ΕΛΛΑΔΑ

Τρία χρόνια κατηγορούμενοι ως «τρομοκράτες» για επιθέσεις στη Χρυσή Αυγή στο στάδιο της ανάκρισης

Τρία χρόνια κατηγορούμενοι ως «τρομοκράτες» για επιθέσεις στη Χρυσή Αυγή στο στάδιο της ανάκρισης
EUROKINISSI

Το κατώφλι της 24ης τακτικής ανακρίτριας περνούν σήμερα, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, οι δύο συλληφθέντες της 16ης Δεκεμβρίου του 2019, για τρεις επιθέσεις σε γραφεία της Χρυσής Αυγής σε διάστημα εννέα μηνών του ίδιου έτους.

Σε βάρος τους ασκήθηκε ένα βαρύ κατηγορητήριο, αρχικά μόνο για δύο εμπρηστικές επιθέσεις σε γραφεία του τότε κοινοβουλευτικού κόμματος και νυν εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Οι εν λόγω επιθέσεις -Νοέμβριο του 2019 επί της Δηλιγιάννη στην Αθήνα και Μάιο του 2019 στο Μενίδι- όπως προκύπτει από τα έγγραφα της δικογραφίας, απασχολούσαν αποκλειστικά την κρατική ασφάλεια ωστόσο οι δύο συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν από την Αντιτρομοκρατική, επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, χωρίς μέχρι τότε να έχει εμπλακεί η Υπηρεσία στις υποθέσεις.

Οι δύο συλληφθέντες, σήμερα 38 και 39 ετών, κατηγορήθηκαν και για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία αποδίδουν ενέργειες με τη συμμετοχή ακόμα «εννέα άγνωστα στην ανάκριση πρόσωπα», με χρόνο δράσης από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Νοέμβριο του 2019 και στόχο χώρους και μέλη της Χρυσής Αυγής.

Σχεδόν τρία χρόνια και ενώ η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της τρίτης κατά σειρά ανακρίτριας, κανένα από τα «εννέα άγνωστα πρόσωπα» δεν έχουν εντοπιστεί ή ταυτοποιηθεί, ενώ στους «δύο» ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για μια τρίτη εμπρηστική επίθεση σε γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Ασπρόπυργο, τον Φεβρουάριο του 2019.

Και στις τρεις επιθέσεις, οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, ενώ η σύλληψη των «δύο» δεν προκύπτει από κάποια αναγνώριση. Μετά τις απολογίες τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους τέσσερις φορές τον μήνα, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και επιπλέον, της υποχρεωτικής καταβολής εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ στον καθένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ