ΕΛΛΑΔΑ

Στο «στόχαστρο» κυβερνοεπίθεσης βρέθηκε το Taxisnet

Στο «στόχαστρο» κυβερνοεπίθεσης βρέθηκε το Taxisnet
Σε πολλές περιπτώσεις, τέτοιου τύπου «επιθέσεις» έχουν οδηγήσει ιστοσελίδες και sites στην «κατάρρευση» Unsplash

Αρκετά πιο «ισχυρή» σε σχέση με άλλες αντίστοιχου τύπου κυβερνοεπιθέσεις ήταν αυτή που δέχτηκε πριν από μερικές ημέρες το Taxisnet και γενικότερα οι υποδομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν ζητήματα στην ομαλή υποστήριξη των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων και όσων ήθελαν να κάνουν χρήση υπηρεσιών του gov.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του στο Taxisnet.

Το Taxisnet και γενικότερα τα συστήματα της ΓΓΠΣ όπως και πολλές ακόμη κυβερνητικές υπηρεσίες δέχονται συνεχώς «κυβερνοεπιθέσεις» καθώς για τους κυβερνοεγκληματίες ο δημόσιος τομέας είναι από τους αγαπημένους στόχους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η τελευταία κυβερνοεπίθεση, όμως, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ήταν πολύ πιο έντονη από άλλες προηγούμενες με αποτέλεσμα τα προβλήματα είναι περισσότερα. Ένας βασικός λόγος ήταν πως επρόκειτο για μία επίθεση τύπου DDoS (Distributed Denial of Service).

Σε αυτή την περίπτωση, οι υποδομές που έχουν μπει στο στόχαστρο και συνήθως είναι ιστοσελίδες, «βομβαρδίζονται» με έναν τεράστιο αριθμό αιτημάτων εξυπηρέτησης φθάνοντας τους servers που τους εξυπηρετούν στα όρια τους και δημιουργώντας προβλήματα στην πρόσβαση των υπόλοιπων χρηστών.

Σε πολλές περιπτώσεις, τέτοιου τύπου «επιθέσεις» έχουν οδηγήσει ιστοσελίδες και sites στην «κατάρρευση», κάτι που συνήθως αποτελεί και τον σκοπό της κυβερνοεπίθεσης.

Στην περίπτωση του Taxisnet, η «επίθεση» της περασμένης Παρασκευής ήταν ιδιαίτερα ισχυρής και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρηθούν αρκετά προβλήματα. Το γεγονός ότι οι κωδικοί του Taxisnet χρησιμοποιούνται πλέον για την πρόσβαση σε εκατοντάδες υπηρεσίες του Δημοσίου επιδείνωσε αρκετά την κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ