ΕΛΛΑΔΑ

«Κιβωτός του Κόσμου»: Σοκάρουν οι καταγγελίες για την κακοποίηση ανήλικων

«Κιβωτός του Κόσμου»: Σοκάρουν οι καταγγελίες για την κακοποίηση ανήλικων
ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Αποτροπιασμό και προβληματισμό προκαλούν οι αποκαλύψεις για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση ανηλίκων σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», με πέντε δομές της ΜΚΟ να βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των Αρχών έπειτα από καταγγελίες.

Η υπόθεση ήρθε σε γνώση των Αρχών όταν ένας 19χρονος κατήγγειλε την κακοποίησή του από πρόσωπο που υπηρετεί στην «Κιβωτό του Κόσμου» και πιο συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

Όπως είπε ο 19χρονος, δέχτηκε εξευτελιστικές συμπεριφορές ενώ είχε πέσει και θύμα ασέλγειας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπήρχαν και άλλα παιδιά που είχαν πέσει θύματα ασέλγειας ή άλλης μορφής κακοποίησης.

Κατόπιν αυτών η Εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική εξέταση, τη διενέργεια της οποίας ήδη ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο «μικροσκόπιο» των Αρχών έχουν μπει -μεταξύ άλλων- οι δομές σε Αθήνα, Βόλο, Χίο και Ιωάννινα.

Η ΕΡΤ μεταδίδει πως η αστυνομία ερευνά τρεις υποθέσεις ασέλγειας σε βάρος δύο ενήλικων και ενός ανήλικου αγοριού, που φιλοξενούνται από τη ΜΚΟ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 19χρονος έχει κατονομάσει την κατάθεσή του και τέσσερις περιπτώσεις παιδιών που ξυλοκοπήθηκαν άγρια από άτομα στους οποίους έδινε εντολές το άτομο που τον κακοποίησε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έρευνα αφορά και άλλα θέματα όπως διατροφής και διαχείρισης, αλλά και καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Για κατάθεση αναμένεται να κληθούν παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές της ΜΚΟ.

Όλα ξεκίνησαν μετά από αναφορά του «Συνηγόρου του Πολίτη» στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών όπου διαβιβάστηκαν οι σχετικές καταγγελίες.

«Είμαστε ανεξάρτητη αρχή και δεν τοποθετούμαστε δημόσια για υπόθεσεις που έχουν ήδη επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης», είναι η επίσημη απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής την ώρα που οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερες από μία σχετικές καταγγελίες.

Με ανακοίνωσή της η Κιβωτός τίθεται στη διάθεση των αρχών για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και διαβεβαιώνει ότι δεν είχε γνώση των καταγγελιών.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας ακυρώνει την παραχώρηση ακινήτου στην Κιβωτό του Κόσμου μέχρι να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα.

Ανοίγουν τα… στόματα

Τα όσα περιέγραψε ο 19χρονος στην κατάθεσή του είναι αποκρουστικά, με πληροφορίες να αναφέρουν πως έκανε λόγο και για βίαιους ξυλοδαρμούς ανηλίκων.

Με τη σειρά της, η εφημερίδα «Καθημερινή» φιλοξενεί σήμερα τρεις μαρτυρίες νέων που έζησαν κάποια χρόνια στη δομή και αποκαλύπτουν αντίστοιχες κακοποιητικές συμπεριφορές.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι μιλούν για ξύλο, πολύμηνες τιμωρίες, απομόνωση, εκμετάλλευση και παρενοχλήσεις από πλευράς εργαζόμενων της ΜΚΟ.

Ένα εκ των παιδιών, ένας 27χρονος, αναφέρει ότι είναι ευγνώμων για πολλά πράγματα, καθώς πριν από την Κιβωτό είχε ανοίξει η πλάτη του από τους ξυλοδαρμούς του πατέρα του, αλλά αποκαλύπτει ότι οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ έβαζαν τα παιδιά να εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς ενώ παράλληλα είχε βρεθεί κλεισμένος σε ένα σπίτι με τρία άλλα παιδιά για τρεις μήνες, ως τιμωρία.

Μια άλλη κοπέλα περιγράφει και εκείνη εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας για παιδιά, λέγοντας παράλληλα ότι «δεν τους νοιάζει η ηλικία».

Παράλληλα, αναφέρει πως οι τιμωρείς ήταν συνεχείς και πολύμηνες. Οι τιμωρημένοι, όπως λέει στην εφημερίδα, μπορούσαν να βγουν από τα δωμάτιά τους μόνο για να βοηθήσουν στην κουζίνα ή να κάνουν διάλειμμα για τουαλέτα.

Ένας άλλος 27χρονος, αποκαλύπτει ότι παιδαγωγός του είχε ρίξει γροθιά επειδή αντιμίλησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ