ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές γιατρών: Μήνυμα συσπείρωσης από τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη

Εκλογές γιατρών: Μήνυμα συσπείρωσης από τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη
Πρόκειται για μία σημαντική εκλογική αναμέτρηση, η οποία έρχεται σε μία στιγμή με νωπό το αποτύπωμα της πανδημίας Intime

Στις κάλπες προσέρχονται οι γιατροί όλης της χώρας, την Κυριακή και Δευτέρα, 16 και 17 Οκτωβρίου 2022.

Πρόκειται για μία σημαντική εκλογική αναμέτρηση, η οποία έρχεται σε μία στιγμή με νωπό το αποτύπωμα της πανδημίας, που δημιούργησε νέα δεδομένα και ανάγκες στη δημόσια υγεία, με την ανατολή της μεταρρύθμισης του Προσωπικού Γιατρού και την ανάγκη για μία στιβαρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και ζωντανές τις πληγές από τη μετανάστευση των νέων γιατρών και επιστημόνων στο εξωτερικό.

Συνολικά σε όλη τη χώρα δραστηριοποιούνται περίπου 68.780 γιατροί, τόσο ελευθεροεπαγγελματίες όσο και του δημοσίου συστήματος υγείας, αλλά δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις στους Συλλόγους τους.

Σε όλη τη χώρα η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μόνο την Κυριακή, με εξαίρεση τις μεγάλες πόλεις που θα διεξαχθεί και τη Δευτέρα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των μελών του Ιατρικού Συλλόγου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης, καλεί τους γιατρούς της Αθήνας σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές του ΙΣΑ.

Ο κ. Πατούλης αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα δόθηκαν σημαντικές μάχες, για να διασφαλιστεί η επαγγελματική και επιστημονική αξιοπρέπεια του ιατρικού κόσμου, καλώντας τους γιατρούς της Αθήνας να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές του ΙΣΑ, στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2022 .

«Αγωνιστήκαμε χωρίς κομματικές παρωπίδες, προτάσσοντας πάντα το συμφέρον του ιατρικού κόσμου και του ασθενή. Συγκρουστήκαμε όποτε χρειάστηκε για να προστατέψουμε τα δίκαια αιτήματα μας, στηρίξαμε τους νοσοκομειακούς ιατρούς, διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, στο δημόσιο τομέα της υγείας.

Είμαστε διαρκώς δίπλα στον ελευθεροεπαγγελματία ιατρό, που αγωνίζεται να επιβιώσει και δίνουμε μάχη για να καταργηθεί το clowback και να προστατεύσουμε τα ιατρεία της γειτονιάς , ώστε να μην παραδοθεί η υγεία στα μεγάλα συμφέροντα. Παράλληλα αποτελεί προτεραιότητά μας, η στήριξη των νέων συναδέλφων, για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να σταματήσει επιτέλους, η φυγή των άξιων ιατρών στο εξωτερικό», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ .

Αναφορικά με όσα πέτυχε ο ΙΣΑ, πρόσθεσε ότι κατάφερε με αγώνες την πιστοποίηση στη συνταγογράφηση όλων των ιατρών, και απέτρεψε το gate keening, διασφαλίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση του ασθενή, στον εξειδικευμένο ιατρό. Ενώ πρωτοστατεί στον ιατρικό τουρισμό που θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, για τους γιατρούς.

Ερωτηθείς για τις ανάγκες που έχει αναδείξει η πανδημία για το σύστημα υγείας και τις τοπικές κοινωνίες, ο κ. Πατούλης αναφέρει ότι «η πανδημία μας έμαθε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτού του είδους τις καταστάσεις, θωρακίζοντας τα δημόσια συστήματα υγείας. Απέδειξε ότι επενδύοντας στην υγεία, το όφελος μακροπρόθεσμα για την κοινωνία και την οικονομία είναι πολλαπλάσιο του κόστους επένδυσης». Με βάση την εμπειρία που αποκτήσαμε, επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, οι νέες προτεραιότητές μας είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για

-Ισχυρή πρωτοβάθμια περίθαλψη

-Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό , αφού αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά ο σημαντικός ρόλος του υγειονομικού προσωπικού , που με αυτοθυσία στήριξε το σύστημα υγείας.

-Αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία

-Συνεργασία επιστήμης, τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων για την υγειονομική θωράκιση της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ