ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Επιβεβαιώνουν την παιδική κακοποίηση οι νέες μαρτυρίες στην Εισαγγελία

Κιβωτός του Κόσμου: Επιβεβαιώνουν την παιδική κακοποίηση οι νέες μαρτυρίες στην Εισαγγελία
Δίχως τέλος οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές, ακόμη και σε βρέφη ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Δύο νέες καταθέσεις μαρτύρων έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελικές αρχές για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», την ώρα που οι δημόσιες καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη.

Τις δικές τους μαρτυρίες για περιστατικά σωματικής κακοποίησης ανηλίκων κατέθεσαν στις δύο εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση μία πρώην εργαζόμενη σε δομή της ΑΜΚΕ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) και ένας πρώην φιλοξενούμενος της «Κιβωτού» που φέρεται να έχει πέσει και ο ίδιος θύμα ξυλοδαρμού.

Η σημερινή (Τετάρτη 23 Νοεμβρίου) μαρτυρία της πρώην εργαζόμενης συνηγορεί στα περί σωματικής βίας με θύματα φιλοξενούμενα παιδιά που κατέθεσε χθες, Τρίτη 22 Νοεμβρίου, ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε από τις εισαγγελείς Ανηλίκων Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη - Κυριακή Τσιχλή.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον τρεις ακόμα μαρτυρικές καταθέσεις, είτε από εργαζόμενους, είτε από παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της ΜΚΟ και καταγγέλλουν κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τους.

Δίχως τέλος οι καταγγελίες

Παράλληλα συνεχίζεται το «μπαράζ» καταγγελιών για τα όσα διαδραματίζονταν στις δομές της οργάνωσης, όταν έκλειναν τα φώτα της «συλλογικής κοινωνικής προσφοράς».

Πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού» μιλώντας στην ΕΡΤ, περιέγραψε την αντιμετώπιση που που επεφύλασσαν στα παιδιά κάποιοι εργαζόμενοι της οργάνωσης: ξύλο και καταναγκαστική εργασία.

«Τα παιδιά έχουν φάει ξύλο, ο αδελφός μου έχει φάει ξύλο από παιδαγωγό. Επειδή κούναγε μια σακούλα, έφαγε σφαλιάρα, ενώ επειδή κάπνιζε χασίς στο σχολείο έφαγε ξύλο και τραμπούκισμα, ενώ του έκοψαν και το σχολείο από τα 15» είπε χαρακτηριστικά.

«Αν δεν ήσουν "καλό παιδί" πήγαινες να δουλέψεις σαν τιμωρία. Είχα δει και μια κοπέλα να την χτυπάνε πάνω σε καβγά. Τον αδελφό μου τον είχαν βάλει σε ένα ντουλάπι που βάζαμε τις τσάντες μας και το παιδί μόλις είχε χειρουργηθεί» υποστήριξε ο νεαρός.

«Δεν άφηναν τα κινητά γιατί ήξεραν ότι θα τραβούσαμε βίντεο τα όσα γίνονταν. Ο πατέρας είχε κάποια παιδιά πιο κοντά του, ενώ είχα δει κάποια και στο δωμάτιό του» κατέληξε.

Κακοποιητική συμπεριφορά ακόμη και σε βρέφη

Eθελόντρια παιδαγωγός στο παράρτημα της «Κιβωτού» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, αποκάλυψε κακοποιητικές συμπεριφορές ακόμη και σε βρέφη, που ήταν σε γνώση της ΕΛ.ΑΣ. από το 2015, καθώς η ίδια είχε προβεί σε εκτενή αναφορά για τη χρήση βίας από άτομα της δομής με επιστολή της προς τις αστυνομικές αρχές.

Όπως υποστηρίζει, είχε επικοινωνήσει και με τον πατέρα Αντώνιο ενημερώνοντας τον για την κακοποίηση των παιδιών. «Του είπα εδώ υπάρχουν κακές συμπεριφορές, υπάρχουν παιδαγωγοί που χτυπάνε παιδιά, πρέπει κάτι να κάνετε. Αντί να θεωρήσει εκείνους υπεύθυνους θεώρησε εμένα. Άρχισε να μου φωνάζει εμένα, ότι λέω ψέματα και ότι δεν είμαι καλά και μου έκλεισε το τηλέφωνο».

Σε εξέλιξη και οικονομικός έλεγχος

Κλιμάκιο της οικονομικής αστυνομίας έχει μεταβεί στην «Κιβωτό» με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, προκειμένου να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλα τα οικονομικά δεδομένα και τους ισολογισμούς της ΑΜΚΕ.

Βασικό ζητούμενο είναι να διαπιστώσουν που κατευθυνόταν ο πακτωλός των χρημάτων που προερχόταν από χορηγίες που, κατά πληροφορίες, ανέρχονται σε 90 εκατ. ευρώ για το συνολικό διάστημα των 25 ετών λειτουργίας της «Κιβωτού».

Παράλληλα σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega, η «Κιβωτός του Κόσμου» εμφανίζει ετήσιο πλεόνασμα ενός εκατ. ευρώ και κινητή περιουσία ύψους επτά εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι και η Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» διενεργεί έρευνα στην «Κιβωτό», πρωτίστως για το κακούργημα της υπεξαίρεσης. Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας θα ελεγχθεί επίσης εάν αποκτήθηκαν νόμιμα τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα Αντώνιου, των στενών συγγενικών του προσώπων κι όσων διαπιστωθεί πως ασχολούνταν με τη διαχείριση των οικονομικών της «Κιβωτού».

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αναμένεται να προχωρήσει στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκόμενων προσώπων και να ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις, να διαπιστωθεί εάν μέρος της περιουσίας τους αποκτήθηκε από εγκληματικές πράξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ