ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Παπίκιο Όρος: Μαίνεται για 15η ημέρα - Τεράστια οικολογική καταστροφή

Φωτιά στο Παπίκιο Όρος: Μαίνεται για 15η ημέρα - Τεράστια οικολογική καταστροφή
«Στάχτη» τουλάχιστον 11.500 στρέμματα, από τα οποία τα 8.500 σε ελληνικό έδαφος EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Μαίνεται για 15ο εικοσιτετράωρο η φωτιά στο Παπίκιο Όρος, στην οροσειρά της Ροδόπης, με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να βρίσκονται στο σημείο.

Συνολικά 320 πυροσβέστες, με 31 οχήματα και 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δίνουν σήμερα, Σάββατο 5 Νοεμβρίου, τη μάχη με τις φλόγες στο Παπίκιο Όρος, σε συνεργασία με τις βουλγαρικές δυνάμεις πυρόσβεσης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά τη σημερινή μέρα στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνέδραμαν από αέρος τρία αεροσκάφη.

Η φωτιά που ξέσπασε στις 22 Οκτωβρίου έχει πλέον περάσει στην Βουλγαρία και καίει υψηλή δασική βλάστηση.

Μέχρι στιγμής έχουν καεί τουλάχιστον 11.500 στρέμματα, από τα οποία τα 8.500 σε ελληνικό έδαφος, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η ΕΡΤ.

«Η δύσκολη μάχη για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς στο Παπίκιο Όρος συνεχίζεται. Το δύσβατο της περιοχής κι οι αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ζητήσαμε περαιτέρω συνδρομή εναέριων μέσων, που είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης φωτιάς» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, βρίσκεται από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στη Ροδόπη, ενώ κληθείς να σχολιάσει τα λιγοστά διαθέσιμα εναέρια μέσα ανέφερε:

«Τα ελικόπτερα ήταν μισθωμένα μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου 31 Οκτωβρίου, δεν μπορούν να παραταθούν οι συμβάσεις».

«Από εκεί και πέρα όλα τα εναέρια μέσα έρχονται από μια καταπόνηση του εξαμήνου της αντιπυρικής περιόδου, καθώς υπάρχουν προγραμματισμένες συντηρήσεις, βλάβες και δεν είναι όλα διαθέσιμα άμεσα» είπε χαρακτηριστικά στο ράδιο «Χρόνος 87.5fm» χθες, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ