ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Εν αναμονή των ανακοινώσεων για το μέλλον της ΜΚΟ

Κιβωτός του Κόσμου: Εν αναμονή των ανακοινώσεων για το μέλλον της ΜΚΟ
CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος

Από ώρα σε ώρα ανακοινώνεται η σύσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της «Κιβωτού του Κόσμου», την ώρα που οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς, σεξουαλική κακοποίηση και παιδική εκμετάλλευση συνεχίζονται.

Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης (22/11) η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, οι ανακοινώσεις για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν το «τιμόνι» της δομής θα πραγματοποιηθούν το μεσημέρι.

Η ίδια είπε ότι τα άτομα είχαν «κλειδώσει», πλην ενός.

«Με ανθρώπους που ξέρουν πως να κρατήσουν όλες αυτές τις χορηγίες. Πέρα την εμπειρία της νέας διοίκησης, ο κόσμος καταλαβαίνει ότι θα είναι κρίμα για τα παιδιά. Η Κιβωτός δεν είναι ο πατέρας Αντώνιος αλλά τα παιδιά της. Η Κιβωτός δεν θα κλείσει» δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, είχαν δηλώσει τις προηγούμενες ώρες ότι τα άτομα που θα τοποθετηθούν στο ΔΣ της ΜΚΟ θα είναι πρόσωπα «υψηλού κύρους».

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τη σύνθεση του ΔΣ.

Ξεκινούν οι καταθέσεις

Την ώρα που η κυβέρνηση, μετά από τη σχετική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα, προχωρά σε κινήσεις για να διασφαλιστεί η λειτουργία της δομής και η παραμονή των παιδιών στους χώρους, οι καταγγελίες από πρώην φιλοξενούμενους στη δομή συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Ξεκινούν, μάλιστα, και οι καταθέσεις μαρτύρων στην Εισαγγελία Αθηνών για τις καταγγελίες, με τέσσερα πρόσωπα να βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των Αρχών.

Πρόκειται για τρεις εργαζόμενους στη δομή (που μάλιστα στο παρελθόν ζούσαν στην Κιβωτό) και τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, κατά του οποίου έχει καταθέσει ένας 19χρονος.

Η Εισαγγελία Ανηλίκων, στο πλαίσιο της άμεσης διερεύνησης της υπόθεσης, επικεντρώνεται, σε πρώτο χρόνο, στις καταγγελίες για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων.

Για τον λόγο αυτό, αναμένεται να καταθέσουν στις εισαγγελικές λειτουργούς Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσιχλή, παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές αλλά και εργαζόμενοι σε αυτές.

Μεταξύ εκείνων που αναμένεται να περάσουν το κατώφλι της Εισαγγελίας είναι ένας κάτοικος εξωτερικού και πρώην φιλοξενούμενος της δομής, που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να καταθέσει τη δική του μαρτυρία για κακοποιητικές συμπεριφορές σε συγκεκριμένη δομή της ΜΚΟ.

Στην περίπτωση που προκύψουν στοιχεία για πράξεις που σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση, όπως για παράδειγμα παρενόχληση ή θωπείες, η Εισαγγελία θα μελετήσει το κατά πόσο θα λάβουν κακουργηματικό χαρακτηρισμό.

Από τις δύο καταθέσεις στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων για την υπόθεση, πριν επιστρέψει η δικογραφία στην Εισαγγελία, προκύπτει η εμπλοκή του ιδρυτή της «Κιβωτού» πατέρα Αντώνιου.

Ένας 19χρονος που φιλοξενείτο στη δομή έχει καταγγείλει τον ιδρυτή της «Κιβωτού» και τρεις ακόμα εργαζομένους, για σεξουαλική κακοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο άτομο που κατέθεσε στο Προστασίας Ανηλίκων έχει επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του 19χρονου.

Παράλληλα, 17χρονος που φέρεται να ήταν αυτόπτης μάρτυρας στα όσα καταγγέλλει ο 19χρονος, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN πως ο πατέρας Αντώνιος προσπάθησε να τον δωροδοκήσει προκειμένου να μην αποκαλύψει τίποτα από όσα έγιναν.

Η καταγγελλόμενη κακοποιητική συμπεριφορά του πατέρα Αντώνιου, φέρεται να ήταν σε γνώση της συζύγου του και προέδρου της «Κιβωτού του Κόσμου», Σταματίας Γ.

Η ίδια σε δηλώσεις της έχει απορρίψει κατηγορηματικά τα καταγγελλόμενα, εκτιμώντας πως πρόκειται για μια υποκινούμενη συκοφάντηση τους έργου της ΜΚΟ.

«Και η πρεσβυτέρα γνωρίζει, καθώς άνοιξε την πόρτα δύο τρεις φορές και πετάχτηκε ο άλλος όρθιος. Ο μικρός αισθάνθηκε ανακούφιση λέει ”αχ να το καταλάβει η πρεσβυτέρα να σταματήσει αυτό το κακό”» ανέφερε συγγενής του 19χρονου που έκανε την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση, μιλώντας στο Mega.

Νέα συγκλονιστική καταγγελία

Συγκλονίζει νέα μαρτυρία για τις καταστάσεις που βίωναν παιδιά σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», με τον 20χρονο σήμερα Κωνσταντίνο να καταγγέλλει πως ο πάτερας Αντώνιος, έδωσε εντολή να γίνει έκτρωση σε κοπέλα που έμεινε έγκυος.

«Για παράδειγμα θα σας πω την… που την είχαν αφήσει έγκυο, τη φέρανε στη Χίο αλλά έφαγε πολύ απομόνωση. 4 – 5 μήνες ήταν σε ένα δωμάτιο και της απαγόρευσαν να έχει επικοινωνία με κανέναν άνθρωπο ή με κανένα παιδί. Μόλις κατάλαβαν οι παιδαγωγοί ότι ήταν φουσκωμένη η κοιλιά της, την πήγαν στο νοσοκομείο και ήταν έγκυος. Μετά ο πάτερ Αντώνης είπε να την κάνουν έκτρωση», δήλωσε ο 20χρονος στο Mega.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ