ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός σε Κάσο - Λέκκας: Άκυρη η προειδοποίηση για τσουνάμι

Σεισμός σε Κάσο - Λέκκας: Άκυρη η προειδοποίηση για τσουνάμι
Ακυρώνεται η προειδοποίηση για τσουνάμι στην θαλάσσια περιοχή όπου έγινε ο σεισμός κοντά στην Κάσο, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα Eurokinissi

«Δεν υπάρχει πλέον περίπτωση για τσουνάμι στη θαλάσσια περιοχή» τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, ακυρώνοντας έτσι την προειδοποίηση που είχε εκδοθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας (21/11) μετά τον σεισμό ανάμεσα σε Κρήτη και Κάσο.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τσουνάμι μετά τον σεισμό 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε ότι «ο σεισμός αυτός εντάσσεται στην οπισθοχώρα του ελληνικού τόξου και κύριο χαρακτηριστικό του ήταν το μεγάλο βάθος της τάξης των 80 χλμ. Παρόλα αυτά έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη ακτίνα στην επιφάνεια», είπε ο ίδιος.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι σεισμοί αυτοί δεν έχουν πλούσια μετασεισμική ακολουθία και δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σημαντική συνέχεια και ότι έχουν σημειωθεί μόνο δύο μικροί μετασεισμοί.

Μετά το σεισμό μάλιστα είχε εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία όπως ανέφερε ο καθηγητής, ακυρώνεται. «Δεν υπάρχει πλέον περίπτωση για τσουνάμι, γι αυτό και ακυρώνεται η προειδοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ

Νωρίτερα «ισχυρή» σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στον θαλάσσιο χώρο 63 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κάσου στη 01:25, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέφερε:

«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησής του Ενιαίου Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 01:25 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ισχυρή σεισμική δόνηση με μεγέθους 5,5 στην κλίμακα Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 343 χλμ. Νοτιοανατολικά των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 63 χλμ. βορειοδυτικά της Κάσου».

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) από την πλευρά του αρχικά έκανε λόγο για σεισμό 5,8 Ρίχτερ, προτού αναθεωρήσει την εκτίμησή του, κάνοντας λόγο για δόνηση με ισχύ 5,5 βαθμούς.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κρήτη αλλά και στα Δωδεκάνησα.

Καμία αναφορά δεν έγινε για τραυματισμούς ή ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ