ΕΛΛΑΔΑ

Πληθαίνουν οι αποκαλύψεις και τα ερωτήματα για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Πληθαίνουν οι αποκαλύψεις και τα ερωτήματα για την «Κιβωτό του Κόσμου»
Σοκάρουν οι καταγγελίες για την κακοποίηση ανήλικων ΙΝΤΙΜΕ

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες των αρχών για έξι δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» μετά την εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασηςμε αφορμή τις καταγγελίες για ασέλγεια και κακοποιήσεις ανηλίκων σε δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που έχει προβεβλημένο κοινωνικό έργο. 

Οι καταγγελίες διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές από τον Συνήγορο του Πολίτη. Κατόπιν αυτού η Εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική εξέταση, τη διενέργεια της οποίας ήδη ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

Το απόγευμα της Τετάρτης (16/11) κατέθεσε στο Προστασίας Ανηλίκων ένας 19χρονος που φέρεται να έπεσε θύμα κακοποίησης ως διαμένοντας της «Κιβωτού», ενώ το τελευταίο διάστημα κατοικεί σε διαμέρισμα που του έχει παραχωρήσει η ΜΚΟ μαζί με τη μητέρα του.

Ανάμεσα σε όσα είπε στους αστυνομικούς είναι ότι το μέλος της ΜΚΟ έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπό του, ότι του ζητούσε να τον συνοδεύει στα ταξίδια του εκτός Αττικής καθώς και ότι το 2021 το συγκεκριμένο πρόσωπο ασέλγησε σε βάρος του.

Εκτός της προσωπικής του καταγγελίας. ο 19χρονος αναφέρθηκε σε ένα ακόμα παιδί στον Βόλο - για τον οποίο υποστηρίζει ότι είχε δεχθεί κακοποιητική συμπεριφορά. Για την ώρα, δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο αφορά την καταγγελία του περασμένου Αυγούστου, όταν τρεις ανήλικοι διαμένοντες, συνοδευόμενοι από τον παιδαγωγό τους, έκαναν προφορική αναφορά στον οργανισμό για περιστατικό σωματικής βίας.

Η προ μηνών καταγγελία για ξυλοδαρμό ανηλίκων από στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου ανατέθηκε από την Εισαγγελία στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

Νέες μαρτυρίες στο φως

Εν τω μεταξύ η «Καθημερινή» με σημερινό της ρεπορτάζ δημοσιεύει νέες καταγγελίες περιστατικών, με τρεις νέους να καταθέτουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες. Ενας 27χρονος, αφού δηλώνει ευγνώμων για πολλά πράγματα που του προσέφερε η δομή, σημειώνει ότι «μ' έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό. Αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσες να δουλέψεις».

Όπως υποστηρίζει, από τα 14 του -όταν και πήγε στη δομή- έκανε καθημερινές δουλειές, καθαρίζοντας αποθήκες και τουαλέτες, μεταφέροντας βαριά αντικείμενα, ενώ σημειώνει ότι τους ζητούσαν να αλλάζουν ετικέτες ώστε να μη φαίνεται ότι κάποια αντικείμενα που μοίρασαν ήταν ληγμένα. Ο 27χρονος σημειώνει ότι ένα καλοκαίρι παρέμεινε κλεισμένος για τρεις μήνες σε ένα σπίτι, στο πλαίσιο τιμωρίας, ενώ μαζί του ήταν άλλα τρία παιδιά.

Μια κοπέλα που έμεινε έξι χρόνια στην «Κιβωτό» στη Χίο καταγγέλλει ότι ασχέτου ηλικίας έβαζαν τα παιδιά να κάνουν σκληρές δουλειές και υπογραμμίζει ότι «μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά. Δεν τους νοιάζει η ηλικία, δουλεύαμε μες στον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια».

Η 20χρονη σήμερα Σοφία τονίζει από την πλευρά της ότι η καθημερινότητα στις δομές ήταν πολύ δύσκολη. Η ίδια έμεινε με τη Κιβωτό από τα 12 έως τα 18 της και περιγράφει μια κατάσταση με συνεχείς και σκληρές τιμωρίες, όπως απομόνωση που μπορούσε να διαρκέσει ακόμη και μήνες.

«Στις επισκέψεις των δημοσιογράφων οι υπεύθυνοι μας έλεγαν τι να λέμε», δηλώνει ο 27χρονος από τη δομή του Κολωνού. «Αν δεν λέγαμε στους δημοσιογράφους ψέματα, ότι περνάμε καλά δηλαδή, μας τιμωρούσαν», αναφέρει και η κοπέλα από τη δομή της Χίου.

Επισημαίνουν, ακόμη, ότι η επικοινωνία και η επαφή με συγγενικά τους πρόσωπα ήταν από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.

Καταγγελία για σεξουαλική επίθεση

Τέλος, ο 27χρονος καταγγέλλει πως όταν ήταν σε απομόνωση στο σπίτι της Λ. Αλεξάνδρας ένας εργαζόμενος, υψηλά ιστάμενος, πήγε στο δωμάτιό του ξάπλωσε δίπλα του και τον άγγιξε στα γεννητικά του όργανα.

«Μου είπε, “θα σ’ αρέσει” – του έριξα χαστούκι κι έφυγε», αναφέρει στην «Καθημερινή» και προσθέτει πως μίλησε με έναν φίλο του που είχε ζήσει κάτι παρόμοιο, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν.

«Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό, βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό», λέει ο 27χρονος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ