ΕΛΛΑΔΑ

Κλιματική Αλλαγή κι εμείς: Διαδραστική έκθεση στο Μουσείο Γουλανδρή

Κλιματική Αλλαγή κι εμείς: Διαδραστική έκθεση στο Μουσείο Γουλανδρή
Η πρώτη διαδραστική μόνιμη έκθεση για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή κι εμείς», εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου ΙΝΤΙΜΕ

Η πρώτη διαδραστική μόνιμη έκθεση για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή κι εμείς», εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και εμείς» αποτελείται από 17 εκθεσιακούς σταθμούς και δημιουργήθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με σκοπό οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, το βαθμό που μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας μπορεί να βοηθήσει.

Στην προσπάθεια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας να περάσει το μήνυμα για την αναγκαιότητα επαγρύπνησης και εγρήγορσης για την προστασία του περιβάλλοντος απ' όλους αλλά και για όσα φέρει η κλιματική αλλαγή , αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος. «Η πίεση από την κοινωνία των πολιτών πρέπει να καταστεί αισθητή, διότι τα αποτελέσματα της πρόσφατης COP 27 στην Αίγυπτο είναι μάλλον απογοητευτικά», σημείωσε ο κ. Πικραμμένος, αφού συνεχάρη το μουσείο για την προσπάθεια που κάνει ώστε να διαμορφωθεί μια νέα αντίληψης και κουλτούρα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη ο κ. Πικραμμένος επισήμανε ότι έχουν θέσει έναν στόχο «το μοναδικό αυτό μουσείο στην Ελλάδα να μετατραπεί σύντομα σε εθνικό μουσείο φυσικής ιστορίας». Οι συνθήκες μας καλούν να σκεφτούμε αλλιώς και να δράσουμε αλλιώς. Η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης», κατέληξε.

Η ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στην μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο άνθρωπος στο προσεχές μέλλον, αποτελεί έναν από τους στόχους της έκθεσης «Κλιματική Αλλαγή κι Εμείς», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Φαλή Βογιατζάκη.

Η έκθεση έχει σχεδιαστεί από τη γερμανική εταιρεία Hüttinger Interactive Exhibitions που ειδικεύεται σε διαδραστικές εκθέσεις για μουσεία κι άλλα κέντρα επιστημών σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Λαζάκη και περιλαμβάνει 17 διαδραστικά εκθέματα που θίγουν τις εξής θεματικές κατηγορίες: Ενέργεια, μεταφορές, παραγωγή τροφίμων, χρήση νερού, απορρίμματα-ανακύκλωση, επιστημονική έρευνα, επιπτώσεις , προσωπική Ευθύνη, παγκοσμιότητα.

Μέσω της έκθεσης, όπως σημείωσε η κ. Βογιατζάκη, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τι είναι η κλιματική αλλαγή τις επιπτώσεις της και πώς μπορούν να συμβάλλουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

«Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στην καθημερινή ζωή μας μπορούν να βοηθήσουν. Με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση το μουσείο επιδιώκει τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων και των αξιών, ώστε τα ηθικά κριτήρια να παίζουν ρόλο εξίσου με τα επιστημονικά», σημείωσε η κ. Βογιατζάκη και προσέθεσε ότι στόχος τους επίσης είναι «να αποτελέσουν ένα σημαντικό παράγοντα που θα οδηγήσει τη νέα γενιά στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, το μόνο δρόμο για την πραγματική πρόοδο».

«Η γνώση είναι δύναμη, τη χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τη ζωή στον πλανήτη αλλά και να προστατευθούμε απ αυτόν» υπογράμμισε η κ. Βογιατζάκη. Παράλληλα, ειδική μνεία έκανε για την νέα διαμορφωμένη αίθουσα «Καίτη Κυριακοπούλου» που φιλοξενεί ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα προβολής 360° με τίτλο «Η αλήθεια κατάματα» δίνοντας μία άλλη διάσταση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. «Η Καίτη Κυριακοπούλου υπήρξε πραγματική φίλη του 'Αγγελου και της Νίκης Γουλανδρή πίστεψε στους σκοπούς του μουσείου και τους υποστήριξε πρώτη εκείνη και στη συνέχεια όλη η οικογένειά της η οποία κι έκανε και τη δωρεά του υπερθεάματος. Συντελέστές του είναι οι εταιρείες Wonder Immersive και 2monochannels», ανέφερε η κ. Βογιατζάκη.

« Δεν έχουμε ακουμπήσει ακόμα το παγόβουνο, είμαστε όμως πάρα πολύ κοντά», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, διευθυντής/πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών και ακαδημαϊκός, Κώστας Συνολάκης. «Αν μπορέσουμε να πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους τουλάχιστον θα μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε κάποια στιγμή στα σημεία που ήμασταν στην αρχή του 20ου αιώνα», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας καθώς δεν υπάρχει «plan B».

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης είχε η Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μαζί με το εκπαιδευτικό τμήμα του μουσείου.

Πληροφορίες

Ώρες Λειτουργίας: Σαββατοκύριακα 10.00 - 15.00

Καθημερινές 9.00 - 14.30

Εισιτήρια: H επίσκεψη περιλαμβάνεται στο εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο

Ενήλικες 10 ευρώ, παιδιά 2 - 4 ετών 4 ευρώ, παιδιά 5 - 18 ετών 6 ευρώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ