ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικό Δικαστήριο: Ξεκινά η δίκη του Νίκου Παππά για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

Ειδικό Δικαστήριο: Ξεκινά η δίκη του Νίκου Παππά για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Την έναρξη των συνεδριάσεων του πέμπτου κατά σειρά Ειδικού Δικαστηρίου της Μεταπολίτευσης, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ. ΕΛ. Νίκο Παππά κηρύσσει σήμερα το μεσημέρι η πρόεδρος της έδρας, αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα.

Το «δεξί χέρι» του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα δικαστεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, που αφορά στους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016. Μαζί του στο εδώλιο θα καθίσει και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Στο Ειδικό Δικαστήριο έχουν κληθεί να καταθέσουν 16 μάρτυρες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι: Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ευάγγελος Μαρινάκης, επιχειρηματίας, συνεργάτες του κ. Καλογρίτσα, δημοσιογράφοι κ.α.

Η δίκη θα διεξάγεται στον Άρειο Πάγο και συγκεκριμένα στην ίδια αίθουσα, όπου εκδικάζεται η υπόθεση των καταγγελόμενων παρεμβάσεων στο έργο δικαστικών λειτουργών με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Οι εν λόγω δίκες θα διεξάγονται εναλλάξ. Δηλαδή, τη μία ημέρα θα διεξάγεται η μία δίκη και την επομένη η άλλη, καθώς και για δύο υποθέσεις έχει κληρωθεί να βρίσκεται στην έδρα η ίδια εισαγγελέας, ονόματι Όλγα Σμυρλή.

Το βούλευμα

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 4/2022 αμετάκλητο βούλευμα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς παραπέμπεται σε δίκη «ως υπαίτιος του ότι με περισσότερες από μία πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ενώ ήταν υπάλληλος κατά την έννοια των άρθρων 13 στοιχείο α΄ Ποινικού Κώδικα και 2 παράγραφος 3 του νόμου 3126/2003 περί ποινικής ευθύνης των υπουργών, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του και σε άλλους παράνομο όφελος, βλάπτοντας τρίτους». Με το ίδιο βούλευμα, ο Χρήστος Καλογρίτσας «παραπέμπεται ως υπαίτιος του ότι με περισσότερες από μία πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, προσέφερε με πρόθεση συνδρομή στον Νικόλαο Παππά κατά τη διάρκεια της τέλεσης και στην εκτέλεση της αξιόποινης πράξης της παράβασης καθήκοντος κατ᾿ εξακολούθηση».

Όπως είναι γνωστό ο κ. Καλογρίτσας έχει καταγγείλει πως προκειμένου να λάβει μέρος στον επίμαχο διαγωνισμό και να διεκδικήσει μία τηλεοπτική άδεια, με την καθοδήγηση του κ. Παππά, έλαβε 3 εκατ. ευρώ, μέσω της εταιρείας Τοξότης, από τον επιχειρηματικό κολοσσό CCC για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Σκοπός του κ. Παππά ήταν, σύμφωνα με το βούλευμα, «να προσπορίσει στο κόμμα του (ΣΥΡΙΖΑ), στην τότε κυβέρνηση της χώρας, ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ.ΕΛ., και σε αυτόν τον ίδιο ως στέλεχός της παράνομη και θίγουσα την υπηρεσιακή χρηστότητα και καθαρότητα ωφέλεια, συνισταμένη στην εξ υπαρχής δημιουργία υπό τις εντολές του, την καθοδήγηση και τον έλεγχο εκ μέρους του και του κόμματός του μέσων μαζικής ενημέρωσης με αδιαφανείς διαδικασίες και αδιαφανές ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος και κατήγγειλε την υπόθεση, έχει καταθέσει χαρακτηριστικά πως «γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου», ενώ ο Νίκος Παππάς αρνείται όσα του καταλογίζονται και υπεραμύνεται της νομιμότητας της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ