ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη: Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της εκκένωσης του καταυλισμού

Ειδομένη: Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της εκκένωσης του καταυλισμού
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία αλληλέγγυων για την εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού στην Ειδομένη, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης, δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας–ΠΓΔΜ.

Συνολικά 42 λεωφορεία μετέφεραν 2.011 πρόσφυγες και μετανάστες από την περιοχή σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας. Καταγράφονται 662 Σύροι, 1.253 Κούρδοι και 96 Γιεζίντι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση στην οποία παίρνουν μέρος περισσότεροι από 400 αστυνομικοί, εξελίσσεται ομαλά και δεν δημιουργήθηκε καμία ένταση στον καταυλισμό. Πρώτα μετακινούνται άνθρωποι που διέμεναν σε σκηνές εκατέρωθεν του δρόμου που οδηγεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής ενώ προτεραιότητα παραμένει και η απελευθέρωση των σιδηροδρομικών γραμμών που βρίσκονται υπό κατάληψη εδώ και 66 μέρες.

reuters2

Πηγή: Reuters

Πάντως, στη διασταύρωση της εθνικής οδού που οδηγεί στην Ειδομένη, τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες ξεπροβόδιζαν ομάδες κλόουν από διάφορες χώρες, οι οποίοι είχαν έρθει για να διασκεδάσουν τα παιδιά του καταυλισμού, αλλά λόγω της επιχείρησης δεν μπόρεσαν να περάσουν.

«Είμαστε εθελοντές που προσπαθούμε να προσφέρουμε χαρά σε αυτά τα παιδιά αλλά και στα μέλη των ΜΚΟ που βρίσκονται δίπλα τους και αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κίμπερλι από την ομάδα «The flying seagull project».

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το CNN Greece το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει ότι η περιοχή θα χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν προς τα σύνορα.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζει ότι η όλη επιχείρηση θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα ενώ το πλάνο προβλέπει ότι πάνω από 85000 άτομα θα μεταφερθούν με λεωφορεία, που ήδη βρίσκονται εκεί, σε δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα.

Πρόθεση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αστυνομίας είναι η επιχείρηση να διεξαχθεί σε ήρεμα πλαίσια ενώ οι οδηγίες που έχουν λάβει οι αστυνομικοί είναι να μην υπάρξει βία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

2531947

Πηγή: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ