ΕΛΛΑΔΑ

Το Ναυτικό εξοπλίζεται με SPIKE NLOS

Το Ναυτικό εξοπλίζεται με SPIKE NLOS
Rafael Systems

Στον αστερισμό των SPIKE NLOS κινούνται πλέον οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με το Πολεμικό Ναυτικό να κόβει πρώτο το «νήμα» της προμήθειας των πανίσχυρων ισραηλινών πυραύλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «εμπόδια» που κρατούσαν το πρόγραμμα παγωμένο έχουν ξεπεραστεί και οι τελικές υπογραφές ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να μπουν εντός του Δεκεμβρίου.

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν και μπήκε «σφήνα» στο πρόγραμμα καθώς το αρχικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τον Στρατό Ξηράς, είναι το πρώτο που θα αποκτήσει τα «έξυπνα» ισραηλινά όπλα, αφού οι διαδικασίες είναι πιο εύκολες και όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, πιο ξεκάθαρες, αναφορικά με τις πλατφόρμες στις οποίες θα εγκατασταθούν.

Το θέμα θεωρείται «κλειδωμένο» και θα τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες για να περάσει από το ΚΥΣΕΑ του Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να εισαχθεί για έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο στα τέλη του 2023, το ελληνικό οπλοστάσιο να διαθέτει ένα από τα «φονικότερα» πυραυλικά συστήματα.

spike-2.jpg
Το Πολεμικό Ναυτικό έκοψε πρώτο το «νήμα» της προμήθειας των πανίσχυρων ισραηλινών πυραύλων / Πηγή: Rafael Systems

Δύναμη αποτροπής

Η Αθήνα θα προμηθευτεί αρχικά οκτώ συστήματα SPIKE NLOS και SPIKE ER2 τα οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ναυτικού Επιτελείου, θα εξοπλίσουν τις τέσσερις Κανονιοφόρους τύπου «ΜΑΧΗΤΗΣ» και αντίστοιχο αριθμό Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου MARK V του Αρχηγείου του Στόλου.

Πρόκειται για όπλα ακριβείας χαμηλού κόστους και υψηλής αποτελεσματικότητας. Το κόστος της πρώτης σύμβασης για τα οκτώ συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού θα φτάσει τα 55 εκατομμύρια ευρώ και σε αυτά θα περιλαμβάνεται η υποστήριξη και η εκπαίδευση των χειριστών, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει στην Ελλάδα.

Η εγκατάσταση των SPIKE NLOS στις Κανονιοφόρους του Στόλου, θα τις μετατρέψει από πλοία επιτήρησης σε πανίσχυρες πολεμικές μηχανές, ικανές να επιβάλουν άρνηση περιοχής αφού θα μπορούν να πλήξουν στόχους με τρομακτική ακρίβεια και μάλιστα σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα 15 χιλιόμετρα. Αντίστοιχα, οι SPIKE ER2 θα εκτοξεύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των MARK V, τα οποία χάρη στο μικρό τους μέγεθος και τις υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσουν θα αποτελούν κορυφαίους θηρευτές στο περιβάλλον του Αιγαίου ενώ λόγω της δυνατότητας αφαίρεσης του συστήματος, τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου θα διατηρήσουν και τον αρχικό τους ρόλο.

spike1.jpg
Η Αθήνα θα προμηθευτεί αρχικά οκτώ συστήματα SPIKE NLOS και SPIKE ER2 / Πηγή: Rafael Systems

Έπεται συνέχεια

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, θέμα χρόνου θεωρείται η αγορά συστημάτων SPIKE NLOS για το Πεζικό αλλά και για τα επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού.

Εκεί τα πράγματα είναι πιο σύνθετα πάντως, καθώς στην πρώτη περίπτωση μένει να βρεθεί ο φορέας (όχημα) ενώ για τα ελικόπτερα, θα πρέπει να προηγηθεί η αναβάθμιση των AH-64A, την οποία πρόκειται να αναλάβουν ισραηλινές εταιρείες.

Είναι σαφές πάντως, ότι τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους ισραηλινούς υπάρχει η πρόθεση να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες που κρατούν σε αναμονή το σημαντικό αυτό πρόγραμμα.

Συνολικά, η Αθήνα επιθυμεί να αποκτήσει 27 πλήρη συστήματα SPIKE μαζί με τα οργανικά UAV για τη στοχοποίηση.

Παράλληλα με τα SPIKE αναμένεται να τρέξουν και οι διαδικασίες για την αγορά συλλογών SPICE για την Πολεμική Αεροπορία, οι οποίες θα μετατρέψουν τις βόμβες των 1000 και 2000 λιβρών σε «έξυπνα» όπλα.

Πηγές του αεροπορικού Επιτελείου επισημαίνουν ότι οι συζητήσεις με το Ισραήλ έχουν αναθερμανθεί τις τελευταίες ημέρες και όπως στην περίπτωση του Πολεμικού Ναυτικού, τα «ευχάριστα» αναμένονται πολύ σύντομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ