ΕΛΛΑΔΑ

Η θετική επίδραση της Coca-Cola στην Ελλάδα στην εθνική οικονομία – Τι έδειξε μελέτη του ΙΟΒΕ

Η θετική επίδραση της Coca-Cola στην Ελλάδα στην εθνική οικονομία – Τι έδειξε μελέτη του ΙΟΒΕ

Το θετικό αποτύπωμα της Coca-Cola στην Ελλάδα αναφορικά με την εθνική οικονομία και την κοινωνία, καταγράφει μεγάλη μελέτη του ΙΟΒΕ, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

 

Το βασικό συμπέρασμα της πολυσέλιδης μελέτης, που καταγράφει την ισχυρή οικονομική επίδραση της τοπικής δραστηριότητας της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas), με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2019-2021, είναι η συνεισφορά της κατά €1,3 δισ., παράλληλα με τη διατήρηση 32.800 άμεσων θέσεων εργασίας.

Οι αριθμοί της συνεισφοράς της Coca-Cola στην Ελλάδα στην εθνική οικονομία

Το ποσό αυτό μάλιστα, αγγίζει το 0,7% του ΑΕΠ και αφορά στην άμεση, έμμεση και προκαλούμενη επίδραση στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, σημαίνει πως για κάθε €1 προστιθέμενης αξίας της Coca-Cola στην Ελλάδα, δημιουργούνται €6 στην ελληνική οικονομία. Το αποτύπωμα της εταιρείας στην Ελλάδα συνδέεται και με τα έσοδα του κράτους που προκύπτουν από τη δραστηριότητά της, με τη συνολική συνεισφορά, το 2021, να ανέρχεται στο 1,2% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Η συνολική συνεισφορά της αλυσίδας αξίας που δημιουργεί η Coca-Cola στην Ελλάδα για δεν αφορά μόνο το ποσοστό επί του ΑΕΠ, όμως, αλλά και την απασχόληση: Μέσα από τη δραστηριότητα της Coca-Cola στην Ελλάδα προκύπτει συνεισφορά που αντιστοιχεί σε υποστήριξη 32.800 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας (0,7% της συνολικής απασχόλησης). Αντίστοιχα, αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 άμεση θέση εργασίας στην Coca-Cola στην Ελλάδα, δημιουργούνται άλλες 16 στην ελληνική οικονομία. Ειδικότερα και όσον αφορά στον κλάδο των αναψυκτικών, η μελέτη αποφάνθηκε ότι η Coca-Cola στην Ελλάδα δημιουργεί σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών του κλάδου (48,5%), ενώ αποτελεί παράλληλα και τον μεγαλύτερο εργοδότη, απασχολώντας σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους (42,6%).

Τα στοιχεία επιπλέον δείχνουν ότι για την τριετία στην οποία επικεντρώθηκε η μελέτη του ΙΟΒΕ για την Coca-Cola στην Ελλάδα, υλοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους €75,6 εκατ. για την ενίσχυση της δραστηριότητά της. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο διάστημα περιλαμβάνονται οι δύο χρονιές της πανδημίας του κορωνοϊού και ειδικά το 2020, όπου είχαμε επί μακρόν γενική παύση δραστηριοτήτων. Εν τούτοις, η συμβολή της Coca-Cola στην Ελλάδα διατηρήθηκε και κατά τη διάρκεια της χρονιάς εκείνης, όπου λόγω των συνθηκών υπήρξε συρρίκνωση των μεγεθών της οικονομίας. Το 2021, μάλιστα, η συμβολή από την άμεση δραστηριότητα της εταιρείας αυξήθηκε κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δίπλα στην κοινωνία με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη

Από τη μελέτη αυτή δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη δυναμική κοινωνική παρουσία της Coca-Cola στην Ελλάδα, παράλληλα με τον στόχους της για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από τα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί η εταιρεία για την κοινωνική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, βλέπουμε συγκεκριμένα, πως έχει διαθέσει €4,6 εκατ. για κοινωνικά προγράμματα, όπως είναι το Empowered, το Zero Waste Future και το Zero Drop (2019-2021), που αφορά ειδικά στη διαχείριση του νερού, ως πολύτιμου φυσικού πόρου, με στόχο να αξιοποιείται κάθε σταγόνα ως προς την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που μαστίζει μεγάλο μέρος της χώρας και ειδικά τα νησιά.

Παράλληλα, καταγράφεται η δωρεά €1,8 εκατ. για την αποκατάσταση της περιοχής της Βαρυμπόμπης, μετά τη φωτιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος του δάσους τον Αύγουστο του 2021. Η Coca-Cola στην Ελλάδα βρέθηκε εκεί, θωράκισε την περιοχή άμεσα με αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και παρακολουθεί στενά την εξέλιξή της, μέχρι να δημιουργηθεί ξανά το δάσος.

Επίσης, στον τομέα αυτό καταγράφεται η επένδυση ύψους €4 εκατ. με σκοπό την κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου των προϊόντων της, μέσω του νέου τύπου συσκευασίας KeelClipTM (2021).

Μια εφοδιαστική αλυσίδα που απλώνεται σε κάθε γωνιά της χώρας

Η συγκεκριμένη μελέτη του ΙΟΒΕ εξετάζει τη συμβολή της εταιρείας στην εθνική οικονομία, την εγχώρια απασχόληση και την επίδραση στην αλυσίδα αξίας των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον κλάδο αναψυκτικών, όπως τοπικοί προμηθευτές, σημεία πώλησης και παροχές υπηρεσιών. Έτσι, αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο η δραστηριότητα της Coca-Cola στην Ελλάδα επιδρά στη χώρα και κάνει σαφές πως το παραγωγικό και διανεμητικό της μοντέλο στηρίζει μια ευρύτερη εφοδιαστική αλυσίδα που απλώνεται σε κάθε γωνιά της χώρας μας: Αγροτική παραγωγή, βιομηχανικές μονάδες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται για την προμήθεια αγαθών, εταιρείες εμπορίου και εστίασης που διανέμουν τα τελικά προϊόντα στους καταναλωτές συνθέτουν αυτή την αλυσίδα που αφήνει διαχρονικά ένα υπολογίσιμο αποτύπωμα στην Ελλάδα.

Χαιρετίζοντας τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της μελέτης, η Γενική Διευθύντρια Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο, κυρία Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, στάθηκε στη διαχρονική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας στη χώρα, επισημαίνοντας πως «δημιουργούμε μια ευρύτερη αλυσίδα αξίας που αφήνει διαχρονικά ένα θετικό αποτύπωμα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Hellas με ευθύνη για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, που εστίασε στο πώς η επιχειρηματική ανάπτυξη της εταιρείας συνδέεται άρρηκτα με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου: «Καθημερινά, ανοίγουμε ορίζοντες σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον και αυτό βρίσκεται στην καρδιά όλων των δραστηριοτήτων μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το θετικό αποτύπωμα της Coca-Cola στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΙΟΒΕ, χαιρέτησε και ο καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, που τόνισε πως «όπως αποδεικνύεται από τη μελέτη που παρουσιάζεται σήμερα, μία από αυτές τις αλυσίδες αξίας είναι και αυτή που δημιουργεί η Coca-Cola στην Ελλάδα με τη δραστηριότητά της στη χώρα μας».


Νίκος Βέττας, Καθηγητής, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο, Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Hellas για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, Svetoslav Danchev, επικεφαλής Τμήματος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής, IOBE

H μελέτη εκπονήθηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με βάση τα οικονομικά στοιχεία για την περίοδο 2019-2021 από την Coca-Cola Τρία Έψιλον, την Coca-Cola Hellas S.A. και την Coca-Cola HBC Services Μ.Ε.Π.Ε., τοπική θυγατρική του Ομίλου Coca-Cola HBC.

Δείτε ολόκληρη τη μελέτη του ΙΟΒΕ για το Οικονομικό και Κοινωνικό Αποτύπωμα της Coca-Cola στην Ελλάδα εδώ.