ΕΛΛΑΔΑ

Οι «Οχιές» της Πολεμικής Αεροπορίας «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Οι «Οχιές» της Πολεμικής Αεροπορίας «κλειδώνουν» το Αιγαίο
Τα πανίσχυρα F-16 τράβηξαν το ενδιαφέρον όσων βρέθηκαν στη «φωλιά» τους, την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, για την άσκηση Falcon Eye 3.

Τα δόντια τους δείχνουν οι «Οχιές» της Πολεμικής Αεροπορίας, τα αναβαθμισμένα F-16 Viper που έγραψαν ήδη τις πρώτες τους ώρες στο Αιγαίο, σκορπώντας τον πανικό στην τουρκική Αεροπορία.

Τα πανίσχυρα F-16 τράβηξαν το ενδιαφέρον όσων βρέθηκαν στη «φωλιά» τους, την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, για την άσκηση Falcon Eye 3. Τα μέλη της σαουδαραβικής αποστολής, Αμερικανικοί παρατηρητές αλλά και Έλληνες Αξιωματικοί δεν έκρυβαν τον θαυμασμό τους για τις νέες δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει στο οπλοστάσιο της την πιο σύγχρονη εκδοχή του δημοφιλούς μαχητικού παγκοσμίως.

Κυριαρχία στον αέρα

Όπως περιγράφουν οι χειριστές που «γεμίζουν» ώρες στα πιλοτήρια των Viper, το αεροσκάφος έχει μετατραπεί σε κορυφαίο θηρευτή. Η αναβάθμιση στην έκδοση Block 70, έδωσε στα F16 δικτυοκεντρικές δυνατότητες ενώ χάρη στα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά και το ραντάρ ενεργής ηλεκτρονικής σάρωσης AESA «παρακολουθεί ό,τι πετάει και ό,τι κινείται σε ολόκληρο το Αιγαίο» όπως λένε χαρακτηριστικά οι ιπτάμενοι της 343 Πολεμικής Μοίρας «Αστέρι», της πρώτης που ενσωματώνει τα αναβαθμισμένα μαχητικά. Εντελώς νέο είναι το περιβάλλον του πιλοτηρίου, με τις οθόνες πολλαπλών χρήσεων να κυριαρχούν ενώ χάρη στο νέο υπολογιστή μάχης, η εικόνα του πεδίου μάχης είναι πληρέστερη και δίνει στον ιπτάμενο σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα.

Οι δυνατότητες πρόκειται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο μόλις εγκατασταθεί και το νέο λογισμικό όμως, ήδη, η τουρκική Αερbοπορία παίρνει μια δυνατή «γεύση» από της ελληνικές «Οχιές». Ο εντοπισμός των τουρκικών αεροσκαφών μόλις εκείνα απογειωθούν τείνει να γίνει ρουτίνα, αφού το ραντάρ APG83 με το οποίο είναι εφοδιασμένα τα Viper «βλέπει» σε μεγαλύτερο βάθος εντός του τουρκικού εδάφους και έχει τη δυνατότητα να εγκλωβίζει ταχύτερα, μεγαλύτερο αριθμό απειλών ακόμη και σε περιβάλλον με ισχυρές ηλεκτρονικές παρεμβολές.

Στην πρώτη γραμμή

Τα Viper σύντομα θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού αεροπορικού Στόλου και θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αποτροπής, ικανά να αναλάβουν σύνθετες αποστολές κρούσης και εναέριας μάχης. Προς το παρόν όμως, έμφαση δίνεται στην εκπαίδευση των χειριστών της 343 ΠΜ ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες του υπερσύγχρονου μαχητικού. Η Μοίρα πρόκειται να παραλάβει μέσα στις επόμενες ημέρες ακόμη δύο αεροσκάφη και μέχρι το τέλος του έτους θα διαθέτει έξι «Οχιές» στο οπλοστάσιο της.

Τα Viper γνωρίζει από πρώτο χέρι και ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος βρέθηκε χθες στην 115 Πτέρυγα Μάχης για την άσκηση Falcon Eye 3. Το πρώτο «γεράκι» της χώρας μάλιστα, πέταξε σε εκπαιδευτικό σενάριο εναέριας μάχης μεταξύ δύο F-16 της 340 Μοίρας εναντίον δύο F-15 της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας.

Μήνυμα στην Τουρκία

Ο Αρχηγός ΓΕΑ φρόντισε να στείλει και ένα ηχηρό μήνυμα σε όποιον επιχειρεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, διαμηνύοντας ότι «είμαστε εδώ για να προφυλάξουμε και να προστατεύσουμε κάθε κουκίδα πάνω στον χάρτη, κάθε βράχο μέσα στην ελληνική επικράτεια» και πρόσθεσε ότι διαθέτουμε και ισχυρά όπλα και ισχυρές συμμαχίες.

«Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε φίλους και συμμάχους στην περιοχή, μας δίνει τη δυνατότητα να στέλνουμε το μόνο μήνυμα που στέλνουμε εμείς, το μήνυμα της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή» σημείωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος από τη Σούδα.

Νέες προκλήσεις

Έξι μήνες είχαν να πραγματοποιήσουν υπέρπτηση στην περιοχή της Μεγίστης οι Τούρκοι, ωστόσο χθες, δύο F-16 έβαλαν στο «στόχαστρο» τους το ακριτικό σύμπλεγμα ενώ ακόμη 24 μαχητικά, εκ των οποίων 19 οπλισμένα, παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Η κινητοποίηση της Πολεμικής Αεροπορίας μεγάλη και το ΑΤΑ απογείωσε άμεσα αντίστοιχο αριθμό αεροσκαφών επιφυλακής για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πριν ακόμη ολοκληρωθεί η άσκηση Falcon Eye, η 115ΠΜ απογείωσε αεροσκάφη για αναχαίτιση. Πληροφορίες μάλιστα, αναφέρουν ότι για αρκετή ώρα σημειώνονταν σκληρές αερομαχίες ανάμεσα στα ελληνικά και τα τουρκικά μαχητικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ