ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Συνελήφθη η υπεύθυνη της δομής στην Καλαμάτα

Κιβωτός του Κόσμου: Συνελήφθη η υπεύθυνη της δομής στην Καλαμάτα
Η έρευνα επεκτάθηκε σε όλες τις δομές ενώ ελέγχονται τα περιουσιακά στοιχεία 15 στελεχών της ΜΚΟ ανάμεσα στα οποία ο πατήρ Αντώνιος, η μητέρα του και η πρεσβυτέρα EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συνελήφθη η υπεύθυνη κοινωνική λειτουργός στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Καλαμάτα.

Κατά την έρευνα που πραγματοποιεί η Οικονομική Αστυνομία στη δομή, οι αστυνομικοί εντόπισαν σύμφωνα με πληροφορίες, ένα όπλο σε ένα κλειδωμένο συρτάρι.

Η υπεύθυνη κοινωνική λειτουργός της δομής, υποστήριξε πως δεν είναι δικό της το όπλο και το είχε εκεί ο προηγούμενος. Ωστόσο οι αστυνομικοί, προχώρησαν στη σύλληψή της και ενημέρωσαν και την Εισαγγελία. Μάλιστα, τώρα γίνονται έλεγχοι για να διαπιστωθεί σε ποιον ανήκει το όπλο.

Η διοικητική υπάλληλος συνελήφθη, αλλά, σύμφωνα με την Αστυνομία, αφέθηκε ελεύθερη κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας πραγματοποιούσαν το πρωί της Παρασκευής (25/11) έρευνα στην δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Καλαμάτα, ενώ τμία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στη δομή της ΜΚΟ στη Χίο, κατόπιν εντολής της οικονομικής αστυνομίας.

Από «κόσκινο» η περιουσία του πατέρα Αντωνίου

Σήμερα όπως έγινε γνωστό, η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας επεκτάθηκε σε όλες τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» ενώ στο επίκεντρο των ελέγχων, έχουν μπει 15 άτομα που διοικούσαν την οργάνωση, ανάμεσα στα οποία ο πατήρ Αντώνιος, η μητέρα του και η πρεσβυτέρα.

Όπως ανέφερε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι έρευνες στις περιφερειακές δομές της ΜΚΟ πραγματοποιούνται από τις τοπικές υπηρεσίες Ασφάλειας, μετά από παραγγελία της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία περνάει από «ψιλό κόσκινο» όλα τα οικονομικά, προκειμένου να συγκεντρωθούν τυχόν τιμολόγια και παραστατικά, που θα βοηθήσουν να πέσει άπλετο φως στην οικονομική δραστηριότητα της «Κιβωτού», σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.

Βέβαια όλες οι κινήσεις πραγματοποιούνταν και ελέγχονταν από το λογιστήριο της οργάνωσης στον Κολωνό, όπου επικεντρώνεται η έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία, που έκανε «έφοδο» την περασμένη Τρίτη.

Τα στελέχη της υπηρεσίας παρέλαβαν, σε άψογη συνεργασία με τον λογιστή της οργάνωσης, όπως λένε, όλα τα βιβλία και στοιχεία που υπήρχαν, προκειμένου να μελετηθεί και διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής διαχείρισης και πού πήγαιναν τα χρήματα, τα οποία προέρχονταν κυρίως από δωρεές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομική πηγή, όπως προκύπτει από την μέχρι στιγμής μελέτη των στοιχείων, στα ταμεία της «Κιβωτού του Κόσμου», από το 2014 μέχρι σήμερα, έμπαιναν περίπου πέντε με έξι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από δωρεές. Η πορεία των χρημάτων αυτών θα ελεγχθεί, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν και δωρεές ακινήτων.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί, με όσο γίνεται ταχύτερο ρυθμό, έρευνα στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των 15 στελεχών της οργάνωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τις αμοιβές που λάμβαναν, ή αν υπάρχουν στοιχεία για οικειοποίηση χρημάτων από τις δωρεές, που έμπαιναν στα ταμεία για τη φροντίδα των παιδιών.

Τα πρόσωπα αυτά είναι ο πατήρ Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και η μητέρα του, που φέρονται ως μέτοχοι στη μη κερδοσκοπική εταιρεία, επτά μέλη του πρώην ΔΣ και πέντε διευθυντικά στελέχη.

Καλαμάτα: Έφοδος της αστυνομίας στη δομή

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης στην δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Καλαμάτα, βρέθηκαν αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας.

Σημειώνεται πως αντίστοιχη έρευνα έγινε την Πέμπτη στη δομή της ΜΚΟ στη Χίο, κατόπιν εντολής της οικονομικής αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται πως στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού ελέγχου βρίσκονται τα βιβλία εσόδων-εξόδων, δωρεές, χορηγίες, παραστατικά δαπανών, αλλά και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πατέρα Αντώνιου, της συζύγου του και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι δωρεές και χορηγίες από το 2007 έως το 2022, κυμαίνονται κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ, με περισσότερα από 30 εκατομμύρια την τελευταία πενταετία. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, που την περασμένη Τετάρτη πήραν όλα τα οικονομικά στοιχεία από το λογιστήριο της ΜΚΟ στον Κολωνό, από την πρώτη εικόνα διαπιστώνουν ότι οι εισροές χρημάτων από το 2014 έως σήμερα, ήταν περίπου 5.000.000-6.000.000 ευρώ, προερχόμενα από δωρεές και χορηγίες.

Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της δομής, σύμφωνα με πληροφορίες η Οικονομική Αστυνομία έχει φτάσει σε στοιχεία που αποδεικνύουν η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, κατέχει το 50%, και το υπόλοιπο ποσοστό (50%) είναι στο όνομα της 86χρονης μητέρας του πατέρα Αντωνίου.

Τρεις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Την ίδια ώρα η Εισαγγελέα Ανηλίκων ερευνά ακόμη τρεις περιπτώσεις παιδιών για να διαπιστωθεί αν έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Πρόκειται για ανήλικους τα ονόματα των οποίων σύμφωνα με την ΕΡΤ αναφέρθηκαν μέσα από μαρτυρίες στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη.

Ήδη γίνεται προσπάθεια να πειστούν τα παιδιά προκειμένου να λύσουν τη σιωπή τους, να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να μιλήσουν για όσα έχουν βιώσει.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταθέσει 12 μάρτυρες, ενώ οι εισαγγελείς ανηλίκων αναμένεται να ζητήσουν τους απόρρητες αναφορές κοινωνικών λειτουργών για τα παιδιά ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται όσα έχουν καταγγείλει κακοποίηση αλλά και όσα υπάρχει υποψία ότι πιθανώς έχουν κακοποιηθεί.

Στη διάθεση της Δικαιοσύνης ο πατέρας Αντώνιος - Οι δικηγόροι του

Την ίδια στιγμή, πρόσωπα από το περιβάλλον του πατέρα Αντώνιου, μετά από τα δημοσιεύματα ότι ο ιερέας είναι εξαφανισμένος, επικοινώνησαν με την Εισαγγελία και ενημέρωσαν ότι είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης όποτε του ζητηθεί. Ο ίδιος ο πατήρ Αντώνιος σύμφωνα με τη τηλεόραση του Star, είναι φιλοξενούμενος σε σπίτι στελέχους της δομής και από εκεί δηλώνει:

«Δεν είναι δυνατόν. Δεν μπορεί να έγιναν όλα αυτά. Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί. Γιατί τα λένε αυτά;»

Παράλληλα, και αφού προηγήθηκαν συναντήσεις με πολλούς δικηγόρους, ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα ανέθεσαν τη νομική τους εκπροσώπηση σε τρεις ποινικολόγους εγνωσμένου κύρους (Θρασύβουλο Κονταξή, Τάσο Τριανταφύλλου και Γιάννη Κότσο).

Βροχή οι καταγγελίες για την κακομεταχείριση παιδιών μέσα στις δομές της ΜΚΟ

Αποσβολωμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις νέες καταγγελίες γύρω από την υπόθεση, με τις μαρτυρίες για σωματική βία και κακοποιήσεις παιδιών να μην σταματούν να βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το MEGA άνθρωπος που εργαζόταν για πολλά χρόνια στις οικονομικές υπηρεσίες της δομής ανέφερε δύο σοβαρά περιστατικά.

Η δομή φιλοξενίας φαίνεται να έστελνε παιδιά στη Μυτιλήνη για να μαζέψουν ελιές, από εκτάσεις που ανήκαν σε μεγάλους γαιοκτήμονες της περιοχής. Εκείνα δεν έπαιρναν καμία αμοιβή για την εργασία τους, ενώ το ποσό κατέληγε στην «Κιβωτό του Κόσμου» με μορφή χορηγίας.

Η ΜΚΟ μάλιστα για να γίνεται εύκολα η μετακίνηση των παιδιών στα χωράφια, χαρακτήριζε το ταξίδι «εργασίας» σε κτήματα ως «εκπαιδευτικές» εκδρομές.

Επιπλέον ο τζίρος που είχε κάνει η Κιβωτός του Κόσμου τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ξεπερνούσε τα 115 εκατ. ευρώ. Ο Εισαγγελέας διερευνά προς το παρόν τα 89 εκατ. ευρώ.

«Με έβαλαν για τρεις εβδομάδες στην απομόνωση»

Οι καταγγελίες σε βάρος πρώην στελεχών της «Κιβωτού του Κόσμου» αλλά και νυν στελεχών είναι πλέον δεκάδες καθώς, τα στόματα εν μέσω κοινωνικής κατακραυγής ανοίγουν μέρα με τη μέρα. Ο ένας μετά τον άλλον, πρώην τρόφιμοι αλλά και παιδιά που φιλοξενούνται ακόμη και τώρα στις δομές καταγγέλλουν «τα «βασανιστήρια», όπως περιγράφουν, που είχαν υποστεί άτομα μέσα στις δομές.

Σοβαρή χαρακτηρίζεται ακόμα μια καταγγελία που μεταδόθηκε από τη συχνότητα της ΕΡΤ. Πρόκειται για έναν πρώην τρόφιμο ο οποίος έχει μείνει για αρκετά χρόνια στις δομές της ΜΚΟ μαζί με τον αδερφό του και όπως καταγγέλλει είχε υποστεί ακόμα και το βασανιστήριο της απομόνωσης. Κάθε φορά που δεν συμμορφωνόταν με τις υποδείξεις των παιδαγωγών, η τιμωρία του ήταν η απομόνωση. Έχει μείνει για τρεις εβδομάδες με ένα πιάτο φαΐ, με μία καρέκλα και με ένα καναπέ κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο, επειδή είχε τσακωθεί με κάποιον από τους παιδαγωγούς.

«Προσωπικές εμπειρίες που έχω ζήσει είναι η απομόνωση. Έχω μπει δυο, τρεις φορές στην απομόνωση με το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις τρεις εβδομάδες, σε ένα δωμάτιο με μια καρέκλα κι ένα τραπεζάκι, μακριά από τα παιδιά. Έβγαινες μόνο για εργασία και ύστερα ξανά στο δωμάτιό σου, όπου σου έφεραν το φαγητό. Ήσουν κλειδωμένος εκεί μέσα σαν τιμωρία, ανάλογα τη συμπεριφορά σου», τόνισε ο νεαρός.

«Είχα καταλάβει ότι ήταν πιο κοντά (με κάποιους). Έπαιρνε και τον αδερφό μου. Έπαιρνε δύο συγκεκριμένα παιδιά που τους είχε δίπλα του. Το 19χρονο παιδί το έπαιρνε από παράρτημα σε παράρτημα. Ο αδελφός μου έχει μείνει από απουσίες γι αυτό το λόγο, επειδή κατέβαινε συχνά από την Καλαμάτα στην Αθήνα. Τον (19χρονο) τον είχε μαζί του καθημερινά, του ζήταγε ο πατέρας να του βγάζει τα παπούτσια, να τον περιποιείται. Ο αδερφός μου δεν μου είπε κάτι, λογικό είναι. Φοβάται νομίζω. Μια φορά έχω μιλήσει στο τηλέφωνο από τότε που έχω φύγει και άλλη μια φορά είχα πάει να πάρω κάτι χαρτιά από δικηγόρο και τον είχα δει τον αδερφό μου κατά τύχη. Όταν του είπαν να έρθει να μιλήσουμε ήταν φοβισμένο το παιδί. Πρώτη φορά τον είχα δει έτσι» κατέληξε ο πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού του Κόσμου».

Επιβεβαιώνουν την παιδική κακοποίηση οι νέες μαρτυρίες στην Εισαγγελία

Δύο νέες καταθέσεις μαρτύρων έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελικές αρχές για την υπόθεση, την ώρα που οι δημόσιες καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη.

Τις δικές τους μαρτυρίες για περιστατικά σωματικής κακοποίησης ανηλίκων κατέθεσαν στις δύο εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση μία πρώην εργαζόμενη σε δομή της ΑΜΚΕ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) και ένας πρώην φιλοξενούμενος της «Κιβωτού» που φέρεται να έχει πέσει και ο ίδιος θύμα ξυλοδαρμού.

Η μαρτυρία της πρώην εργαζόμενης συνηγορεί στα περί σωματικής βίας με θύματα φιλοξενούμενα παιδιά που κατέθεσε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε από τις εισαγγελείς Ανηλίκων Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη - Κυριακή Τσιχλή.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον τρεις ακόμα μαρτυρικές καταθέσεις, είτε από εργαζόμενους, είτε από παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της ΜΚΟ και καταγγέλλουν κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τους.

Κακοποιητική συμπεριφορά ακόμη και σε βρέφη

Eθελόντρια παιδαγωγός στο παράρτημα της «Κιβωτού» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, αποκάλυψε κακοποιητικές συμπεριφορές ακόμη και σε βρέφη, που ήταν σε γνώση της ΕΛ.ΑΣ. από το 2015, καθώς η ίδια είχε προβεί σε εκτενή αναφορά για τη χρήση βίας από άτομα της δομής με επιστολή της προς τις αστυνομικές αρχές.

Όπως υποστηρίζει, είχε επικοινωνήσει και με τον πατέρα Αντώνιο ενημερώνοντας τον για την κακοποίηση των παιδιών. «Του είπα εδώ υπάρχουν κακές συμπεριφορές, υπάρχουν παιδαγωγοί που χτυπάνε παιδιά, πρέπει κάτι να κάνετε. Αντί να θεωρήσει εκείνους υπεύθυνους θεώρησε εμένα. Άρχισε να μου φωνάζει εμένα, ότι λέω ψέματα και ότι δεν είμαι καλά και μου έκλεισε το τηλέφωνο».

«Είναι όλα συκοφαντίες», λέει συνεργάτης του πατέρα Αντωνίου

Συκοφαντίες και ψεύτικες κατηγορίες χαρακτηρίζει ο 34χρονος στενός συνεργάτης του πατέρα Αντωνίου τα όσα ακούγονται για το προσωπό του σχετικά με την «Κιβωτό του Κόσμου».

Ο ίδιος σε αναρτησή του στα social media σε δηλώνει ότι «δεν επιθυμώ κανένα κανάλι και καμία ιστοσελίδα να χρησιμοποιεί φωτογραφίες μου χωρίς την γραπτή άδεια μου…με ή χωρίς πρόσωπο» και αναφέρει ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του.

«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» γράφει στην αναρτησή του στα social media ο 34χρονος από το Ιράκ διαψεύδοντας παράλληλα ότι έχει προβεί στην αναδοχή ενός 4χρονου κοριτσιού ενώ δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό του πατήρ Αντωνίου.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα όσα έχουν γραφτεί περί πλουσιοπάροχου βίου σημειώνει ότι βρίσκεται 34 χρόνια στην Ελλάδα «όπου εργάζομαι από τα 17 μου με μισθό».

Πρώην δήμαρχος Χίου: «Δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα»

Εντωμεταξύ, νέες καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας, με την πρώην δήμαρχο Χίου Μάρκο Μεννή, να αναφέρει ότι η ΜΚΟ δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα, αναφορικά με την υποδομή που κατείχε η ΜΚΟ στη περιοχή του Αίπους.

«Ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης του οικοπέδου το 2013 και το 2014 υπογράψαμε εγώ με την πρεσβυτέρα το συμβόλαιο για την παραχώρηση για 20 χρόνια στην Κιβωτό του Κόσμου. Τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα σπιτάκια, τα διαμερίσματα και τα μεγάλα κτίρια, εστιατόριο, μπαρ, καφετέρια, πισίνες κλπ στην Κιβωτό του Κόσμου. Αυτό το έργο είχε ξεκινήσει το 1990 με βάση το νόμο 1262 του 82. Είχαν εργαστεί εκατοντάδες δημότες με εθελοντική εργασία στα πράσινα Σαββατοκύριακα που είχαμε καθιερώσει τότε και το 1999 το έργο ολοκληρώθηκε», ανέφερε ο κ. Μεννής μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στη συνέχεια ο πρώην δήμαρχος ανέφερε: «Ξοδεύτηκαν πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ και εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ 2004 και το 2004 είχαμε φιλοξενήσει μάλιστα και την εθνική ομάδα του πόλο Ανδρών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Με πλησίασε ο τότε αντιδήμαρχος Νίκος Νύχτας. Μας ζήτησε να υπογράψουμε τα συμβόλαια με τον πατέρα Αντώνιο και πράγματι, έπειτα από διαπραγματεύσεις αποφασίσαμε να υπογράψουμε τα συμβόλαια με τη μόνη υποχρέωση της Κιβωτού του Κόσμου να παραλάβει, να πληρώσει το δάνειο το οποίο είχαμε λάβει προκειμένου να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις, η αξία του οποίου έφτανε τις 22.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή περίπου 1.700 ευρώ το μήνα. Αυτό ήταν το ενοίκιο το οποίο θα κατέβαλε η Κιβωτός.

Και ακριβώς επειδή για τα συμβολαιογραφικά χρειάζονταν πολλά χρήματα, μας ζήτησε η συμβολαιογράφος να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο για ενοίκιο 500 ευρώ το μήνα και τα υπόλοιπα να κόβονταν με ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών κάθε τρεις μήνες, μέχρι να συμπληρωνόταν το ύψος του δανείου, το οποίο δάνειο θα καταβαλλόταν κατευθείαν στην Τράπεζα Πειραιώς που είχε δώσει και το δάνειο. Αυτό έγινε τα δύο πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια όμως, από το 2016, για λόγους που δεν μπορώ να τις καταλάβω, η Κιβωτός του Κόσμου αρνήθηκε να πληρώνει το δάνειο με αποτέλεσμα να έχει τότε ψηφιστεί και ο ΕΝΦΙΑ. Εκτός από το δάνειο, να έχουμε κι άλλες 10.000 ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο που έπρεπε να πληρώνονται στο ελληνικό δημόσιο. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς το υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας για να απαλλαγούμε από τον ΕΝΦΙΑ. Από τη στιγμή που δεν εισπράττουμε κανένα δάνειο και έπρεπε να πληρώσουμε 32.000 ευρώ το χρόνο που ήταν το δάνειο στην Τράπεζα Πειραιώς και τον ΕΝΦΙΑ».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια προσπάθησε να επικοινωνήσει με την πρεσβυτέρα, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, και τελικά έλαβε ένα εξώδικο από την Κιβωτό:

«Η πρώτη αντίδραση δικιά μας ήταν να στείλουμε ένα έγγραφο προς την Κιβωτό στην οποία επισημαίναμε τη συμφωνία που είχαμε κάνει με την πρεσβυτέρα με την οποία είχαμε υπογράψει τα συμβόλαια και να της πούμε ότι είχαμε συμφωνήσει αυτά τα πράγματα και σας παρακαλούμε πληρώστε το δάνειο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αντί να μας απαντήσει, η Κιβωτός μας έστειλε ένα εξώδικο όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μας έλεγε ότι κακώς υπογράφτηκε έτσι το συμβόλαιο, ότι θα έπρεπε να υπογραφεί σαν ενοίκιο.

Με την πρεσβυτέρα συνομιλούσα και μάλιστα από το 2016, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, εμείς δεν απαντήσαμε στην πρώτη φάση με εξώδικο αλλά ξανά με έγγραφο και μάλιστα ζήταγα να συναντήσω εγώ προσωπικά είτε τον πατέρα Αντώνιο είτε την πρεσβυτέρα. Δυστυχώς όμως ούτε ο πάτερ Αντώνιος, ούτε η πρεσβυτέρα έβγαινε είτε στο τηλέφωνο είτε να μας στείλει ένα έγγραφο. Αντιθέτως με έστελναν να μιλήσω με διάφορους υπαλλήλους στην τοπική εδώ κοινότητα της Κιβωτού του Κόσμου, με τους οποίους βέβαια οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να μου δώσουν εμένα συγκεκριμένες απαντήσεις».

Ερωτηθείς για ποιο λόγο αρνούνται να καταβάλουν το ενοίκιο, ο κ. Μεννής είπε ότι «Το μόνο που μετέφεραν ήταν ότι ο πάτερ Αντώνιος, ήθελε να μεταβιβάσουμε κατά κυριότητα το Αίπος στην Κιβωτό του Κόσμου. Θέλανε να περάσουν οι εγκαταστάσεις κατά κυριότητα στο όνομά τους, πιθανότατα στο όνομα της Κιβωτού. Παρ όλα αυτά τους είπαμε εμείς ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, διότι υπάρχει ένας όρος στο συμβόλαιο, το οποίο συμβόλαιο έλεγε ότι δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το οικόπεδο σε άλλον εκτός από τον Δήμο της Χίου».

Νέα καταγγελία από 8χρονο: Με έβαζαν στην απομόνωση και μου έδιναν χαλασμένο φαγητό

Ακόμα μια συγκλονιστική μαρτυρία από τις δομές τις «Κιβωτού του Κόσμου», αυτή τη φορά από ένα 8χρονο παιδί, έρχεται στο φως της δημοσιότητας, καταγγέλλοντας την πολλαπλή κακοποίησή του.

Ο 8χρονος αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι της δομής, τον κλείδωναν στο περιβόητο «κλουβί» όταν έκανε αταξίες, ξεχνώντας τον στην απομόνωση για πολλές ώρες. Όπως υποστηρίζει του έδιναν να φάει χαλασμένο φαγητό, υπέστη σωματική βία ενώ τον είχαν χωρίσει και από τα αδέρφια του.

«Μια φορά με είχανε βάλει, ήτανε βράδυ. Έκανα χαζομάρες και μου είπε μια κυρία ότι η συμπεριφορά σου…Με έβαλε μέσα στο κλουβί και μετά μου είπε ότι "η συμπεριφορά σου είναι για κλουβί". Γι’ αυτό με έβαλε εκεί μέσα. Ναι, το πράσινο (ενν. κλουβί) που ήταν για τα παπαγαλάκια.

Πόση ώρα σε είχε εκεί μέσα κλειδωμένο;

Πολύ…

Σε είχανε χτυπήσει εσένα;

Αυτή η κυρία, ναι, πολύ. Με γρατζούναγε στη πλάτη. Όταν έκανα κάτι κακό, με γρατζούναγε… (Ενν. Άλλη φορά) με είχε βάλει σε ένα δωμάτιο μικρό κλειδωμένο και ένα παιδί που το λέγανε … και … , ο … κι ο … με βγάλανε. 3 ώρες και μετά ήρθε, επειδή φώναζα, φώναζα…Πέρασε μια ώρα, δυο ώρες, τρεις ώρες και με άκουσε ο … μόνο. Ήταν 17 στα 18.

Σε βγάλανε δηλαδή αλλά παιδιά όχι αυτοί που έπρεπε;

Ναι, ναι. Παιδιά όχι παιδαγωγοί.

Ήσασταν μαζί με τα αδέρφια ή σας είχανε χωρίσει;

Είχε χωριστεί η … μόνη της και τον … με εμένα μαζί.

Είχανε χτυπήσει και τον αδερφό σου;

Ναι, πρόσωπο, μπουνιές… Κι ένας άλλος φίλος μου είχε παίξει μπουνιές με τον κύριο … ( σημ: αναφέρεται σε εργαζομενο της δομης). Ένα παιδί το είχανε πετάξει κάτω με δύναμη στο κρεβάτι. Ήταν στο πάνω κρεβάτι, εγώ δεν ήθελα να κατέβω κάτω και αυτή η κυρία με τράβηξε από το πόδι και έπεσα κάτω μπρούμυτα και είχα καρούμπαλο.

(Ενν. άλλη φορά) Δεν μπορούσα να φάω το φαγητό μου και μου το βάζανε κάθε μέρα. Μου βάζανε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα. Χαλασμένο. Μου το βάζανε κάθε μέρα, κάθε μέρα, κάθε μέρα μέχρι να το φάω. Με το που με είδε η μαμά στο επισκεπτήριο, ήμουν κόκαλα και πέτσα κανονικότατα. Φαινόντουσαν τα κόκαλα μου.

Εσύ μπορούσες να μιλήσεις με τη μαμά σου να της τα πεις αυτά;

Δεν μπορούσα. Έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο η μαμά και της το κλείνανε.

Μετά από πόσο καιρό από τότε που σας χτύπησαν κατάφερες να το πεις της μαμάς;

Μετά από πάρα πολύ καιρό. Πάνω από βδομάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ