ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένει στους ναζιστικούς χαιρετισμούς ο Πλεύρης

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένει στους ναζιστικούς χαιρετισμούς ο Πλεύρης
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης επιχειρεί επανειλημμένα να μετατρέψει σε πεδίο ναζιστικής προπαγάνδας το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, που εκδικάζει τη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή σε δεύτερο βαθμό. 

Για ακόμα μια φορά, η τρίτη από την έναρξη της δίκης σε β’ βαθμό, ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, χαιρέτησε ναζιστικά μέσα στη αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, φροντίζοντας αυτή τη φορά να μην μπορεί κανείς από τη σύνθεση της έδρας να ισχυριστεί ότι δεν τον είδε.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας και μετά την εκφώνηση των κατηγορουμένων ο Κωνσταντίνος Πλεύρης απευθυνόμενος στην έδρα έκανε λόγο για «αυνάνες της αριστεράς» και χαιρέτησε πάλι ναζιστικά λέγοντας πως υποστηρίζει τον Μεταξά.

«Κάποιες εφημερίδες έγραψαν ότι ο Λαγός είναι πρώην ευρωβουλευτής, κάποιοι τον αποκαλούν δολοφόνο. Υπάρχει παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας. Υπάρχει απόφαση δικαστική που λέει ότι ο Κωνσταντίνος Πλεύρης έχει σχέση με τον ελληνικό εθνικισμό και όχι με τον ναζισμό και να μην ακούτε τους αυνάνες της αριστεράς. Εμείς πιστεύουμε στον Μεταξά και χαιρετάμε έτσι» είπε χαρακτηριστικά, σήκωσε το χέρι του και χαιρέτησε ναζιστικά.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Σοφία Πανουτσακοπούλου, αρκέστηκε στο να ρωτήσει τον δικηγόρο κατά πόσο με τη συμπεριφορά του αυτή θεωρεί ότι ευνοεί τον πελάτη του.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε την προηγούμενη Πέμπτη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου, για τον προηγούμενο ναζιστικό χαιρετισμό Πλεύρη. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν δικηγόροι παρόντες στη δικαστική αίθουσα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί πώς ακριβώς συνέβη το επεισόδιο που προκάλεσε, πέραν των άλλων και πολιτικές αντιδράσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ