ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛ.ΑΣ.: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εκβίαζε και εξαπατούσε ηλικιωμένους

ΕΛ.ΑΣ.: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εκβίαζε και εξαπατούσε ηλικιωμένους
Το κύκλωμα που λειτουργούσε από πόλη της Βουλγαρίας είχε καταφέρει να αποσπάσει από τα θύματα τουλάχιστον 300.000 ευρώ. EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

Κύκλωμα που προέβαινε σε απάτες και εκβιάσεις μέσω τηλεφωνικών κλήσεων σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, σε διάφορους νομούς της χώρας, εξάρθρωσε η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά.

Το κύκλωμα που λειτουργούσε από πόλη της Βουλγαρίας είχε καταφέρει να αποσπάσει από τα θύματα τουλάχιστον 300.000 ευρώ. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί δύο αλλοδαπές στο Μεταξουργείο, 67 και 54 ετών, και έχουν ταυτοποιηθεί δώδεκα μέλη του κυκλώματος, σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση και απάτη.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και έχει αναπτύξει συνεργασία με αρμόδιες αρχές για τη σύλληψη των μελών που βρίσκονται στην αλλοδαπή χώρα, ενώ από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 21 περιπτώσεις απάτης-εκβίασης σε Αττική, Αχαΐα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της οργάνωσης που βρίσκονταν στη Βουλγαρία στρατολογούσαν μέλη «εισπράκτορες» μέσω παραπλανητικών αγγελιών που αναρτούσαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εντάσσοντας τους στη συνέχεια στον ρόλο παραλαβής των χρημάτων από τους ηλικιωμένους. Στη συνέχεια οι «εισπράκτορες» τα προωθούσαν στα μέλη του κυκλώματος Βουλγαρίας, είτε οδικώς, είτε μέσω λεωφορείων, κρυμμένα σε άλλα αντικείμενα. Οι τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν ήταν εταιρειών άλλων χωρών με σκοπό να μην μπορούν να τους ταυτοποιήσουν. Εκτός αυτού, μετά την ολοκλήρωση της εκάστοτε απάτης-εκβίασης, τα αντικαθιστούσαν με άλλες συνδέσεις.

Οι ισχυρισμοί που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος για να τραβήξουν την προσοχή των ηλικιωμένων θυμάτων τους και να τους προκαλέσουν συναισθηματική αναστάτωση ήταν τραυματισμός συγγενικού προσώπου τους σε τροχαίο ατύχημα εμπλοκή και υπαιτιότητα συγγενικού προσώπου τους σε τροχαίο ατύχημα κ.ά.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις οικίες των συλληφθέντων γυναικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 6 κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, χειρόγραφες σημειώσεις με τοποθεσίες, ημερομηνίες και ποσά, αποδείξεις εταιρειών μεταφοράς χρημάτων με προορισμό τη Βουλγαρία και το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ.

Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ