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Από την επίσημη αποστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα συμμετέχει στην Πανορθόδοξη, παραιτήθηκε ο μητροπολιτης Πειραιώς Σεραφείμ. Όπως είχε επισημάνει σε ρεπορτάζ του το CNN Greece (Συνεδριάζει εκτάκτως η Ιεραρχία 8 - 10 Μαρτίου), οι μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Συμεών έχουν καταθέσει εισηγήσεις, νομοκανονικά και θεολογικά τεκμηριωμένες, εγείροντας ενστάσεις για τον τρόπο διοργάνωσής της. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ιεράρχης εκφράζει την αντίθεσή του για το γεγονός ότι από κάθε Εκκλησία θα συμμετάσχουν μόνο 24 μέλη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι δεν μπορεί να λέγεται Πανορθόδοξη όταν δεν έχουν παρουσία σε αυτή όλα τα μέλη των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στην επιστολή του ο μητροπολίτης Πειραιά, αναφέρει ότι διαφωνεί με τη θεματολογία της Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου. Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι «μετά 93 χρόνια προετοιμασίας μιᾶς Πανορθοδόξου Συνόδου ἡ ἐνασχόλησίς της μέ οὐσιωδῶς λελυμένα θέματα ἀπό τήν Πατερική καί Κανονική μας Παράδοση, ὅπως τῆς Νηστείας καί τοῦ Γάμου, μόνον δυστυχῶς θυμηδία προκαλεῖ». Επίσης εξέφρασε τη διαφωνία του «με τήν ἀπαράδεκτη θέση τοῦ κειμένου περί τῶν μεικτῶν γάμων, πού προάγει τόν λεγόμενο λαϊκό συγκρητιστικό οἰκουμενισμό...καί... με τά ἄλλα δύο ψηφισμένα κείμενα τῶν προσυνοδικῶν διασκέψεων ‘’Σχέσεις τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πρός τόν λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον’’ καί ‘’Ἡ ἀποστολή τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἐν τῶ συγχρόνῳ κόσμῳ’".»

Η διοργάνωση της Συνόδου πέρασε από τις Συμπληγάδες.Όχι μόνο χρειάστηκαν σχεδόν 1000 χρόνια ώστε οι Ορθόδοξες Εκκλησίες να βρουν κοινή συνισταμένη και να ωριμάσει ο διάλογος μεταξύ τους αλλά και 40 χρόνια, τον Ιανουάριο του 2016, για να δώσει το «πράσινο φως» η Σύναξη των Προκαθημένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το CNN Greece σε ρεπορτάζ του είχε αποκαλύψει το αναλυτικό πρόγραμμα της Πανορθόδοξης Συνόδου, όπως το ψήφισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η ατζέντα της Πανορθόδοξης

- Η αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο
- Ορθόδοξη Διασπορά, το Αυτόνομο στην ορθόδοξη Εκκλησία και ανακήρυξής του,
- Το μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματα αυτού (για το θέμα θα τοποθετηθεί και η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως είχε επισημάνει το CNN Greece σε ρεπορτάζ του),
- Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής σήμερα,
- Οι Σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το χριστιανικό κόσμο.

1421357

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κρήτη. Eurokinissi/Νίκος Μαγγίνας.

Γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης επέλεξε την Κρήτη

Απορίας άξιον είναι γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πρότεινε να διοργανωθεί η Σύνοδος στην Κρήτη και όχι στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι.

Οι τεταμένες σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας, έχουν όχι μόνο πολιτικές αλλά και εκκλησιαστικές προεκτάσεις. Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος φέρεται να είχε εκφράσει άτυπο veto στη διοργάνωσή της στην Τουρκία και αυστηρές προειδοποιήσεις ότι δεν θα συμμετάσχει. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κάνοντας μια διπλωματική κίνηση, αποφάσισε να διοργανωθεί αντί για την Αγία Ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, που βρίσκεται στο Κολυμπάρι, στα Χανιά.

Ποιοι είναι οι δεσμοί της Εκκλησίας της Κρήτης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο;

Το καθεστώς της Εκκλησίας της Κρήτης και η σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κρήτης είναι ημιαυτόνομη και έχει κανονική εξάρτηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αποτελείται από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης και οκτώ Μητροπόλεις.

Ανώτερη εκκλησιαστική διοικητική Αρχή της Κρήτης είναι η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, που εδρεύει στο Ηράκλειο της οποίας πρόεδρος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και μέλη οι Μητροπολίτες της.

Σύμφωνα με τον καταστατικό νόμο 4149 / 1961 ο προκαθήμενός της εκλέγεται από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως και η ενθρόνισή του γίνεται με διάταγμα της Ελληνικής Πολιτείας.

16596943

Το 1962, με την πράξη 812 του Οικουμενικού Πατριαρχείου όλοι οι επίσκοποι Κρήτης έλαβαν τον τίτλο του μητροπολίτη, ενώ αργότερα, με την πράξη 283 της 28ης Φεβρουαρίου 1967, η μητρόπολη Κρήτης ανακηρύχθηκε σε Αρχιεπισκοπή και ο μητροπολίτης Κρήτης σε Αρχιεπίσκοπο.
Πηγή: AΠE-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας

Ποιοι συμμετέχουν

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από την επιτροπή διοργάνωσης της Πανορθόδοξης Συνόδου θα συμμετέχουν περισσότεροι από 400 επίσκοποι οι οποίοι εκπροσωπούν πάνω από 300 εκατ. Ορθόδοξους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν 14 Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες: τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας, καθώς και οι Εκκλησίες Κύπρου, Ελλάδας, Αλβανίας, Πολωνίας και Τσεχίας και Σλοβακίας.

Διαβάστε επίσης:

CNN Greece: Αυτό είναι το πρόγραμμα της Πανορθόδοξης Συνόδου
Πανορθόδοξη Σύνοδος 2016: Τα αγκάθια στις σχέσεις των Εκκλησιών
ΥΠΕΞ: Επιτροπή για τη διοργάνωση της Πανορθόδοξης Συνόδου (pic)
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος: Θα διοργανωθούν και άλλες Πανορθόδοξες Σύνοδοι
ΥΠΕΞ: Συνεδρίασε η Ειδική Επιτροπή για την Πανορθόδοξη Σύνοδο
Εναντίον των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών η εκκλησία
Έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας 24 και 25 Μαΐου για την Πανορθόδοξη Σύνοδο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ