ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ για την Πανορθόδοξη

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ για την Πανορθόδοξη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Πανάγος

Με αντικείμενο την προετοιμασία της Πανορθόδοξης Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 26 Ιουνίου στην Κρήτη συναντήθηκε σήμερα Τρίτη στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος με τον Ειδικό Γραμματέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ευστάθιο Χ. Λιανό Λιάντη.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν θέματα εθιμοτυπίας, οργάνωσης, συντονισμού των κρατικών υπηρεσιών προκειμένου να φιλοξενήσει η χώρα μας, το σπουδαιότερο γεγονός της Ορθοδοξίας τα τελευταία χίλια χρόνια.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τα μέτρα ασφαλείας να είναι διακριτικά και να μην διαταραχθεί η ζωή των κατοίκων. Ανάλογη είναι και η επιθυμία των υπολοίπων εκκλησιαστικών ηγετών. Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, έχει δηλώσει ότι θα φέρει το θωρακισμένο όχημά του από τη Μόσχα για τις μετακινήσεις του.

Οι περισσότεροι εκκλησιαστικοί ηγέτες θα έχουν φτάσει στην Κρήτη μέχρι τις 15 Ιουνίου. Την Πέμπτη 16 Ιουνίου το βράδυ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα τους παραθέσει επίσημο δείπνο στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και την επομένη, στις 17 Ιουνίου, ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου.

Έκκληση Ιερώνυμου για ενότητα στην Εκκλησία της Ελλάδος

Την Τρίτη συνεδρίασε η Ιεραρχία, το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απεύθυνε έκκληση για ενότητα στην Ιεραρχία και ζήτησε να υπάρχει σεβασμός στην αντίθετη άποψη. « Έχουμε χρέος να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις, έστω και κατά πλειοψηφία, προς διευκόλυνση της πανορθοδόξου προπαρασκευαστικής γραμματείας αλλά και προς αποσαφήνισιν κάθε σκιάς, αμφιβολίας και απορίας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος ο Αρχιεπίσκοπος είπε μεταξύ άλλων: «... Δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις σε δογματικά θέματα. Η Εκκλησία μας είναι Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική και είναι επιτακτική η ανάγκη για την ιεραποστολική μαρτυρία Της, για την σύγχρονη τοποθέτησή Της στα προβλήματα της εποχής μας καθώς και για την συνέχιση του αγιαστικού έργου Της για την σωτηρία όλων ημών. Δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές επιδιώξεις και εγωιστικές αντιεκκλησιαστικές διεκδικήσεις. Οι προκλήσεις των καιρών θέλουν εμάς ενωμένους. Σχίσματα και φατρίες είναι έργο του πονηρού που μας θέλει μακριά από το κοινό ποτήριο.

Ας αφήσουμε την χάρι του Θεού να καλύψει τα δικά μας κενά, τα οποία θα είναι πολλά. Ας είναι μεγάλη και δυνατή η προσευχή μας, η πίστη μας, η εμπιστοσύνη μας στον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος που πάνω από δύο χιλιετίες καθοδηγεί, παρά τις αμαρτίες μας, το έργο της Εκκλησίας του Χριστού. Οι εποχές που ζούμε προσφέρονται όσο ποτέ για εγωισμούς και φιλοδοξίες. Ας μην το επιτρέψουμε και ας γίνει κεντρική προσευχή μας ο Λόγος του Αρχαγγέλου, στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου!».

Η Ιεραρχία θα συνεδριάσει και την Τετάρτη 25 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ