ΕΛΛΑΔΑ

Το προσκύνημα Πούτιν στο Άγιο Όρος

Το προσκύνημα Πούτιν στο Άγιο Όρος
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Για πατριωτισμό και πολιτισμό μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν στο Αγ.Όρος και τόνισε πως "όταν ενισχύεται η Ορθοδοξία βοηθά τους πολίτες να έχουν πνευματικό έρεισμα".

Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε πως η πίστη και η αμοιβαία φιλία και εκτίμηση ενώνει τους λαούς της Ελλαδας και της Ρωσίας.

Τόνισε πως το Άγιο Όρος έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σημερινή Ρωσία αναφέροντας πως οι πρώτοι Ρώσοι μοναχοί έφθασαν στο Άγιο Όρος το 1000 μ.χ.

Σημείωσε ότι 11.000 Ρώσοι επισκέπτονται κάθε χρόνο το Άγιο Όρος και ζήτησε ενίσχυση των σχέσεων με την Αθωνική Πολιτεία κια την Ελλάδα.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι απόσπαστο τμήμα της Ευρώπης έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, προσφωνώντας τον Ρώσο πρόεδρο στην επίσημη υποδοχή στο Αγ. Όρος.

Τόνισε ότι οι "δείκτες" του Αγ. Όρους, ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και η ειρήνη αποτελούν γνώμονα για την πορεία της Ελλάδας και εκτίμησε πως και η Ρωσία κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς σημείωσε μεταξύ άλλων πως η επίσκεψη του κ. Πούτιν αναδεικνύει την ιστορική και μελλοντική σημασία του Αγ. Όρους.

Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπογράμμισε το αδιαίρετο του Αθωνικού μοναχισμού στέλνοντας σήμα ότι το Φανάρι αντιτίθεται σε εθνικιστικούς διαχωρισμούς και πως δεν αμφισβητείται ο ρολος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μετά την επίσημη υποδοχή ο κ. Πούτιν αναχώρησε με θωρακισμένο τζίπ για την Μονή Παντελεήμονος όπου εορτάζονται παρουσία και του Πατριάρχη Μόσχας τα 1000 χρόνια λειτουργίας της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ