ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικό Δικαστήριο - Κατάθεση Ντζούρα: «Δεν αντιλήφθηκα παρέμβαση Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη»

Ειδικό Δικαστήριο - Κατάθεση Ντζούρα: «Δεν αντιλήφθηκα παρέμβαση Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη»
Καταθέτοντας στη δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη ο μάρτυρας ήταν απαλλακτικός και για τους δύο κατηγορουμένους. EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κατηγορηματικός ότι ουδέποτε δέχθηκε πιέσεις ο ίδιος ή ότι υπέπεσε στην αντίληψή του οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο δικαστικών λειτουργών υπήρξε στην κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην επίκουρος Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας.

Καταθέτοντας στη δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη ο μάρτυρας ήταν απαλλακτικός και για τους δύο κατηγορουμένους.

Ντζούρας: Δεν δέχτηκα ποτέ παρέμβαση ούτε από Τουλουπάκη ούτε από Παπαγγελόπουλο.

Πρόεδρος: Είχατε αντιληφθεί κάτι, κάποια παρέμβαση προς την κ. Τουλουπάκη;

Ντζούρας: Όχι ποτέ.

Σε ερώτηση για το εάν χωρίς τους προστατευόμενους μάρτυρες, μόνο με τα έγραφα των αμερικανικών αρχών, θα έστελνε ο ίδιος τη δικογραφία για τα 10 πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή, ο μάρτυρας απάντησε ως εξής:

«Υπήρχαν στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών προσώπων από την στιγμή που αναλάβαμε την υπόθεση αλλά όχι για αμελλητί διαβίβαση στη Βουλή. Υπήρχαν δύο έγγραφα αμερικανικών αρχών με ρήτρα απαγόρευσης περαιτέρω μεταφοράς της πληροφορίας που κατά τη γνώμη μου δεν μπορούσαν να διαβιβαστούν στη Βουλή».

Πρόεδρος: Πότε είχατε στοιχεία για να στείλετε στη Βουλή;

Μάρτυρας: Τον Νοέμβριο 2017 που άρχισαν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Οι αναφορές

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην κατάθεσή του και στις αναφορές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την μη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015, επί υπουργίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τη μη αμελλητί διαβίβαση των οποίων στη Βουλή, κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, σε βαθμό κακουργήματος, η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

«Τις αναφορές ως έγγραφα τις φυλλομέτρησα όταν πήγα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, μάλλον Μάιο του 2017. Δεν εντόπισα το φερόμενο ως καταγγελτικό περιεχόμενο σε βάρος πολιτικού προσώπου.

Όταν τις φυλλομέτρησα τις θεώρησα ως αμυντικά κείμενα. Υπογράφονταν από πρόσωπο που είχε διατελέσει υπουργός υγείας την περίοδο που καταγγέλλουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Δεν κατήγγειλαν συγκεκριμένο πρόσωπο και συγκεκριμένη πράξη» τόνισε ο κ. Ντζούρας.

Η δίκη θα συνεχιστεί μεθαύριο, Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ