ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Χτύπησε την Κρήτη σαν «τσουνάμι» - Σε επιφυλακή τα Δωδεκάνησα

Κακοκαιρία: Χτύπησε την Κρήτη σαν «τσουνάμι» - Σε επιφυλακή τα Δωδεκάνησα
Έρευνα για την αγνοούμενη ακόμη και μέσα στα οχήματα που έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα Eurokinissi

Φαινόμενα τέτοιας σφοδρότητας που δεν κατέστη δυνατόν να προβλεφθούν, αλλά ούτε να αντιμετωπιστούν -σύμφωνα με τους ειδικούς- έπληξαν την Κρήτη το Σάββατο, αφήνοντας πίσω τους έναν 50χρονο νεκρό, μια αγνοούμενη γυναίκα και τεράστιες καταστροφές κυρίως στο τουριστικό θέρετρο της Αγίας Πελαγίας. Το μέτωπο της κακοκαιρίας μετακινείται ανατολικότερα προς τα Δωδεκάνησα, που βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή. Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει την Κυριακή στην Κρήτη.

Από το βράδυ του Σαββάτου σε επιφυλακή βρίσκονται οι περιφερειακές και οι δημοτικές αρχές στη Ρόδο και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου για το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα από ισχυρές βροχοπτώσεις. Νωρίτερα το απόγευμα καταιγίδες σημειώθηκαν σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Ωστόσο, η Πολιτική Προστασία έχει απευθύνει στους πολίτες της Ρόδου, Κάσου, Καρπάθου, Χάλκης και Καστελλόριζου προειδοποιητικά μηνύματα 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα διάρκειας 24 ωρών. Η Πολιτική Προστασία προειδοποίησε τους κατοίκους στα πέντε νησιά να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη για την κακοκαιρία και τον συντονισμό όλων των φορέων του νησιού. Ο κ. Καμπουράκης έδωσε σαφείς εντολές προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για συντονισμό και άμεση κινητοποίηση με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών που τυχόν παρουσιαστούν.

«Σαν τσουνάμι»

Στην Αγία Πελαγία που υπήρξε το επίκεντρο της κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη και είχε ως τραγική κατάληξη το θάνατο ενός άνδρα και μία αγνοούμενη γυναίκα, βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μια μεγάλη καταστροφή, προσθέτοντας ότι ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου «που κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει». Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, «μέσα σε τριάντα λεπτά έπεσαν 130 χιλιοστά νερού, τα οποία κατέβαιναν σαν τσουνάμι προς τη θάλασσα, παρασύροντας στο πέρασμα τους, από αυτοκίνητα, μέχρι μπάζα και φερτά υλικά»

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κρήτη

Την Κυριακή στην Κρήτη μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, της γενικής γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνας Καλογήρου, του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, και της γενικής γραμματέως Υποδομών, Μαρίας - Έλλης Γεράρδη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφειο Τυπου του πρωθυπουργού, το κλιμάκιο θα βρεθεί από το πρωί στο πεδίο και θα επισκεφθεί περιοχές των Περιφερειακών Ενωτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ θα έχει συσκέψεις με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τη δρομολόγηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης μετά τη φυσική καταστροφή στις εν λογω περιοχές.

Εικονες βιβλικής καταστροφής στην Κρήτη

Από το πρωί της Κυριακής πρόκειται να επαναληφθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό της αγνοούμενης γυναίκας, που ήταν συνεπιβάτιδα στο όχημα του 50χρονου που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των ακραίων φαινομένων.

Έως τη δύση του ηλίου το Σάββατο για τον εντοπισμό της γυναίκας έρευνες διενεργούνταν από κλιμάκια διασωστών της πυροσβεστικής κατά μήκος της ακτογραμμής και στον χείμαρρο που σχηματίστηκε από την έντονη νεροποντή, καθώς επίσης με drone από αέρως, ενώ δύτες εξέτασαν οχήματα που έχουν παρασυρθεί μέσα στη θάλασσα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η αγνοούμενη έχει εγκλωβιστεί ανάμεσά τους.

Η γυναίκα επέβαινε στο ίδιο όχημα με τον 50χρονο, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο ΙΧ. Ωστόσο, εκείνη φαίνεται ότι κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο την τελευταία στιγμή. Παρόλα αυτά, η τύχη της αγνοείται, με τις ελπίδες για τον εντοπισμό της εν ζωή να σβήνουν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ανέφερε ότι οι πυροσβέστες ανέσυραν νεκρό έναν άντρα 50 ετών από ΙΧ στην ακτή της Αγίας Πελαγίας, ενώ σώες απεγκλωβίστηκαν δύο γυναίκες στην περιοχή της Λυγαριάς. Ακόμη, σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν από πυροσβεστικές δυνάμεις 30 άτομα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου, εκ των οποίων εννέα από τον αρχαιολογικό χώρο της Σητείας μεταξύ τους και δύο παιδιά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, λίγο πριν από το μεσημέρι του Σαββάτου εκδηλώθηκαν ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης και υπογράμμισε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία ώρα.

«Η σφοδρότητα του φαινομένου σε τοπικό επίπεδο υπερέβη τις όποιες μετεωρολογικές προβλέψεις. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας ήταν ήδη σε επιφυλακή. Σε συνέχεια έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ και άμεσα επιχείρησαν στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν αυτά τα φαινόμενα», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Το πρωί του Σαββάτου έβρεξε καταρρακτωδώς για δύο ώρες με αποτέλεσμα να προκληθούν ευρείας κλίμακας καταστροφές. Πρόκειται για την τρίτη φορά που σημειώνονται τέτοιου είδους καταστροφές στην περιοχή -ανάλογες στιγμές έχουν ζήσει οι πολίτες το 1994 και το 2004.

Τα περισσότερα προβλήματα σημειώθηκαν στην Αγία Πελαγία και στη Λυγαριά στην περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου. Δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ περισσότερα από 10 οχήματα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα. Από τα νερά πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια κατοικιών και επιχειρήσεων, με τις ζημιές να είναι εκτεταμένες.

Στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, υπάρχουν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, από τη ισχυρή βροχή, αλλά και από κατολισθήσεις. Οι αρχές κάνουν έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων, ενώ απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων προς τις δύο πληγείσες περιοχές. Κλειστό παρέμενε μέχρι αργά το μεσημέρι και το αεροδρόμιο «Νίκος Καζατζάκης».

Δήμαρχος Μαλεβιζίου: Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την απίστευτη κατάσταση σχεδόν σε όλο το Δήμο

«Έχουμε μία τραγική απώλεια ενός ανθρώπου. Έχουμε αγνοούμενους 1 – 2 άτομα. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι έχει συμβεί», δήλωσε στο CNN Greece ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας για τον κατακλυσμό που σημειώθηκε στην Κρήτη.

Ο δήμαρχος μίλησε για σοβαρές ζημιές, ενώ σημείωσε:

«Είχαμε ενημερωθεί μέσω ενός μηνύματος από το 112 και ήμασταν προετοιμασμένοι, αλλά δεν περιμέναμε τέτοια ζημιά. Έχουμε κι ένα αντιπλημμυρικό έργο αλλά δυστυχώς έκλεισαν όλα τα φρεάτια από τις πέτρες που έφερε η βροχή και υλικά που ήρθαν από ψηλά αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Ως αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσει ο δρόμος και να προκληθεί αυτή η καταστροφή», επισήμανε στο CNN Greece.

Η κακοκαιρία σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και τα ορμητικά νερά να παρασέρνουν τα πάντα στο διάβα τους. Όπως φαίνεται από τα βίντεο και τις φωτογραφίες, οχήματα και φερτά υλικά έχουν καταλήξει στη θάλασσα της Αγίας Πελαγίας.

Η κακοκαιρία «χτύπησε» και τον Άγιο Νικόλαο αργά το μεσημέρι του Σαββάτου. Σημειώθηκε έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι.

Ζημιές έχουν σημειωθεί στο Δήμο Φαιστού. Ποτάμι έχει δημιουργηθεί από την έντονη βροχόπτωση στην παραλία των Ματάλων, ενώ καταστροφές καταγράφονται σχεδόν σε όλο το μήκος του αγροτικού οδικού δικτύου.

matala.jpeg
Πηγή: Cretalive.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ