ΕΛΛΑΔΑ

28η Οκτωβρίου: Πώς αμείβεται η αργία - Τι προβλέπει η νομοθεσία για τους εργαζόμενους

28η Οκτωβρίου: Πώς αμείβεται η αργία - Τι προβλέπει η νομοθεσία για τους εργαζόμενους
Pixabay

Η 28η Οκτωβρίου θεωρείται πλέον υποχρεωτική αργία, καθώς έχει προστεθεί στις συνολικά οκτώ επίσημες αργίες του έτους.

Ειδικότερα, με τον Νόμο 4808/2021 (άρθρο 60) ορίζεται ότι απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των καταστημάτων και των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Αργία 28ης Οκτωβρίου: Πώς θα πληρωθούν όσοι εργάζονται

Για τους μισθωτούς που απασχολούνται την 28η Οκτωβρίου ισχύουν τα εξής:

  • Οι ημερομίσθιοι που θα εργαστούν, θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.
  • Οι ημερομίσθιοι που δεν θα απασχοληθούν για λόγους που δεν οφείλονται σε αυτούς, θα πάρουν το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους.
  • Οι επί μηνιαίο μισθό δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή πέρα από τον καταβαλλόμενο μισθό τους.

Αργία 28ης Οκτωβρίου: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Αν η απασχόληση τόσο των ημερομισθίων, όσο και των επί μηνιαίο μισθό κατά την 28η Οκτωβρίου είναι πέρα των 40 ωρών, οφείλεται εκτός από την προσαύξηση και πρόσθετη αμοιβή λόγω υπερεργασίας κλπ.
  • Το ημερομίσθιο της 28ης Οκτωβρίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρήσουν όμως τη μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους. Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν θα πάρουν πρόσθετο ημερομίσθιο για την αργία, αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν θα προσμετρηθεί η ημέρα της αργίας στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους.
  • Δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο οι μισθωτοί που θα απέχουν από την εργασία τους για τους δικούς τους λόγους, αν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις αργίες, καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για το πώς αμείβεται η εργασία την 28η Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ