ΕΛΛΑΔΑ

Συρεγγέλα για το trafficking: «Σταυροδρόμι» η Ελλάδα για σεξουαλική εκμετάλλευση και εμπορία παιδιών

Συρεγγέλα για το trafficking: «Σταυροδρόμι» η Ελλάδα για σεξουαλική εκμετάλλευση και εμπορία παιδιών

Για την εμπορία ανθρώπων (human trafficking), ένα από τα απεχθέστερα εγκλήματα του σύγχρονου κόσμου, μίλησε στο CNN Greece η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κυρία Μαρία Συρεγγέλα, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (Europe Anti-Trafficking Day).

Όπως επισημαίνει η ίδια, η γεωγραφική θέση της χώρας μας εντείνει το φαινόμενο, ειδικά σε περιπτώσεις σεξουαλικής/εργασιακής εκμετάλλευσης αλλά και εμπορίας παιδιών: «Η γεωγραφική μας θέση προσελκύει την παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων μέσω της Μεσογείου αλλά και της Βαλκανικής οδού» αναφέρει η κ. Συρεγγέλα και συμπληρώνει πως «οι πιο συχνές μορφές που καταγράφονται στη χώρα μας είναι η σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση και η εμπορία παιδιών».

Η ελληνική πολιτεία θέτει την καταπολέμηση του trafficking στις προτεραιότητές της, δημιουργώντας δομές για την υποστήριξη των θυμάτων αλλά και για την καταγγελία αντίστοιχων εγκλημάτων από πολίτες που τυχόν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει ή από τα ίδια τα θύματα.

«Έντονη είναι η ανησυχία μας και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η βία και η κακοποίηση των γυναικών και των παιδιών χρησιμοποιείται ως πολεμική τακτική σε εμπόλεμες περιοχές», επισημαίνει η υπουργός, προσθέτοντας πως έχει δημιουργηθεί ενημερωτικό φυλλάδιο στην ουκρανική γλώσσα για τις γυναίκες θύματα βίας, προκειμένου να μπορούν να αναζητούν βοήθεια και στήριξη.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας κυρίας Μαρίας Συρεγγέλα στο CNN Greece:

- Κυρία Συρεγγέλα, σήμερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση διοργανώνονται εκδηλώσεις με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Anti-Trafficking. Για ποιους λόγους μας απασχολεί ως ευρωπαϊκή κοινωνία, η εμπορία ανθρώπων, εν έτη 2022;

Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα και ειδεχθή εγκλήματα που μαστίζουν τη διεθνή κοινότητα, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και επηρεάζει τις ζωές συνανθρώπων μας σε όλο τον κόσμο, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε χώρες εκτός ΕΕ. Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα και όλες οι χώρες οργανώνουν επιχειρήσεις για τη μείωση και εξάλειψη των συγκεκριμένων εγκλημάτων.

- Ποιες μορφές της εμπορίας ανθρώπων συναντάμε στην Ελλάδα σήμερα; Πώς επηρέασε το προσφυγικό ζήτημα και πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Οι πιο συχνές μορφές που καταγράφονται στη χώρα μας είναι η σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση και η εμπορία παιδιών. Οι δράστες εκμεταλλεύονται τα θύματά τους είτε με απειλές είτε με χρήση βίας ή άλλες μορφές εξαναγκασμού, όπως απαγωγή και εξαπάτηση, προκειμένου να αποκτήσουν από αυτήν την εκμετάλλευση κέρδος. Εκτιμώ ότι η έκρηξη των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, συνδέεται με τα εγκλήματα της εμπορίας ανθρώπων. Δυστυχώς, η γεωγραφική μας θέση προσελκύει την παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων μέσω της Μεσογείου αλλά και της Βαλκανικής οδού. Έντονη είναι η ανησυχία μας και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η βία και η κακοποίηση των γυναικών και των παιδιών χρησιμοποιείται ως πολεμική τακτική σε εμπόλεμες περιοχές.

- Πώς επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα το ελληνικό κράτος;

Η χώρα μας έχει κυρώσει ήδη τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων και έχει εκπονήσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου, δίνοντας έμφαση στην έγκαιρη ανίχνευση των περιστατικών, στην προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και στη τιμωρία των δραστών.

Να αναφέρουμε εδώ ότι στο πλαίσιο της συμπαράστασης στις γυναίκες της δοκιμαζόμενης Ουκρανίας, αναλάβαμε την πρωτοβουλία δημιουργίας και διανομής ενημερωτικού φυλλαδίου στην ουκρανική γλώσσα για τις γυναίκες θύματα βίας, προκειμένου να μπορούν να αναζητούν βοήθεια και στήριξη από το ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών της χώρας μας. Το φυλλάδιο διαθέτει QR code για άμεση παραπομπή στην ιστοσελίδα με τις οδηγίες και τα στοιχεία των Συμβουλευτικών Κέντρων, ενώ στην τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 υπάρχει η δυνατότητα απευθείας διερμηνείας σε Ουκρανικά και Ρωσικά, με τη βοήθεια πολιτισμικής διαμεσολαβήτριας. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας σε Ουκρανικά και Ρωσικά μέσω του e-mail: sos15900@isotita.gr.

- Ποιες δομές υπάρχουν για τα θύματα trafficking που αναζητούν βοήθεια; Στηρίζετε τα θύματα να ξαναστήσουν τη ζωή τους;

Τα θύματα trafficking μπορούν να καλούν στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 και να απευθύνονται στα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σε όλη την Ελλάδα. Το επιστημονικό προσωπικό των δομών μας -ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί- παρέχει δωρεάν ψυχολογική, εργασιακή και νομική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα εμπορίας ανθρώπων. Όλο το προσωπικό είναι στο πλευρό των θυμάτων και στηρίζει τις γυναίκες μέχρι να σταθούν στα πόδια τους, ενώ προσφέρουμε σε όλα τα θύματα και τα παιδιά τους δωρεάν διαμονή στους ξενώνες μας που βρίσκονται σε μυστικές τοποθεσίες.

Μάλιστα στις ιστοσελίδες https://metoogreece.gr/ και https://womensos.gr/ κάθε ενδιαφερόμενος και ενδιαφερόμενη μπορεί να βρει πληροφορίες για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και βίας και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει τα θύματα.

- Πώς μπορεί ο κάθε πολίτης να συμβάλλει στην καταπάτηση του φαινομένου, κατά την άποψή σας;

Για να καταπολεμήσουμε την εμπορία ανθρώπων, αυτή τη σύγχρονη μορφή δουλείας, οφείλουμε να κινητοποιηθούμε όλοι και όλες. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για να αντιληφθούμε έγκαιρα περιστατικό σεξουαλικής / εργασιακής εκμετάλλευσης ή εμπορίας παιδιών που μπορεί να λάβει χώρα δίπλα μας και φυσικά να το καταγγείλουμε αμέσως στις αρμόδιες αρχές. Πολιτεία και κοινωνία δείχνουν μηδενική ανοχή απέναντι σε τέτοιου είδους εγκλήματα και πρέπει να δημιουργήσουν ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας των θυμάτων. Πρέπει όλοι και όλες να στηρίζουμε τις γυναίκες και τα παιδιά που πέφτουν θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης και να τους βοηθάμε να γυρνάνε σελίδα και να προχωράνε τη ζωή τους.

Διαβάστε εδώ την προσωπική μαρτυρία της δημοσιογράφου Μαργαρίτας Νικολάου για το trafficking

ΔΗΜΟΦΙΛΗ