ΕΛΛΑΔΑ

Εξετάσεις αξονικής τομογραφίας με μειωμένη δόση ακτινοβολίας: Mάθετε πού και πώς γίνονται

Εξετάσεις αξονικής τομογραφίας με μειωμένη δόση ακτινοβολίας: Mάθετε πού και πώς γίνονται

Τι είναι το Dose Excellence στην Αξονική Τομογραφία – Τα οφέλη για τους ασθενείς

Μία από τις πιο χρήσιμες εξετάσεις για τον γιατρό και τον ασθενή παραμένει έως σήμερα, 40 χρόνια μετά την εφεύρεσή της, η Αξονική Τομογραφία. Σήμερα, μάλιστα, μπορεί να διενεργείται με τη μικρότερη δυνατή ακτινοβολία, χάρη στο πρόγραμμα βελτιστοποίησης της δόσης ακτινοβολίας Dose Excellence, που εφαρμόζεται αποκλειστικά στα διαγνωστικά κέντρα Affidea.

Η Αξονική Τομογραφία (ΑΤ) συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων ιατρικών εξελίξεων των τελευταίων 40 ετών και μάλιστα έχει αποφέρει το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής στους εφευρέτες της, το 1979. Σήμερα, θεωρείται μία εξαιρετικά αξιόπιστη διαγνωστική τεχνική, η οποία με τη χρήση Ακτινών Χ παράγει ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες. Ο ακτινολόγος αποκτά με αυτόν τον τρόπο οπτική πρόσβαση στις ανατομικές δομές του ανθρώπινου σώματος και είναι σε θέση να διαγνώσει ποικίλες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να αφορούν σε εσωτερικά τραύματα, φλεγμονές, αγγειακές αλλοιώσεις ή όγκους.

Η ιατρική πληροφόρηση που προκύπτει από την Αξονική Τομογραφία, θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια και από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, ο οποίος μπορεί μέσω αυτής να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την κατάσταση. Αρχικά, περιορίζεται η ανάγκη χειρουργικής διερεύνησης, ενώ μπορεί να κατευθύνει τη θεραπεία κακώσεων και τραυμάτων ή καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Παράλληλα, είναι σαφής η συμβολή της Αξονικής Τομογραφίας ως προς την έγκαιρη διάγνωση κακοηθών παθήσεων.

Η αρχή της ALARA στην ακτινοπροστασία

Είναι ιατρικώς αποδεκτό ότι η δόση ακτινοβολίας από τις εξετάσεις διαγνωστικής απεικόνισης, όπως η Αξονική Τομογραφία, έχει συνδεθεί με μια ελαφρά αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής του εξεταζόμενου: Κάθε ασθενής έχει 1 έως 5 πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του, ενώ ο κίνδυνος από μια αξονική τομογραφία εκτιμάται ότι προκαλεί 1 στις 1.000 πιθανότητες αντίστοιχα. Ο εκτιμώμενος κίνδυνος ποικίλλει σημαντικά και εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, καθώς και από την περιοχή εξέτασης.

Εν τούτοις, η αξιοποίηση της ακτινοβολίας για τη διάγνωση οφείλει να γίνεται προς όφελος του ασθενούς, ελαχιστοποιώντας τυχόν κινδύνους. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί η Αρχή της ALARA (As Low As Reasonably Achievable): Η έκθεση του ασθενούς στην ιοντίζουσα ακτινοβολία να είναι η χαμηλότερη δυνατή. Φυσικά, αυτό γίνεται σε συνέπεια με τον αρχικό σκοπό, δηλαδή τη διάγνωση και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τεχνολογική εξέλιξη, τη συνάρτηση των βελτιώσεων σε σχέση με τα οφέλη στη δημόσια υγεία και ασφάλεια, καθώς και άλλα κοινωνικά κριτήρια.

Πρόγραμμα βελτιστοποίησης της δόσης ακτινοβολίας Dose Excellence στα κέντρα Affidea

Στα διαγωνιστικά κέντρα Affidea, η αρχή της ALARA εφαρμόζεται με την ανάπτυξη μίας συστηματικής προσέγγισης αναφορικά με τη διαχείριση της δόσης ακτινοβολίας κατά τη διεξαγωγή Αξονικής Τομογραφίας. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε το πρόγραμμα Dose Excellence, μία εκστρατεία Βελτιστοποίησης της Δόσης, που εφαρμόζεται κατ’ αποκλειστικότητα από τον Όμιλο διαγνωστικών κέντρων Affidea. Αξιοποιώντας και επενδύοντας στην τεχνολογική εξέλιξη, πάντα προς όφελος του ασθενούς και μέσω του Dose Excellence, κάθε εξέταση Αξονικής Τομογραφίας που πραγματοποιείται στα διαγνωστικά κέντρα Affidea, γίνεται με τη χαμηλότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας.

Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με τη συγκεκριμένη πολιτική για τη διαχείριση της ακτινοβολίας που εφαρμόζει η Affidea: Χρησιμοποιεί αποτελεσματικά μέσα για τον συνεχή έλεγχο των επιπέδων της δόσης ακτινοβολίας και τον καθορισμό της βέλτιστης δόσης αντίστοιχα, εξατομικεύοντάς την ανάλογα με τον ασθενή. Αυτό γίνεται με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους που θέτει το Dose Excellence και αφορούν πρωτίστως στο άρτια καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό, που αποτελείται από επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, η εκπαίδευση των οποίων έχει σχεδιαστεί με τη συνεργασία του Medical Advisory Board (MAB) του Ομίλου Affidea, το οποίο στελεχώνουν διακεκριμένοι επιστήμονες.

Παράλληλα όμως, η Affidea χρησιμοποιεί σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, ο οποίος συντηρείται τακτικά, αντικαθίσταται και αναβαθμίζεται σύμφωνα με αυστηρά εταιρικά πρότυπα. Ενδελεχείς έλεγχοι ποιότητας διενεργούνται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ενώ έχει εγκατεστημένο το λογισμικό DoseWatch™ που βοηθά στην παρακολούθηση, καταγραφή και προσαρμογή της δόσης ακτινοβολίας που δέχονται οι εξεταζόμενοι κατά τη διάρκεια Αξονικής Τομογραφίας.

Για τη διασφάλιση της επιτυχίας του Dose Excellence, επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα εξέτασης για αξονικές τομογραφίες από ειδική Ομάδα Ακτινοπροστασίας, ώστε να πληρούν τις υψηλές προδιαγραφές για την ασφάλεια των ασθενών σε κάθε κέντρο του Ομίλου. Ήδη, το Dose Excellence έχει λάβει πολλαπλές βραβεύσεις και διακρίσεις από την ιατρική κοινότητα πανευρωπαϊκά, με πιο πρόσφατη μία πολύ σημαντική διάκριση, στο πλαίσιο της ανάδειξης των σημαντικότερων πρωτοβουλιών στον κλάδο της Υγείας στην τελετή απονομής βραβείων Patient Partnerships Awards 2022. Ο Όμιλος Affidea είναι, άλλωστε, ο μοναδικός σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης που εφαρμόζει αντίστοιχο σύστημα, πανευρωπαϊκά.

Η ελαχιστοποίηση των επιπέδων της δόσης ακτινοβολίας αποτελεί δέσμευση για τον Όμιλο Affidea και ήδη εφαρμόζεται σε δύο κέντρα του Ομίλου στην Αττική (Βάρη και Πειραιά), αλλά και στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης και της Θεσσαλονίκης, ενώ σύντομα το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλα τα κέντρα, πανελλαδικά.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece «Η Υγεία στην επόμενη ημέρα»