ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Φιλιππίδη: «Όταν το θύμα ακούει απειλές από τον παρ' ολίγον βιαστή του, φοβάται»

Δίκη Φιλιππίδη: «Όταν το θύμα ακούει απειλές από τον παρ' ολίγον βιαστή του, φοβάται»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Το κατώφλι του Μικτού Ορκωτού Διακαστηρίου της Αθήνας πέρασαν δύο ακόμα ηθοποιοί προκειμένου να καταθέσουν τα όσα γνωρίζουν για τη φίλη και συνάδελφό τους, που κατήγγειλε τον Πέτρο Φιλιππίδη για απόπειρα βιασμού της μέσα στο καμαρίνι του γνωστού ηθοποιού, το 2010.

Η πρώτη μάρτυρας της σημερινής δικασίμου είπε ότι γνώρισε τη δεύτερη καταγγέλλουσα το 2014 σε θεατρική παράσταση και, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο, το 2018 της εξομολογήθηκε τα εξής:

«Μου εκμυστηρεύτηκε ότι είχε κληθεί να κάνει μια αντικατάσταση στην παράσταση "Μπακαλόγατος" και πως της επιτέθηκε ο κατηγορούμενος. Ήταν πολύ δύσκολο, ήταν πολύ ταραγμένη. Μου είπε ότι κλείδωσε την πόρτα, ότι εκείνη άρχισε να ουρλιάζει, ότι της άνοιξε τα πόδια, της κατέβασε το κολάν και το εσώρουχο. Μου είπε ότι ήταν πολύ βίαιος κι "εγώ ούρλιαζα, ούρλιαζα! Κοπανούσα την πόρτα". Μου είπε ότι όταν της άνοιξε να φύγει της είπε "θα σε καταστρέψω, θα με βρεις μπροστά σου"».

Προέδρος: Είχατε ακούσει κάτι άλλο για τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Για τέτοιο περιστατικό με βιασμό ή απόπειρα, όχι. Αυτό που είχα ακούσει ήταν ότι στη συνεργασία ήταν καταπιεστικός και δύσκολος, αλλά όχι τέτοιο πράγμα.

Εισαγγελέας: Σας είπε η καταγγέλλουσα σε τι συνιστάτο οι απειλές;

Μάρτυρας: Την ωθούσε να επαναλαμβάνει τις χυδαίες εκφράσεις στο τηλέφωνο. Της έλεγε «πες το γιατί όπου είσαι θα έρθω να σε ψάξω» φοβόμουν ότι όπου ήμουν θα έρθει να με βρει.

Ένορκος: Της έλεγε ότι «θα έρθω να σε βρω». Τι θα της έκανε ο κ. Φιλιππίδης; Σαν τι θα της έκανε;

Μάρτυρας: Ήταν υπό το καθεστώς απειλής. Μπορούσε να σκεφτεί ότι θα έρθει στο σπίτι της. Μπορεί να την παρακολουθούσε. Η απειλή ήταν σαφής: «σήκωσε το τηλέφωνο, θα έρθω εκεί που θα είσαι».

Ένορκος: Μήπως ο φόβος ήταν λίγο υπερβολικός;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι όταν το θύμα ακούει τον παρ’ ολίγον βιαστή του φοβάται.

«Το καλοκαίρι του 2016 ήρθε να δει εμένα και το νεογέννητο μωράκι μου. Κάποια στιγμή λέω στο παιδί μου "παιδί μου, παιδί μου, παιδάκι μου, που λέει κι ο Φιλιππίδης", εκεί σκοτείνιασε. Μου λέει "μη λες έτσι στο παιδί, μη χρησιμοποιείς τα λόγια αυτού". Τη ρώτησα "σου την έχει πέσει; γιατί μου την έχει πέσει κι εμένα". Μου απάντησε "όχι, κάτι παραπάνω"» κατέθεσε η δεύετερη μάρτυρας, ενώ περιέργραψε τη δική της εμπειρία από τη σύντομη συνεργασία της με τον Πέτρο Φιλιππίδη:

«Εγώ της είπα ότι το 2000 με κάλεσε στη σειρά το "Κλειδί να κάνω ένα μικρό ρόλο. Έρχεται να μου μιλήσει ο σκηνοθέτης (σ.σ. Φιλιππίδης) τόσο κοντά που καλούμαι να κάνω πίσω για να εστιάσω να δω τι μου λέει. Γίνεται το γύρισμα μου λέει ήταν πολύ καλό. Φεύγουμε να πάμε στα καμαρίνια. Εκεί με κλείνει με πολύ σφιχτή αγκαλιά στο λαιμό. Δυο μέρες μετά με καλεί και μου ζητά να τον συναντήσω βράδυ σε δικό του χώρο για να κάνουμε πρόβα. Δε συμβαίνει πρόβα βραδινή. Δεν αισθάνομαι άνετα και λέω όχι. Με ξαναπήρε πάλι την επόμενη ημέρα να μου πει να κάνουμε πρόβα σε δικό του χώρο. Είπα πάλι δε μπορώ. Έκρινα ότι δεν είναι πρόβα. Αισθάνομαι ότι είναι άλλο κάλεσμα. Δεν με ξανακαλεί ποτέ, αλλά δεν έρχονται κι αλλά σενάρια».

Αίτημα για αυτοψία

Νωρίτερα, ο συνήγορος υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος κατέθεσε αίτημα να έρθει ένα ίδιο αυτοκίνητο με αυτό του κατηγορούμενου, έξω από το δικαστήριο, προκειμένου η έδρα να εξετάσει το πώς κλειδώνει και ξεκλειδώνει. Το αίτημα αφορά την τρίτη καταγγέλλουσα, την οποία φέρεται να αποπειράθηκε να βιάσει εντός του αυτοκινήτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ