Μουσική από τον νανόκοσμο
«Μουσική από τον νανόκοσμο».
Η ηχοποίηση, δηλαδή, εικόνων ηλεκτρονικής μικροσκοπίας αποτέλεσε το αντικείμενο μιας πολύ ενδιαφέρουσας ομιλίας η οποία πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες στο πλαίσιο του Athens Science Festival, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.
«Τι σκέφτεστε όταν βλέπετε μία εικόνα μικροσκοπίου; Σίγουρα τι υλικό δείχνει, τις λειτουργίες που έχουν οι μίκρο και νάνο δομές του κι ενδεχομένως τη μαθηματική μοντελοποίησή τους», όπως δηλώνει ο εμπνευστής της παρουσίασης, ο ερευνητής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Βασίλης Κωνσταντούδης.
«Σίγουρα, όμως, δεν σκέφτεστε τη μουσική που μπορεί να ακουστεί από αυτές, αφού η μουσική είναι ανθρώπινο δημιούργημα, ενώ οι νανοδομές ανήκουν στον έξω κόσμο», προσθέτουν ο κ. Κωνσταντούδης, αλλά κι ο καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Τυλιγάδης.
Από την πλευρά της, η φυσικός και εικαστικός Μυρτώ Αποστόλου παρατηρεί πως και τα μαθηματικά είναι ανθρώπινο δημιούργημα, παρόλα αυτά μιλάμε για μαθηματική μοντελοποίηση του κόσμου: «Μήπως μπορούμε να μιλήσουμε και για μουσική μοντελοποίηση του κόσμου;», αναρωτιέται η ίδια, επιχειρώντας με επιτυχία να το εκφράσει μέσω της ερευνητικής της εργασίας.

Συμμετέχοντες:
Μυρτώ Αποστόλου: Φυσικός– εικαστικός ΑΣΚΤ.
Βασίλης Κωνσταντούδης: Φυσικός– ερευνητής ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Κωνσταντίνος Τηλιγάδης: εικαστικός- Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με επιχορήγηση 17.500 ευρώ: Πώς θα υποβάλετε αίτηση
01:00
Σε λειτουργία τέθηκε το υποσύστημα Εργοσήμου ΟΓΑ μέσω e-ΕΦΚΑ - Ποιες οι νέες δυνατότητες
00:30
Περισσότεροι από 1700 Αφρικανοί πολεμούν για την Ρωσία στα μέτωπα της Ουκρανίας
23:59
ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις 27 Φεβρουαρίου και 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου
23:49