Mερική έκλειψη ηλίου σήμερα - Πού μπορούμε να την παρακολουθήσουμε
Ανανεώθηκε:
Mερική έκλειψη Ηλίου πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, το μεσημέρι, η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα.
Τα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο και στην Πεντέλη μας καλούν για την παρατήρηση του ξεχωριστού φυσικού φαινομένου.
Στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, στον περιβάλλοντα χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας και σε συνεργασία με την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διόσκουροι», θα βρίσκονται τοποθετημένα φορητά τηλεσκόπια για την παρατήρηση της ηλιακής έκλειψης.
Το τηλεσκόπιο Δωρίδη θα είναι επισκέψιμο για το κοινό, όπου στον εσωτερικό χώρο θα πραγματοποιείται προβολή φωτογραφιών από προηγούμενες ηλιακές εκλείψεις που έχουν παρατηρηθεί από Έλληνες αστροφωτογράφους ανά τον κόσμο.
Στον εξωτερικό χώρο, μαζί με τα φορητά τηλεσκόπια, θα είναι τοποθετημένη και μια εκπαιδευτική διάταξη παρατήρησης της ηλιακής φωτόσφαιρας (ηλιοσκόπιο). Διαθέσιμα θα είναι επίσης και ειδικά ασφαλή γυαλιά για την παρατήρηση του Ηλίου.
Η προσέλευση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Θα αρχίσει στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) θα συμβεί στις 13:43 και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 14:51.
Στη Θεσσαλονίκη η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.
Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.
Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022.
Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.
Η έκλειψη θα είναι ορατή επίσης στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη, ενώ η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα είναι το 2027.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυστραλοί επιστήμονες θέλουν να καλλιεργήσουν φυτά στη Σελήνη ως το 2025
«Άρτεμις 1»: Τον Νοέμβριο σχεδιάζει τελικά η NASA την εκτόξευση του πυραύλου προς τη Σελήνη
Σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία: Υποχώρησε φράκτης πολυκατοικίας στον Άλιμο, οχήματα παρασύρθηκαν
13:25
Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ επισκέπτεται πυρηνικά υποβρύχια ενώ ο Πούτιν επαινεί τον «αήττητο» δεσμό τους (pics)
13:12
Αχαΐα: Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε πολίτες - 71.000 ευρώ η λεία τους
12:59
Μπαράζ συλλήψεων στην Τουρκία: Σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στις γιορτές λέει η Άγκυρα
12:46