ΕΛΛΑΔΑ

Παπαθεοδώρου: Βρισκόταν υπό έρευνα για πέντε μήνες – Βρέθηκαν 100 βίντεο παιδικής πορνογραφίας

Παπαθεοδώρου: Βρισκόταν υπό έρευνα για πέντε μήνες – Βρέθηκαν 100 βίντεο παιδικής πορνογραφίας
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως πρόκειται για υλικό που είχε συγκεντρώσει για τη συγγραφή βιβλίου

Με αποτροπιασμό παρακολουθεί η κοινή γνώμη την υπόθεση προφυλάκισης του συγγραφέα παιδικών βιβλίων Βασίλη Παπαθεοδώρου για κατοχή παιδικής πορνογραφίας, με την εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, να δηλώνει σήμερα πως ο άνδρας βρισκόταν υπό έρευνα για πέντε μήνες.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ. Δημογλίδου εξήγησε ότι η σύλληψη του συγγραφέα έγινε στις 18 Οκτωβρίου και η προφυλάκισή του στις 26 Οκτωβρίου αλλά δεν υπήρξε ανακοίνωση γιατί συνεχίστηκε η έρευνα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για συσχετισμό με άλλες υποθέσεις.

«Από την έρευνα που έκαναν τα στελέχη της Δίωξης επί πέντε μήνες, προέκυψε ότι, φαίνεται να μην σχετίζεται με άλλες υποθέσεις, η συγκεκριμένη υπόθεση» είπε η ίδια.

Απαντώντας σε ερώτημα γιατί η ΕΛΑΣ δεν έχει δημοσιοποιήσει τα στοιχεία και τις φωτογραφίες του, η κ. Δημογλίδου είπε:

«Δεν υπάρχει εισαγγελική εντολή για δημοσιοποίηση».

Υπογράμμισε δε, πως όλες οι υποθέσεις δεν είναι ίδιες.

«Είχε υλικό στην κατοχή του, δεν κατηγορείται για κακοποίηση ο ίδιος. Είχε αποκτήσει πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές και αποθήκευε το υλικό αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Υποστηρίζει πως πρόκειται για υλικό για να γράψει βιβλίο

Ο ίδιος ο συγγραφέας, μέσω του δικηγόρου του, υποστήριξε πως πρόκειται για υλικό έρευνας για να γράψει βιβλίο.

Κατά πληροφορίες, στην κατοχή του Βασίλη Παπαθεοδώρου βρέθηκαν 100 βίντεο «σκληρού» πορνογραφικού υλικού με παιδιά κάτω των 12 ετών.

Οι εκδόσεις Καστανιώτη, των οποίων ο παιδικός συγγραφέας υπήρξε υπεύθυνος επί σειρά ετών, διέκοψε άμεσα τη συνεργασία τους μαζί του για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της εταιρείας.

«Οι Εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από τις δικαστικές αρχές, για σοβαρή κατηγορία. Η απόφασή μας προστατεύει τα συμφέροντα της εταιρείας, των εργαζομένων και των συνεργατών μας και, πάνω από όλα, των αναγνωστών μας και αποδεικνύει ότι για εμάς, η ακεραιότητα των συνεργατών μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Συνεχίζουμε να εκδίδουμε σημαντικά βιβλία συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο και να μεταλαμπαδεύουμε την αξία της ανάγνωσης» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ο δικηγόρος του, Σταύρος Γεωργόπουλος, υποστήριξε στο Mega ότι ο συγγραφέας είχε κατεβάσει τα 100 βίντεο παιδικής πορνογραφίας που βρέθηκαν στην κατοχή του, στο πλαίσιο της συγγραφής βιβλίου.

«Θεωρούσε ότι το πρωτογενές υλικό το οποίο θα αποτελέσει μια πρώτη ύλη, για το δικό του το μυαλό για τη συγγραφή ενός βιβλίου μια καλλιτεχνική αδεία… κάτι τέτοιο περιέγραψε ο ίδιος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δικηγόρος είπε ακόμη πως όταν ο συγγραφέας έγραψε βιβλίο με θέμα το ρατσισμό, προσέφυγε σε υλικό ρατσιστικών και ναζιστικών οργανώσεων.

Αναλυτικά ο κ. Γεωργόπουλος δήλωσε:

«Εξέφρασε την απέχθειά του για το συγκεκριμένο υλικό. Έχει συγγράψει βιβλία για την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον σχολικό εκφοβισμό. Σε τελευταίο του βιβλίο περιγράφει σκηνικό βιασμού.


Ήθελε να συγγράψει κάτι με καταγγελτικό πρόσημο για τις συγκεκριμένες σεξουαλικές συμπεριφορές. Το να εκτίθεται ένα παιδί σε ένα τέτοιο βίντεο είναι από μόνο του κακοποίηση.


Εδώ δεν υπήρχε εξωτερίκευση σε κάποιο παιδί. Είναι κατοχή υλικού. Τα θέματα προβλημάτισαν κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Όταν έγραφε βιβλίο για τον ρατσισμό και υποστηρίζει ότι προσέφυγε σε υλικό ρατσιστικών οργανώσεων.


Θεωρούσε ότι το πρωτογενές υλικό θα αποτελέσει πρώτη ύλη για τη συγγραφή ενός βιβλίου. Μια καλλιτεχνική αδεία. Κάτι τέτοιο περιέγραψε. Δεν προκύπτει ότι υπήρχε κάποια πληρωμή. Είναι ένας παράνομος διαδικτυακός χώρος. Γίνεται μια αναζήτηση, αποκτάς πρόσβαση και γίνεται λήψη και καταγραφή. Ο ισχυρισμός του είναι ότι δεν έχει δει καν το υλικό που έχει κατέβει.


"Κατά διαστήματα ανέτρεχα και έβλεπα κάποιο βίντεο και το έκλεινα αμέσως". Αυτή είναι η θέση του κ. Παπαθεοδώρου και της υπεράσπισής του, είναι ότι από 18 Οκτωβρίου, που έχει γίνει η σύλληψη, τόσο εγώ όσο και ο ίδιος κρατήσαμε το θέμα σε θεσμικά πλαίσια, να κριθεί εκεί που αρμόζει. Τι προέκυψε ξαφνικά και δημοσιοποιήθηκε το θέμα;».


ΔΗΜΟΦΙΛΗ