ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Ερωτήματα και αποκαλύψεις για τη ΜΚΟ

Κιβωτός του Κόσμου: Ερωτήματα και αποκαλύψεις για τη ΜΚΟ
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Πλήθος ερωτημάτων έχουν προκαλέσει τα όσα κατέθεσε 19χρονος ότι συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες στην ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», με τις καταγγελίες για κακοποίηση -σεξουαλική και σωματική- να παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας και να προκαλούν εύλογο αποτροπιασμό στο πανελλήνιο.

Το πρωί έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συζητηθεί το μέλλον των παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή, μέχρι να διαλευκανθεί από τις Αρχές η υπόθεση.

Η καταγγελία του 19χρονου αποτέλεσε μόνο την αρχή των αποκαλύψεων, που κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πολλαπλασιάστηκαν.

Νεαροί ενήλικες που πέρασαν κάποια χρόνια στη δομή καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς, ακραίες τιμωρητικές συμπεριφορές αλλά και περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης από εργαζόμενους στις δομές της ΜΚΟ.

Στο «κάδρο» των ερευνών έχουν μπει πλέον τέσσερα πρόσωπα -τρεις εργαζόμενοι στη δομή και ο πάτερ Αντώνιος- κατά των οποίων έχουν γίνει συγκεκριμένες καταγγελίες.

Ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα Ανηλίκων ενώ αναμένονται εξελίξεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι Αρχές είναι το για ποιους λόγους ο 19χρονος συνόδεψε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΜΚΟ σε κάποιο ταξίδι του και εάν αυτό προβλέπεται από τους κανονισμούς της ΜΚΟ.

O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε ανακοίνωσή του το πρωί της Κυριακής τόνισε πως «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. "Κιβωτό του Κόσμου"», ανακοινώνοντας παράλληλα πως αποφάσισε να απογορεύσει την τέλεση ιεροπραξιών για τον πατέρα Αντώνιο, μέχρι την εκδίκαση της απόφασης.

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται μετά τις καταγγελίες του 19χρονου για ασελγείς πράξεις σε βάρος του από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, ένας 17χρονος φίλος του παιδιού, κατήγγειλε την Κυριακή απόπειρα χρηματισμού του προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή του.

Ο 17χρονος ισχυρίστηκε πως ο πατέρας Αντώνιος προσπάθησε να δώσει στο παιδί αρκετά χρήματα την επόμενη κιόλας ημέρα μετά από όλα όσο είχε δει για να μην πει τίποτα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο 17χρονος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN:

«Μετά από όλα όσα είδα να γίνονται μέσα στο δωμάτιο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πατέρας Αντώνιος με πλησίασε για να με χρηματίσει για να μη μιλήσω και να μην πω πουθενά όσα είχα δει.


Συγκεκριμένα μου είχε πει ότι θα μου δώσει χιλιάδες ευρώ για να ξεχάσω όσα είδα. Αυτό που είδα πρέπει να γινόταν συστηματικά. Μάλιστα το ίδιο βράδυ που τους είδα μέσα στο δωμάτιο, ο φίλος μου ήρθε και μου είπε τα πάντα, αλλά ακόμα φοβόταν να μιλήσει. Χαίρομαι τελικά που μας άκουσε και τελικά βρήκε την δύναμη να τον καταγγείλει».

Επιπλέον, νέα μαρτυρία ενός κοριτσιού από δομή της «Κιβωτού» στη Χίο φέρνει στο φως η ΕΡΤ. Αυτή τη φορά η ανήλικη υποστηρίζει ότι τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα και περιγράφει για πρώτη φορά τα σκληρά χρόνια που φέρεται να βίωσε στην δομή του νησιού.

«Με έβαζαν να μαζεύω κουκουνάρια. Κάθε φορά που δεν άκουγα με έκλειναν στο δωμάτιο, ξεχνούσαν να μου φέρουν φαγητό γενικώς τα παιδιά εκεί πέρα είναι σαν δούλοι».

Αποκομμένα από την υπόλοιπη κοινωνία, ισχυρίζεται η ανήλικη, πως ζούσαν τα παιδιά της Κιβωτού και όπως λέει πολλές φορές τους απαγόρευαν να μιλούν ακόμη και μεταξύ τους.

«Έπεφτε ξύλο, σε έβαζαν τιμωρία στην απομόνωση δεν σου επέτρεπαν να μιλάς με τα άλλα παιδιά και έλεγαν στα άλλα παιδιά ότι δεν κάνει να σου μιλάνε».

Η ανήλικη κοπέλα έζησε στην δομή της Χίου από τα 7 έως τα 14 της χρόνια, ενώ σήμερα βρίσκεται σε ξενώνα άλλης οργάνωσης μακρυά από τη Χίο.

«Από την δομή εκείνη έφυγα γιατί άρχισα να βγάζω την αλήθεια και να τα λέω και στους ψυχολόγους και έξω και αυτοί αυτό δεν το ήθελαν και λέγαν και στα άλλα παιδιά ότι αν δεν πεις αυτά που θέλουν σου βάζουν τιμωρία».

Όπως περιγράφει στην ΕΡΤ τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα.

«Όλο το περιβάλλον ήταν έτσι και όλα τα παιδιά είχαμε πολύ χάλια ψυχολογία. Μας εκβίαζαν για να μην πούμε τι συμβαίνει». Μία μαρτυρία που έρχεται να προστεθεί σε εκείνες άλλων παιδιών που καταγγέλλουν σήμερα τη δομή ακόμη και υπό καθεστώς φόβου.

Και τρίτη όμως κοπέλα την Κυριακή, προχώρησε σε νέα καταγγελία σχετικά με τη ζωή στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου». Αυτή τη φορά τη σιωπή της έσπασε μια 19χρονη κοπέλα, η οποία φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου, και περιγράφει στην κάμερα τα βασανιστήρια που έζησε η ίδια και άλλα παιδιά.

Η 19χρονη περιγράφει τιμωρίες, οι οποίες όπως η ίδια λέει περιελάμβαναν ολοήμερη στέρηση φαγητού και απομόνωση όπως συμβαίνει στις φυλακές. Ακόμα, παιδάκια 5 ετών ξυλοκοπούνταν από υπαλλήλους της δομής της Κιβωτού του Κόσμου.

«Έχω δει να πετούν μικρά παιδιά από τις σκάλες»

«Αυτό που βιώσαμε εκεί πέρα ήταν σαν φυλακή» ισχυρίζεται η κοπέλα. «Κάναμε πράγματα που δεν θέλαμε και όταν τους λέγαμε όχι μας έβαζαν τιμωρία. Στην τιμωρία αυτή μας έλεγαν ότι ‘μια μέρα δεν θα φας’» αναφέρει η νεαρή κοπέλα.

«Μερικά παιδιά που ήταν πιο άτακτα τα χτυπούσαν, τα έπιαναν από το αφτί και τα πετούσαν από τις σκάλες» λέει και τα λόγια της προκαλούν ανατριχίλα.

«Εάν ένα παιδάκι δεν θέλει να κάνει μια δραστηριότητα, την οποία θέλει η Κιβωτός, τον απειλούσαν ότι θα διώξουν τους γονείς του από τη δομή. Αυτά τα έλεγαν κάποιοι παιδαγωγοί» ισχυρίζεται.

«Εγώ από την Κιβωτό έφυγα γιατί δεν μπορούσα να βιώνω άλλο αυτό το πράγμα. Έβλεπα κάποια παιδιά να βασανίζονται και πονούσε και η δική μου η καρδιά που τα έβλεπα έτσι. Εγώ με το που έφυγα από εκεί άνοιξε η καρδιά μου. Έλεγα ότι έφυγα από μια φυλακή, γιατί για εμένα ήταν σαν φυλακή εκεί μέσα».

Η Κιβωτός του Κόσμου «δεν είναι μέρος για να βρει κάποιος ηρεμία» καταλήγει η νεαρή κοπέλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ