ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης για Μετρό Πειραιά: Εμείς παραδίδουμε έργα, όχι μουσαμάδες

Μητσοτάκης για Μετρό Πειραιά: Εμείς παραδίδουμε έργα, όχι μουσαμάδες
Όλα έτοιμα για τους νέους σταθμούς της Γραμμής 3 του μετρό Πειραιά ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Τις πύλες τους άνοιξαν σήμερα, Δευτέρα, οι τρει νέοι σταθμοί του μετρό στον Πειραιά, «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο».

Tα εγκαίνια των τριών σταθμών, πραγματοποιούνται παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο σταθμό «Δημοτικό Θέατρο» και στις 2 το μεσημέρι θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τον Πειραιά και το Λεκανοπέδιο και θα παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος που είχαμε θέσει.

Μιλάμε για ένα έργο που είχε εξ αρχής να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες τεχνικές δυσκολίες ειδικά όσον αφορά την κατασκευή του κεντρικού σταθμού του Πειραιά δίπλα στο λιμάνι. Κάποιοι υπερέβαλαν εαυτόν και έβαλαν όλη τους της ευρηματική ικανότητα προκειμένου το έργο να μπορέσει να μπορεί να κατασκευαστεί και να παραδοθεί σήμερα στους Πειραιώτες».

Απευθυνόμενος στον δήμαρχο του Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη σημείωσε πως:

«Πρόκειται για ένα έργο που θα αντιληφτείτε πόσο σημαντικό είναι για τον Πειραιά μόνο από τη στιγμή που θα λειτουργήσει σε λίγες ώρες από τώρα. Ένα έργο που θα συνδέσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο σε 55 λεπτά. Επίσης θα συνδέσει με μεγαλύτερη ταχύτητα τον Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας καθώς η διαδρομή αυτή θα χρειάζεται μόλις 20 λεπτά».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το έργο αυτό είναι μόνο μια απόδειξη «από την μεγάλη έμφαση που δίνουμε στα μεγάλα έργα υποδομής τα οποία χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους» και ευχαρίστησε το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Πολιτισμού για την άψογη όπως είπε συνεργασία.

«Η Ευρώπη στέκεται πάντα στο πλευρό της πατρίδας μας όχι μόνο από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα προσθέσει σημαντικότατους πόρους, κάποιοι εκ των οποίων κατευθύνονται σε βασικά έργα υποδομής», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «αποδείξαμε ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να συμβαδίσει αρμονικά με την δρομολόγηση σημαντικών έργων υποδομής. Έχουμε δημιουργήσει πλέον μια σχολή η οποία αναγνωρίζεται παγκόσμια για το πώς μπορούν να κατασκευάζονται τέτοια έργα με ταυτόχρονη ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς», απευθυνόμενος στη Λίνα Μενδώνη, ενώ σημείωσε πως χώρος που εκθέτονται τα αρχαία είναι ελεύθερος και δωρεάν.

«Σε 15 με 16 μήνες, στο τέλος του '23 με αρχές του 2024 θα έχουμε την ευκαιρία να εγκανιάσουμε και το μετρό της Θεσσαλονίκης με πλήρη λειτουργία πέντε σταθμών που είναι ταυτόχρονα και μουσεία με πιο εμβληματικό αυτό της Βενιζέλου όπου πραγματικά γίνεται μια σπουδαία δουλειά απόσπασης πρωτοφανούς πλούτου παρακαταθήκης της πόλης», συνέχισε.

«Θα έχουμε και μετρό και αρχαία εδώ στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη», είπε με έμφαση.

«Εκτός από μετρό παραδίδουμε και μεγαλύτερες πλατείες – κοσμήματα για τους Πειραιώτες», σημείωσε.

Στη συνέχεια ανέφερε: «Το Λεκανοπέδιο θα γίνει αβίωτο αν δεν υλοποιήσουμε γραμμή 4 και επεκτάσεις γραμμής 2. Γι αυτό και δώσαμε μάχες για να ξεπλοκάρουμε τα έργα. Σε 7 με 8 χρόνια αυτοί οι 15 σταθμοί θα μπορέσουν να παραδοθούν για χρήση σε όλους τους πολίτες του Λεκανοπεδίου και τους επισκέπτες. Οι πολίτες που έδειξαν υπομονή θα αισθάνονται ικανοποίηση.

Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το έργο ξεκίνησε επί των ημερών του και σημείωσε ότι κάποιοι παραδίδουν έργα και κάποιοι παρουσίαζαν μουσαμάδες με ζωγραφισμένα εισιτήρια, ρίχνωντας το καρφί του στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν παραδίδουμε κανέναν μουσαμά σήμερα, αλλά έργο που σε λίγες ώρες θα δοθεί στην κυκλοφορία. Η κυβέρνηση κάνει πράξη το σύνθημε συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα. Θα πρέπει και να εξετάσουμε πιο συστηματικά και την εισιτηριοδιαφυγή, σήμερα όμως είναι μέρα γιορτής για τον Πειραιά, καλοτάξιδο το μετρό».

Δείτε εικόνες από τους νέους σταθμούς του μετρό:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που χρηματοδοτεί η πολιτική συνοχής σε όλη την ΕΕ

«Σήμερα εγκαινιάζεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα που χρηματοδοτούνται από την πολιτική συνοχής στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ, η επέκταση της γραμμής του μετρό της Αθήνας προς τον Πειραιά. Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 470 εκατ. ευρώ από την ΕΕ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σχετικά: «Χάρη στα κονδύλια της πολιτικής συνοχής, θα βελτιωθεί η ζωή των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά. Το μετρό θα φτάσει στην πόλη του Πειραιά, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, συνδέοντας το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας με το μεγαλύτερο λιμάνι της σε λιγότερο από μία ώρα. Αυτό το μείζον έργο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και ωφελήσει σημαντικά την εθνική οικονομία της Ελλάδας».

Με το έργο αυτό, όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «ολοκληρώνεται η γραμμή μετρό 3 από την Αθήνα στον Πειραιά και βελτιώνεται σημαντικά η πρόσβαση των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής στο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών. Με τους τρεις νέους σταθμούς, Μανιάτικα, λιμάνι Πειραιά και Δημοτικό Θεάτρο, για πρώτη φορά οι πολίτες θα μπορούν να φτάσουν από τα προάστια του Πειραιά, τα Μανιάτικα, τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό και, κατ’ επέκταση, τη Νεάπολη, στο διοικητικό, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο του Πειραιά μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Οι αναμενόμενες αλλαγές στην κινητικότητα θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση της κυκλοφορίας στους κεντρικούς άξονες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να προσφέρει σε άλλα 174.000 άτομα εύκολη πρόσβαση στο δίκτυο του μετρό, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης ιδιωτικών οχημάτων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το έργο εντάσσεται στις ευρύτερες επενδύσεις της πολιτικής συνοχής σε υποδομές δημόσιων μεταφορών στην περιφέρεια της Αττικής, οι οποίες περιλαμβάνουν τα δίκτυα μετρό, τραμ, λεωφορείων και προαστιακού σιδηρόδρομου. Τον Μάρτιο του 2017, η Επιτροπή ενέκρινε τη δεύτερη φάση της χρηματοδότησης του μετρό από την ΕΕ».

Υπενθυμίζεται πως από αύριο Τρίτη 11 Οκτωβρίου, θα τεθεί σε ισχύ ο ανασχεδιασμός λεωφορειακών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, που στοχεύει στη διαλειτουργικότητα του δικτύου των οδικών συγκοινωνιών με τους νέους σταθμούς της Γραμμής 3 του μετρό.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185.

Παράλληλα, όλες οι πληροφορίες για τα δρομολόγια της Γραμμής 3 του Μετρό, όπως αυτά διαμορφώνονται από σήμερα Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΣΤΑ.ΣΥ.(www.stasy.gr).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ