ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρίζοντας τον βυθό των ελληνικών θαλασσών από τα ελαστικά με την υποστήριξη της ΗΛΕΚΤΩΡ

Καθαρίζοντας τον βυθό των ελληνικών θαλασσών από τα ελαστικά με την υποστήριξη της ΗΛΕΚΤΩΡ
Μία δυναμική πρωτοβουλία καθαρισμού, μέσω της οποίας ανασύρθηκαν μεγάλα ελαστικά από τον βυθό, στο πλαίσιο της δράσης «Clean Ocean - Συνεισφέρουμε σ’ ένα πιο βιώσιμο μέλλον!», έλαβε χώρα το Σάββατο 8 Οκτωβρίου

Μία δυναμική πρωτοβουλία καθαρισμού, μέσω της οποίας ανασύρθηκαν μεγάλα ελαστικά από τον βυθό, στο πλαίσιο της δράσης «Clean Ocean - Συνεισφέρουμε σ’ ένα πιο βιώσιμο μέλλον!», έλαβε χώρα το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, με συμμετοχή πλήθους κόσμου και αφορούσε στον βυθό γύρω από το νησάκι Υδρούσα, στην ακτή της Βούλας.

Πρόκειται για μια περιβαλλοντική δράση κοινωνικής υπευθυνότητας της XTERRA Greece - TRIMORE Sport Events, με χορηγούς όπως η ΗΛΕΚΤΩΡ, η οποία στόχο έχει να συμβάλλει στην αποκατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του κόσμου. Η δράση, που πρόκειται να λάβει χώρα σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας στο μέλλον, περιλαμβάνει την καταγραφή και στη συνέχεια την απομάκρυνση των ελαστικών από τον βυθό των θαλασσών της χώρας μας.

Η αρχή έγινε το Σαββατοκύριακο 8-9 Οκτωβρίου, στην Α΄Πλαζ Βούλας - ATHINES By The Sea, η οποία φιλοξένησε στις 15-16 Οκτωβρίου το 9ο XTERRA Open Water Swimming Challenge 2022, τον μεγάλο κολυμβητικό αγώνα της XTERRA Greece.

Συγκεκριμένα, από το βυθό παραπλεύρως της Υδρούσας, ο περίπλους του οποίου περιλαμβάνεται στη διαδρομή των 5k & 10k του αγώνα, ανασύρθηκαν 26 ελαστικά μεγάλης διάστασης (φορτηγών/τρακτέρ).

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, στάθηκε ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και προσωπικά ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα και ενεργοποίησε τον μηχανισμό του δήμου. Καθώς σκοπός του εγχειρήματος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των ελαστικών απορριμμάτων, σημαντική ήταν η στήριξη και αρωγή της ECOELASTIKA, του μοναδικού εγκεκριμένου από την Πολιτεία φορέα με την ευθύνη της οικολογικής διαχείρισης των ελαστικών μετά το τέλος του κύκλου της ζωής τους. Στα πλαίσια του project τα ελαστικά ανασύρθηκαν με ασφαλή πρακτική και πρόκειται άμεσα να μεταφερθούν σε μονάδες αξιοποίησης της ECOELASTIKA. Με αυτόν τον τρόπο, η συνεργασία με την ECOELASTIKA, διασφαλίζει την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας. Έτσι η κληρονομιά που θα αφήσει αυτό το εγχείρημα θα είναι το οριστικό κλείσιμο του κύκλου ζωής αυτών των ελαστικών και η εξάλειψη του αποτυπώματος τους από τον πλανήτη.

Η συγκομιδή των ελαστικών από τον βυθό της Υδρούσας έγινε από μία ομάδα πιστοποιημένων δυτών της Επίλεκτης Ομάδος Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω, με τέσσερα σκάφη, μια πλωτή εξέδρα της εταιρείας ΤΕΚΑΛ από την υπό κατασκευή Μαρίνα της Βουλιαγμένης και ειδικό εξοπλισμό ανέλκυσης αντικειμένων μεγάλου βάρους από το βυθό της θάλασσας, με την σημαντική έμπρακτη και οικονομική στήριξη των χορηγών FORD MOTOR HELLAS, ΗΛΕΚΤΩΡ και MINETTA Ασφαλιστική, που παρείχαν τους κατάλληλους πόρους για να ενεργοποιηθεί το όραμα βιωσιμότητας του βυθού.

Ταυτόχρονα, η δράση έχει εξασφαλίσει την έγκριση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Κτηματικής Υπηρεσίας Αθηνών και της Αρμόδιας Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού και με την εποπτεία αρμόδιου της της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, πρόκειται να αποτελέσει υποδειγματική διαδικασία σε όλα της τα στάδια.

Επιπλέον, ο θαυμαστός υπεραθλητής Σπύρος Χρυσικόπουλος - ο οποίος προσφάτως κολύμπησε τη διαδρομή από τη Ρόδο έως το Καστελόριζο - κατάφερε να φέρει ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή και γιορτινό κλίμα, στην παράλληλη συμβολική δράση μιας ανοικτής αναγνωριστικής προπόνησης με σκοπό να εμπνεύσει και να παρακινήσει κολυμβητές Open Water, η οποία έλαβε χώρα το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στο τερέν του XTERRA O.W.S. Challenge. Οι κολυμβητές, κολυμπώντας από την Α’ Πλαζ Βούλας στην Υδρούσα, έφτασαν στη θέση των εργασιών βυθού και παρακολούθησαν την εξέλιξη της διαδικασίας πριν επιστρέψουν. Τους κολυμβητές συνόδευσαν 3 kayakers, καθώς και σκάφος της XTERRA Greece. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα ονόματα των κολυμβητών θα αποτυπωθούν ως οι ιδρυτές της προσπάθειας. Αργότερα, πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια αποτύπωσης της θέσης των ελαστικών σε ηλεκτρονικό χάρτη και ακολούθως σε δράσεις ανέλκυσής τους.

Ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήλωσε πως «πρόκειται για μία εξαιρετική περιβαλλοντική δράση, η οποία οργανώθηκε από την XTERRA Greece, με βασικούς συντελεστές υποστήριξης το Δήμο μας και την Ecoelastica. ‘Ψαρέψαμε’ ελαστικά μέσα από το βυθό της θάλασσας, από βάθη 15-25 μέτρα, γύρω από τη νησίδα Υδρούσα, που είχαν οι φορτηγίδες τροφοδοσίας του νησιού κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν και έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι θα κινητοποιηθούν και άλλοι άνθρωποι, για να καθαρίσουμε τις ακτές μας και τους βυθούς μας. Ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης στηρίζει έμπρακτα θέματα ανάδειξης και προστασίας του φυσικού μας πλούτου. Χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλία και επιδιώκουμε κάθε συνεργασία με φορείς που μοιράζονται το κοινό μας όραμα. Συγχαίρω την XTERRA Greece -TRIMORE για την πολύ σημαντική πρωτοβουλία».

Από πλευράς του, ο Γιώργος Μαυριάς, Γενικός Διευθυντής της ECOELASTIKA, σημείωσε ότι «μετά από εξαιρετική δουλειά και συντονισμό των ομάδων της XTERRA Greece - TRIMORE Sport Events, καταφέραμε να ανασύρουμε από τον βυθό της Α’ Πλαζ Βούλας, παλαιά άχρηστα ελαστικά ζωντανεύοντας έτσι ξανά το γαλάζιο χρώμα της θάλασσας. Η χαρά και ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων ήταν τόσο έκδηλος, που μας οπλίζουν με όρεξη να συμμετάσχουμε και σε άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο μέλλον. Το όφελος από τη συγκεκριμένη δράση είναι διπλό, διότι τα άχρηστα αυτά ελαστικά που αλιεύθηκαν από τον βυθό της θάλασσας θα αξιοποιηθούν με ευθύνη της Ecoelastika με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να δημιουργηθούν από αυτά άλλα χρήσιμα υλικά».

Τέλος, ο επικεφαλής της XTERRA Greece - TRIMORE Sport Events, Κωνσταντίνος Μητρόπαπας, μοιραζόμενος το όραμά του αναλαμβάνοντας αυτή την πρωτοβουλία, υπογράμμισε, «είναι ανυπολόγιστης αξίας τα συναισθήματα που βιώνει κανείς στην εξέλιξη μιας τέτοιας δράσης. Μια ιδέα που γεννήθηκε αντικρίζοντας στο κολύμπι μου αυτό το θέαμα, σχεδιάστηκε καλά και σήμερα ήδη έχει αγκαλιαστεί από περισσότερα των 100 ατόμων, τα οποία συνετέλεσαν στην πραγματοποίησή της. Νιώθω απίστευτη χαρά και ενθουσιασμό, βλέποντας την ομάδα μου να συντονίζει Δημάρχους, Φορείς, Αρχές, εταιρείες, οργανισμούς, γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες - ναυαγοσώστες, κολυμβητές, kayakers, εθελοντές, λουόμενους και.. μ’ αεροπλάνα και βαπόρια.. να ενωνόμαστε σε ένα σκοπό. Κρατώ τη μεγάλη μου συγκίνηση ως μια από τις δυνατότερες στιγμές της ζωής μου και υπόσχομαι με το ίδιο πάθος και αφοσίωση να ενεργούμε εκεί που η πρωτοβουλία μας μπορεί κάτι να αλλάζει. Η δράση εντόπισε περισσότερα ελαστικά εκείνων που αρχικά είχα υποδείξει (ίσως περισσότερα από ακόμη 30 σε βαθύτερα σημεία), ήταν αδύνατο να ανελκυσθούν με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, έχουν όμως καταγραφεί και σύντομα θα επανέλθουμε με αποτελεσματικότερη μέθοδο, να βγάλουμε το μαύρο από τις θάλασσές, μην ενοχλεί το γαλάζιο μας. Θέλω να ευχαριστήσω άπαντες - εμφανείς στη δράση ή στο παρασκήνιο - που συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση του ονείρου μου».

Τέτοιες πρωτοβουλίες κοινωνικής υπευθυνότητας, μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντική είναι η συνεργασία ώστε να προστατέψουμε τον φυσικό μας πλούτο και να επαναφέρουμε το γαλάζιο στις θάλασσές μας. Η συνεργασία δε, μεταξύ εταιρειών, πολιτών και φορέων, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην περαίωση τέτοιων δράσεων. Άλλωστε η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των θαλασσών, από τις οποίες βρέχεται το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μας, είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους.