ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

Συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης
REUTERS

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα απουσία δημοσιογράφων, η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών της Ειδομένης.

Χθες, πρώτη μέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, μεταφέρθηκαν, με 42 λεωφορεία, συνολικά 2.031 πρόσφυγες και μετανάστες, σε κέντρα φιλοξενίας σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις του νομού Θεσσαλονίκης (Σίνδο, Καλοχώρι, Ωραιόκαστρο, Δερβένι), όπως, επίσης, σε οργανωμένες δομές στο Βαγιοχώρι Βόλβης, στη Ν. Καβάλα Κιλκίς και στην Πέτρα Ολύμπου.

Η διαδικασία εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Η επιχείρηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες μέχρι να αδειάσει πλήρως η Ειδομένη.

Παραμένει απόφαση της κυβέρνησης να μην υπάρχει δημοσιογραφική και τηλεοπτική κάλυψη , παρά μόνον με "ελεγχόμενη" πληροφόρηση και εικόνα μέσω pool από την δημόσια τηλεόραση.

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το CNN Greece το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει ότι η περιοχή θα χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν προς τα σύνορα.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζει ότι η όλη επιχείρηση θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα ενώ το πλάνο προβλέπει ότι πάνω από 85000 άτομα θα μεταφερθούν με λεωφορεία, που ήδη βρίσκονται εκεί, σε δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα.

Πρόθεση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αστυνομίας είναι η επιχείρηση να διεξαχθεί σε ήρεμα πλαίσια ενώ οι οδηγίες που έχουν λάβει οι αστυνομικοί είναι να μην υπάρξει βία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ