ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δεν επιτρέπεται κανενός είδους χαιρετισμός» ανακοίνωσε η πρόεδρος

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δεν επιτρέπεται κανενός είδους χαιρετισμός» ανακοίνωσε η πρόεδρος
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Το ζήτημα των επαναλαμβανόμενων ναζιστικών χαιρετισμών του Κωνσταντίνου Πλεύρη ενώπιον της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών συζητήθηκε εκ νέου στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό σήμερα, Δευτέρα.

Η πρόεδρος Σοφία Πανουτσακοπούλου, ισχυρίστηκε και σήμερα ότι η ίδια δεν είδε την κίνηση Πλεύρη, ωστόσο ενημερώθηκε από άλλα μέλη της έδρας ότι ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, χαιρέτησε ναζιστικά μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν η ίδια η οποία μετά τον ναζιστικό χαιρετισμό απευθύνθηκε στον δικηγόρο και τον ρώτησε κατά πόσο με τη συμπεριφορά του αυτή θεωρεί ότι ευνοεί τον πελάτη του.

«Με ενημέρωσαν από έδρας οτι σήμερα έγινε πάλι εδώ ένας ναζιστικός χαιρετισμός, εγώ δεν είδα. Από δω και στο εξής δεν επιτρέπεται κανενός είδους χαιρετισμός, επιφώνημα, χειροκρότημα ή ό,τι άλλο. Αλλιώς θα ληφθούν τα νόμιμα μέτρα» ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, μετά από μια διακοπή της διαδικασίας για περίπου 45 λεπτά.

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης επιχειρεί επανειλημμένα να μετατρέψει σε πεδίο ναζιστικής προπαγάνδας το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών και να ισχυροποιήσει το επιχείρημα του πελάτη του Γιάννη Λαγού πως πρόκειται για «πολιτική δίκη».

Για τρίτη φορά από την έναρξη της δίκης σε β’ βαθμό, ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, απροκάλυπτα χαιρέτησε ναζιστικά μέσα στη αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, παρουσία έδρας, δικηγόρων, δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ, κοινού και αστυνομικών.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας και μετά την εκφώνηση των κατηγορουμένων ο Κωνσταντίνος Πλεύρης απευθυνόμενος στην έδρα έκανε λόγο για «αυνάνες της αριστεράς» και χαιρέτησε πάλι ναζιστικά λέγοντας πως υποστηρίζει τον Μεταξά.

«Κάποιες εφημερίδες έγραψαν ότι ο Λαγός είναι πρώην ευρωβουλευτής, κάποιοι τον αποκαλούν δολοφόνο. Υπάρχει παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας. Υπάρχει απόφαση δικαστική που λέει ότι ο Κωνσταντίνος Πλεύρης έχει σχέση με τον ελληνικό εθνικισμό και όχι με τον ναζισμό και να μην ακούτε τους αυνάνες της αριστεράς. Εμείς πιστεύουμε στον Μεταξά και χαιρετάμε έτσι» είπε χαρακτηριστικά, σήκωσε το χέρι του και χαιρέτησε ναζιστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε την προηγούμενη Πέμπτη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου, για τον προηγούμενο ναζιστικό χαιρετισμό Πλεύρη. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν δικηγόροι παρόντες στη δικαστική αίθουσα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί πώς ακριβώς συνέβη το επεισόδιο που προκάλεσε, πέραν των άλλων και πολιτικές αντιδράσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ