ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία «χτυπά» τη Δυτική Ελλάδα - Δέιτε live την πορεία της καταιγίδας

Η κακοκαιρία «χτυπά» τη Δυτική Ελλάδα - Δέιτε live την πορεία της καταιγίδας
Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (14-10-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά sreen grab

Σημαντική μεταβολή παρουσιάζει ο καιρός στη χώρα μας, καθώς βαρομετρικό χαμηλό που κινείται από την περιοχή της Νότιας Ιταλίας θα προκαλέσει έντονα καιρικά φαινόμενα έως και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου. Ήδη εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, της Αχαΐας, της Ηλείας και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας

Το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Παρασκευή 14/10 θα είναι κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr (περισσότερα για τον Δείκτη μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, και στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά και υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Live η πορεία της κακοκαιρίας:

Από τη νύχτα της Παρασκευής 14/10 προς Σάββατο 15/10 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη με τα ισχυρότερα φαινόμενα να αναμένονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Από το απόγευμα του Σαββάτου 15/10 τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Η θερμοκρασία την Παρασκευή 14/10 θα παρουσιάσει πρόσκαιρη πτώση στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και το Σάββατο 15/10 στην Κρήτη όμως έως την Κυριακή 16/10 θα επανέλθει στα επίπεδα της Πέμπτης 13/10. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο που το πρωί της Παρασκευής δεν θα ξεπερνούν τα 4 έως 5 μποφόρ θα ενισχυθούν σταδιακά και από τη νύχτα της Παρασκευής 14/10 προς Σάββατο 15/10 θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 έως 7 μποφόρ.

Μήνυμα 112 σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας

Μήνυμα 112 εστάλη στους κατοίκους της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, της Αχαΐας, της Ηλείας και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς αναμένονται έκτακτα καιρικά φαινόμενα στις εν λόγω περιοχές.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και, κυρίως στα νότια παραθαλάσσια, καταιγίδες.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές, που πιθανόν κατά διαστήματα μέχρι το απόγευμα να είναι ισχυρές. Μεμονωμένες καταιγίδες ενδέχεται να εκδηλωθούν στα παραθαλάσσια.
Ανεμοι: Ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με βροχές και στα παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν πρόσκαιρα να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες και λίγες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα στο Θρακικό 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους, στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά μέχρι το απόγευμα και στη δυτική Πελοπόννησο από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην ανατολική Πελοπόννησο από το μεσημέρι θα είναι ισχυρά και θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους. Κατά διαστήματα έντονες θα είναι οι βροχοπτώσεις και στα νότια τμήματα της Θεσσαλίας και στην κεντρική Στερεά.
Ανεμοι: Στην ανατολική Πελοπόννησο νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στην περιοχή των Σποράδων από το απόγευμα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν και στις Κυκλάδες θα σημειωθούν βροχές. Από το απόγευμα στις δυτικές Κυκλάδες θα εκδηλωθούν και καταιγίδες που θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικές νεφώσεις και από το απόγευμα σποραδικές βροχές. Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, στα νότια ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα βόρεια από το απόγευμα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ