ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικό Δικαστήριο-Κοντονής: Τι αποκάλυψε για τον φάκελο με τα 10 πολιτικά πρόσωπα

Ειδικό Δικαστήριο-Κοντονής: Τι αποκάλυψε για τον φάκελο με τα 10 πολιτικά πρόσωπα
«Σκοτείνιασε ο νους μου» τόνισε ο πρώην υπουργός, αναφερόμενος στην αποστολή του φακέλου με τους δέκα πολιτικούς στη Βουλή ΙΝΤΙΜΕ

Το πολιτικό παρασκήνιο μετά από την αποστολή στη Βουλή του φακέλου με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση της Novartis αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής καταθέτοντας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, όπου δικάζονται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

«Σκοτείνιασε ο νους μου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής όταν έφθασε ο φάκελος με τους δέκα πολιτικούς στη Βουλή, τονίζοντας πως τότε κράτησε σοβαρές επιφυλάξεις και για την αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ωστόσο σε ό,τι αφορά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με τον οποίο συνυπήρξε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι «δεν διαθέτει στοιχεία, ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν το πρόσωπο που εννοούσε η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, όταν κατήγγειλε παρεμβάσεις μετά την παραίτηση της από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς».

Πρόεδρος: Καταλάβατε να φωτογραφιζεται ο κ. Παπαγγελόπουλος;

Στ.Κοντονής: Το μυαλό μου πήγε στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Eίπα πως είναι δυνατόν η οικονομική ολιγαρχία να πιέζει εισαγγελείς, αυτά σκεφτόμουν τότε, τώρα άλλα σκέφτομαι, δεν θα σας φανούν χρήσιμα. Αναμένοντας να πάω στη Βουλή μου έστειλε μήνυμα η Ελένη Ράικου και μου έγραψε. "Δεν ξέρετε τι έχω υποστεί τόσους μήνες". Αυτό με ξένισε. Η κυρία Ράικου, είπα στη Βουλή, γιατί με ρωτούσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης γιατί παραιτήθηκε, αντί να στείλει μήνυμα να κατονομάσει ποιοι κρατικοί παράγοντες και οικονομικοί παράγοντες παρεμβαίνουν στο έργο της.

Πρόεδρος: Αναφερόμενη στα παράκεντρα εξουσίας η κυρία Ράικου, μήπως εννοούσε τον Παπαγγελόπουλο;

Στ.Κοντονής: Δεν μπορούσα να φανταστώ, ότι εννοούσε τον Παπαγγελόπουλο. Δεν πιστεύω άλλωστε, ότι κανένα μέλος της τότε κυβέρνησης είχε στόχο τη συγκάλυψη, γνωρίζετε ότι έχω αποχωρήσει από καιρό και οι σχέσεις μου δεν είναι καλές με τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να σκεφτώ για συγκάλυψη.

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι εξαρχής είχε σχηματίσει την άποψη ότι για το σκάνδαλο της Novartis, τη μεγάλη ευθύνη είχαν οι γιατροί με τις παράνομες συνταγογραφήσεις που προκάλεσαν, όπως είπε «αιμορραγία στην ελληνική οικονομία».

Ο κ. Κοντονής πρόσθεσε, ότι πέραν των γιατρών, θεωρούσε ότι ενδεχομένως και κάποιος πολιτικός με τις τιμολογήσεις να είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο, αλλά όταν είδε το φάκελο με τους δέκα πολιτικούς «σκοτείνιασε ο νους του».

Αναφερόμενος μάλιστα στο περιεχόμενο της κατάθεσης προστατευόμενου μάρτυρα για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τόνισε πως «όσα είχαν λεχθεί για την τροχήλατη βαλίτσα, με λεφτά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν λέγονται ούτε σε ασφαλιστικά μέτρα, όπου αρκεί απλή πιθανολόγηση».

Ακόμα, υπογράμμισε, ότι τα αναφερόμενα για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα «ξεπερνούν κάθε φαντασία».

Στ. Κοντονής: Ήταν φανερό ότι από τους γιατρούς προερχόταν το σκάνδαλο Novartis, τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Δεν μπορούσε να αποκλειστεί βέβαια στη τιμολόγηση των φαρμάκων, να εμπλεκόταν κάποιος πολιτικός. Όμως, ξεπερνούσε κάθε φαντασία αυτό που έγινε με τα δέκα πολιτικά.

Εισαγγελέας: Γιατί το λέτε αυτό;

Στ.Κοντονής: Διότι περιλάμβαναν τους πάντες τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και λοιπά. Όταν ήρθε ο φάκελος είχε σκοτεινιάσει ο νους μου, που είδα τα αυτά τα πολιτικά πρόσωπα. Είχα επιφυλάξεις και για τους μάρτυρες. Πρότεινα να σταλεί ο φάκελος στη δικαιοσύνη, όπως και έγινε.

Ο πρώην υπουργός αναφερόμενος στην παραίτηση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου υποστήριξε ότι «όφειλε να μείνει στη θέση της και να κάνει τη δουλειά της» και όχι να εκδίδει δελτία Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ