ΕΛΛΑΔΑ

«Στρατηγείο» διακίνησης παράτυπων μεταναστών μέσα στις φυλακές – Ο τιμοκατάλογος και η δράση

«Στρατηγείο» διακίνησης παράτυπων μεταναστών μέσα στις φυλακές – Ο τιμοκατάλογος και η δράση
«Εγκέφαλος» ένας Σύρος κρατούμενος ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Σε στρατηγείο κυκλώματος διακίνησης παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία είχε μετατρέψει το κελί του μέσα στις φυλακές ένας Σύρος κρατούμενος.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα των Αρχών ήταν ο αρχηγός του κυκλώματος και μέσα από τις φυλακές.

Ήταν ο μόνος που γνώρισε όλα τα παρακλάδια και τον επιχειρησιακό βραχίονα της συμμορίας ενώ τρεις ακόμη συνεργοί του ήταν επίσης έγκλειστοι φυλακών.

Όταν οι αστυνομικοί που εξάρθρωσαν το κύκλωμα, έκαναν έφοδο στο κελί του εντόπισαν τα κινητά τηλέφωνα με τα οποία επικοινωνούσε και οργάνωνε την παράνομη διακίνηση αλλά και ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα και χρηματικά ποσά.

Ο Σύρος φερόμενος ως αρχηγός της συμμορίας των παράνομων διακινητών ήταν μάλιστα κρατούμενος για το ίδιο ακριβώς αδίκημα, καθώς το 2019 είχε και πάλι συλληφθεί ως μέλος παράνομων διακινητών.

Η έρευνα του τμήματος διαρρηκτών και ληστειών της ασφάλειας Αττικής αποκάλυψε πως η εγκληματική οργάνωση έκλεβε αυτοκίνητα, και με οδηγούς διακινητές, έφταναν στον Έβρο, όπου παραλάμβαναν τους παράτυπους μετανάστες για να τους μεταφέρουν σε όποιο σημείο είχαν συμφωνήσει.

Οι Αρχές τώρα συνεχίζουν την έρευνα προσπαθώντας να διαπιστώσουν τις επαφές που μπορεί να είχε το συγκεκριμένο κύκλωμα με κυκλώματα διακινητών στην Τουρκία.

Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν για τη μεταφορά και τη διαμονή κάθε παράτυπου μετανάστη αναφερόνταν σε τιμοκατάλογο που είχε το κύκλωμα

• 6.000 ευρώ για την μεταφορά από την Τουρκία στην Ελλάδα,
• 1.500 ευρώ για την μεταφορά από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία,
• 3.000 ευρώ για την μεταφορά από την Ελλάδα σε Χώρες της κεντρικής Ευρώπης
• 800 έως 1.600 ευρώ για την έκδοση πλαστού διαβατηρίου, ανάλογα με την χώρα
• 100 έως 300 ευρώ για την έκδοση διπλώματος οδήγησης, ανάλογα με την χώρα

Οι πλήρωμες γίνονται με τη μέθοδο «HAWALA» ενός αυτοσχέδιου τραπεζικού συστήματος για να μην εντοπίζεται η ροή του χρήματος ενώ σε επιχείρηση της αστυνομίας συνελήφθησαν εννέα άτομα εκτός από τα μέλη του κυκλώματος που βρίσκονται ήδη στις φυλακές.

Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης βρέθηκαν σε σημεία που αποτελούσαν διαμερίσματα - καβάντζες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνολικά 25 παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι είχαν φτάσει από Τουρκία πριν λίγες ημέρες.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν χρηματικά ποσά των 26.670 ευρώ, 9.000 λιρών Συρίας και 19 λιρών Τουρκίας, 12 αυτοκίνητα και μια μοτοσυκλέτα.

Παράλληλα εντοπίστηκαν 1,65 γραμμάρια κάνναβης και 0,5 γραμμάρια κοκαΐνης, καθώς και συσκευή προγραμματισμού κλειδιών οχημάτων και εντοπισμού ραδιοσυχνοτήτων κινητών τηλεφώνων, καρτών SIM και τηλεκαρτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ