ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Ιερώνυμου - Φίλη: Από την κόντρα για τα Θρησκευτικά στον επισιτισμό μαθητών

Συνάντηση Ιερώνυμου - Φίλη: Από την κόντρα για τα Θρησκευτικά στον επισιτισμό μαθητών
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Με νωπές τις μνήμες από την κόντρα ιεραρχών με τον υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, περνά την Πέμπτη 26 Μαΐου, στη μία το μεσημέρι, το κατώφλι του υπουργείου Παιδείας, κομίζοντας δώρο ανθρωπιστικής βοήθειας στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, θα υπογραφεί μεταξύ του φιλανθρωπικού οργανισμού της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» και του υπουργείου Παιδείας, συμφωνία που προβλέπει την επέκταση του επισιτιστικού προγράμματος στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τους μαθητές και τις οικογένειές τους που έχουν ανάγκη.

Επίσης, θα διερευνηθoύν οι προθέσεις και σε ένα νέο πεδίο συνεργασίας: να εκπονήσει η «Αποστολή» ειδικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση των προσφύγων/μεταναστών.

Η πρώτη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Νίκο Φίλη, ως υπουργό Παιδείας, ήταν τέλη Σεπτεμβρίου αμέσως μετά την υπουργοποίησή του. Έκτοτε οι αντεγκλήσεις για τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών ανέβασαν το θερμόμετρο στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας. Σχεδόν οκτώ μήνες μετά, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας περνά το κατώφλι του υπουργείου Παιδείας.

Εκτός από την «ανακωχή» μεταξύ Εκκλησίας – Πολιτείας για τα Θρησκευτικά, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κατάφερε άλλη μια διπλωματική νίκη στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας που πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Μαΐου, βρήκε τη χρυσή τομή με τους «ανένδοτους» ιεράρχες που απορρίπτουν για δογματικούς λόγους την Πανορθόδοξη. Το στίγμα άλλωστε που έχει δώσει ο ίδιος στην Εκκλησία της Ελλάδος, ορίζει να παραμένουν ανοιχτές οι θύρες στο διάλογο με τους χριστιανούς, ομόδοξους και ετερόδοξους και στην παρουσία της Εκκλησίας στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Και αυτό το έδειξε τόσο στην ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφερε στους πρόσφυγες και τώρα, στο νέο πρόγραμμα που απευθύνεται στις ελληνικές οικογένειες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

Ειδικό φυλλάδιο για την Πανορθόδοξη

Την Τετάρτη, κατά τη δεύτερη ημέρα της έκτακτης σύγκλησης της Ιεραρχίας, η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να συντάξει και να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα κείμενο (το οποίο ενδέχεται να διανεμηθεί και στους ναούς) με το οποίο θα ενημερώνει τους πιστούς τόσο για την Πανορθόδοξη Σύνοδο όσο και τις θέσεις της Εκκλησίας.

Η Ιεραρχία μελέτησε μία προς μια τις προτάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (η οποία βασιζόταν στις προτάσεις των ιεραρχών) για το κείμενο που θα κομίσει η Εκκλησία της Ελλάδος στην Πανορθόδοξη.

Η τελική απόφαση της Ιεραρχίας θα αποσταλεί στη Διορθόδοξη Γραμματεία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και θα υποστηριχθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατά τις συνεδριάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ