ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης: Έρχεται μεγάλο «κύμα» γρίπης - Να κάνουν το εμβόλιο οι ευάλωτοι

Τζανάκης: Έρχεται μεγάλο «κύμα» γρίπης - Να κάνουν το εμβόλιο οι ευάλωτοι
«Όσοι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν το εμβόλιο της γρίπης, θα πρέπει να το επαναλάβουν ειδικώς φέτος» Intime News

Κοντά στα Χριστούγεννα αναμένεται να ξεκινήσει το κύμα γρίπης που αναμένουν οι ειδικοί, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη

«Όσοι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν το εμβόλιο της γρίπης, θα πρέπει να το επαναλάβουν ειδικώς φέτος, όπου αναμένουμε ένα μεγάλο κύμα γρίπης, το οποίο θα ξεκινήσει εκεί κοντά στα Χριστούγεννα και θα κορυφωθεί Ιανουάριο- Φεβρουάριο», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Επομένως, σημείωσε ο καθηγητής «είναι πάρα πολύ κατάλληλος χρόνος τώρα να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης». Επιπλέον υπογράμμισε την πίεση από τις πραγματικά πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού από τις οποίες «στενάζουν» οι παιδίατροι και οι παιδιατρικές κλινικές.

«Φέτος υπάρχει πρώιμα μία πανσπερμία ιών από από την οποία πάσχουν κυρίως τα παιδιά, τα οποία την μεταφέρουν στο σπίτι από τα σχολεία, από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με συνέπεια εν συνεχεία να αρρωσταίνουν μεγαλύτεροι άνθρωποι, κυρίως ευάλωτοι, λόγω παθήσεων είτε με τροποποιημένο ανοσοποιητικό λόγω φαρμάκων, είτε υπερήλικοι με αποτέλεσμα να πάσχουν σοβαρά από τέτοιες εμπύρετες, γριπώδεις συνδρομές» ενημέρωσε ο κ. Τζανάκης μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ.

Ωστόσο όπως ανέφερε «σπανίως ανακαλύπτουμε στα νοσοκομεία που και που και κάποια γρίπη, ανάμεσα σε αυτές τις ιώσεις που οδηγούν ανθρώπους στο νοσοκομείο, ακόμα και ενήλικες».

Υπογράμμισε όμως πως, «εκείνοι που στενάζουν είναι οι παιδίατροι και οι παιδιατρικές κλινικές με πραγματικά πολλές λοιμώξεις, κυρίως από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ο οποίος προσδίδει μια συνδρομή στα μικρά παιδιά, βαρύτερη πολλές φορές, με βρογχιολίτιδα και αναπνευστική ανεπάρκεια και χρειάζεται το παιδί να εισαχθεί και να υποστηριχτεί αναπνευστικά με οξυγόνο ή και με άλλες συσκευές αναπνοής, ώστε να μπορέσουμε να το φροντίσουμε και να επανέλθει.

Συμπερασματικά είπε πως «δεν στέλνουμε το παιδί στο σχολείο με καταρροή και δέκατα, αποφεύγουμε συγχρωτισμό του παιδιού, πηγαίνοντας με φειδώ σε παιδότοπους και πάρτι».

Για μια ακόμη φορά επανέλαβε πως «το απόλυτο μέτρο προστασίας από τους αναπνευστικούς ιούς είναι η μάσκα και η σωστή αντισηψία των χεριών. Επομένως δεν νομίζω ότι πρέπει να την επαναφέρουμε με πρόσταγμα. Αλλά οι πιο ευάλωτοι από εμάς και οι ηλικιωμένοι, καλό θα είναι να τη φοράμε όπου και όποτε αισθανθούμε ότι είμαστε ανασφαλείς, σε μέρη με συγχρωτισμό, σε χώρους όπου συναθροίζονται άνθρωποι, στις δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας».

Για το εμβόλιο της γρίπης, σημείωσε πως «υπάρχει μια κινητικότητα, αλλά δεν είναι αυτή που περιμέναμε. Δεν είναι αυτή την οποία επιτύχαμε άλλα χρόνια και πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται σε μια εμβολιαστική κόπωση που έχει υποστεί ο κόσμος. Οι άνθρωποι δηλαδή ακούν εμβόλιο και δεν αισθάνονται καλά, δεν θέλουν να τα κάνουν εξαιτίας ακριβώς των επανειλημμένων εμβολιασμών του κορονοϊού».

Όπως τόνισε «αυτή την στιγμή ο ιός της γρίπης είναι ο πιο επικίνδυνος να προκαλέσει σοβαρότερα και βαρύτερα προβλήματα σε έναν ειδικό πληθυσμό που αφορά στους ηλικιωμένους και όσους έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους. Όσοι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν το εμβόλιο της γρίπης, θα πρέπει να το επαναλάβουν ειδικώς φέτος, όπου αναμένουμε ένα μεγάλο κύμα γρίπης, το οποίο θα ξεκινήσει εκεί κοντά στα Χριστούγεννα και θα κορυφωθεί Ιανουάριο- Φεβρουάριο. Επομένως, είναι πάρα πολύ κατάλληλος χρόνος τώρα να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης».

Ο κορονοϊός προκαλεί μία ήπια νόσο αυτή τη στιγμή. Πολλές φορές το ανακαλύπτουμε και τυχαία κλπ. Όμως με τη γρίπη μπορεί τα πράγματα να είναι πολύ βαρύτερα. Επομένως, αν μία σε μία περιοχή σε μία κοινωνική δραστηριότητα, όπως είναι τα σχολεία σε μια περιοχή υπάρξει μια τέτοια επιδημιολογική επιβάρυνση, θα πρέπει όλα αυτά τα μέτρα να είναι υπόψιν μας και να τα χρησιμοποιούμε ώστε να μην αφήνουμε τα πράγματα να γίνουν ανεξέλεγκτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ