ΕΛΛΑΔΑ

Παραπομπή 110 προσώπων για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα

Παραπομπή 110 προσώπων για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα
Φωτογραφάι αρχείου από τη δίκη για το παραδικαστικό κύκλωμα στο Εφετείο Αθηνών, όπου κατηγορούμενοι ήταν οι Κεχαγιόγλου–Γιοσάκης, τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008 EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Την παραπομπή 110 εμπλεκομένων σε υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ζητά με πρόταση της η αντεισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτα Φάκου.

Μετά από έρευνα περίπου δέκα ετών, η εισαγγελική λειτουργός ζητά από το Συμβούλιο Εφετών την παραπομπή 110 κατηγορουμένων ως μελών εγκληματικής οργάνωσης, που μέσω ψευδών στοιχείων, τεχνασμάτων, εικονικών εταιριών κ.ά., ιδιοποιήθηκαν διάφορα ακίνητα, ενώ εξαπάτησαν αρκετούς πολίτες λαμβάνοντας χρηματικά ποσά, υποσχόμενοι αίσια έκβαση σε δικαστικές υποθέσεις, λόγω «διασυνδέσεων τους στην Δικαιοσύνη».

Μεταξύ των προσώπων, για τα οποία ζητείται παραπομπή σε δίκη, είναι πολιτικός μηχανικός, αλλά και γνωστός από την εμπλοκή του σε αντίστοιχη υπόθεση κληρικός, δικηγόροι, ένας πρώην δικαστής, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι με γνωστή συνδικαλιστική δράση, ένας συμβολαιογράφος κ.ά.

Στην υπόθεση είναι κατηγορούμενος και επικοινωνιολόγος, ο οποίος –όπως δέχεται με την πρόταση της η κ. Φάκου– λόγω στενών σχέσεων του με την Εκκλησία, φέρεται να εξαπάτησε ιερέα, μαζί με τον συγκατηγορούμενο του κληρικό, από τον οποίο έλαβαν ποσό 70 χιλιάδων ευρώ για «να τον αθωώσουν» σε ποινική υπόθεση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν ακίνητα–φιλέτα, ακατοίκητα ή εγκαταλελειμμένα, τα οποία μέσω πλαστών στοιχείων τα καταλάμβαναν, εμφανίζοντάς τα ως ιδιοκτησίες εικονικών εταιριών που ίδρυαν στο όνομα μελών της οργάνωσης. Στην δικογραφία καταγράφονται περιπτώσεις, που τέτοιου είδους ακίνητα τέθηκαν παρανόμως σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Η οργάνωση φαίνεται να λάμβανε για κάθε «εξυπηρέτηση» σε δικαστικές υποθέσεις ποσό 25 χιλιάδων ευρώ «ανά φάκελο».

Βασικός μάρτυρας στην υπόθεση είναι δικηγόρος, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για υπόθεση καταπάτησης μεγάλης δασικής έκτασης, ο οποίος συμμετείχε στην δράση της οργάνωσης και το 2009 αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αρχές.

Τον τελικό λόγο για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων έχει το Συμβούλιο Εφετών, που εντός των επομένων ημερών θα αποφασίσει για την υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ