ΕΛΛΑΔΑ

Σήφης Βαλυράκης: «Ήταν προσχεδιασμένη δολοφονία» λένε οι συγγενείς του

Σήφης Βαλυράκης: «Ήταν προσχεδιασμένη δολοφονία» λένε οι συγγενείς του
Για δολοφονία μετά από λογομαχία με τους δύο ψαράδες στην Ερέτρια και προμελετημένη «ενέδρα θανάτου», κάνουν λόγο οι συγγενείς και οι συνήγοροι του Σήφη Βαλυράκη ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Για δολοφονία μετά από λογομαχία με τους δύο ψαράδες στην Ερέτρια και προμελετημένη «ενέδρα θανάτου», κάνουν λόγο οι συγγενείς και οι συνήγοροι του Σήφη Βαλυράκη.

«Τον χτύπησαν για να τον σκοτώσουν. Το σκάφος τους ήταν δεμένο στο λιμάνι την ώρα που ο Βαλυράκης ετοιμαζόταν να πάει για ψάρεμα του και απέπλευσαν ώστε να τον συναντήσουν στη θάλασσα. Η επίθεση εναντίον του ήταν σκόπιμη», αναφέρει στην εφημερίδα «Real News» ο δικηγόρος της οικογένειας, Κώστας Παπαδάκης.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση του βουλεύματος για το εάν θα εισαχθεί στο ακροατήριο η υπόθεση προκειμένου να λογοδοτήσουν οι κατηγορούμενοι, μετά και την εισήγηση της αρμόδιας εισαγγελέως προς το Δικαστικό Συμβούλιο Χαλκίδας για την παραπομπή σε δίκη των δύο ψαράδων με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Την ίδια ώρα οι συγγενείς του Σήφη Βαλυράκη και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για «εκτέλεση» και «συμβόλαιο θανάτου», επισημαίνοντας ότι «βάσει σχεδίου επιλέχθηκε η σκηνοθετημένη λεκτική αψιμαχία και η δολοφονική επίθεση με το κοντάρι να πραγματοποιηθούν στη θάλασσα και στο μικρό φουσκωτό του Σήφη, όπου ο ίδιος δεν έφερε το νόμιμο όπλο που κατείχε για την προσωπική του ασφάλεια, ούτε καν το κινητό του».

«Παρακολουθούσαν τις κινήσεις του»

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Κώστας Παπαδάκης μιλώντας στην «R», επισημαίνει ότι «οι κατηγορούμενοι γνώριζαν τις συνήθειες και τις κινήσεις του Σήφη. Εκείνο το τριήμερο, ο ίδιος ήθελε να κάνει ψαροντούφεκο με το φουσκωτό του σε σημείο όπου πήγαινε πολύ συχνά. Το Σάββατο ο καιρός ήταν άστατος, γι’ αυτό βγήκε το μεσημέρι της Κυριακής, οπότε δόθηκε το δικαίωμα σε αυτούς που τον παρακολουθούσαν να του στήσουν την ενέδρα πολύ εύκολα…».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά ότι «ο Σήφης χτυπήθηκε από το αλιευτικό σκάφος των δύο αδελφών μέχρι θανάτου στο πρόσωπο και στο κεφάλι με κοντάρι. Υπάρχει και δεύτερος μάρτυρας του περιστατικού. Υπήρχε σχεδιασμός από την πλευρά των κατηγορουμένων. Δεν αποκλείω να υπήρχε συμβόλαιο θανάτου εναντίον του, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορώ να το αποδείξω. Όμως, τα στοιχεία της δικογραφίας δείχνουν ότι του την είχαν στημένη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόταση της εισαγγελέως Βαρβάρας Γνεσούλη για παραπομπή των δύο ψαράδων περιγράφονται αναλυτικά η συνάντηση των δύο σκαφών και οι κινήσεις των δύο δραστών.

«Οι δύο βρίσκονταν στις 24 Ιανουαρίου 2021 με το σκάφος τους “Περικλής – Μιχάλης” περίπου στις 12:30 στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας μεταξύ του Πεζονησίου και της Αγίας Τριάδας. Όταν αντιλήφθηκαν το φουσκωτό σκάφος του Ιωσήφ Βαλυράκη “Μίνα”, το προσέγγισαν, παρενεβλήθησαν στην πορεία του και διαπληκτίστηκαν μαζί του. Στη συνέχεια, ο Α.Ε., με τη χρήση ξύλινου κονταριού, κατάφερε απανωτά χτυπήματα στον Σήφη Βαλυράκη, πλήττοντάς τον τουλάχιστον δύο-τρεις φορές, με αποτέλεσμα την πτώση αυτού χωρίς τη θέλησή του στη θάλασσα».

Κατά την εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι διέπραξαν την πράξη με πλήρη νηφαλιότητα, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με υπολογισμό και εκτίμηση της διαμορφωθείσας κατάστασης. Γίνεται, δε, ειδική μνεία στη συμπεριφορά των κατηγορουμένων αμέσως μετά την πτώση του πρώην υπουργού, καθώς τονίζεται ότι οι δράστες, μόλις αντιλήφθηκαν ότι ο Σήφης Βαλυράκης έπεσε στη θάλασσα, απομακρύνθηκαν από το σημείο, εγκαταλείποντάς τον αβοήθητο και χωρίς να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία, αν και γνώριζαν ότι το θύμα αναζητείται από τις λιμενικές Αρχές, παρεμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο οποιαδήποτε έγκαιρη σωστική ενέργεια.

«Ήταν χτυπήματα μίσους»

Για προμελετημένη δολοφονία και συμβόλαιο θανάτου, που έχει τη βάση του στην πολιτική διαδρομή του Σήφη Βαλυράκη, κάνουν λόγο στενοί συγγενείς, συναγωνιστές και νομικοί σύμβουλοι της οικογένειας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

«Είναι ολοφάνερο πως πρόκειται για μια προσχεδιασμένη και πολύ καλά προμελετημένη δολοφονία. Είμαστε πεπεισμένοι γι’ αυτό. Του είχαν στήσει ενέδρα την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Γνώριζαν ότι θα βγει για ψάρεμα εκείνη την ημέρα, όπως έκανε πάντα με το μικρό του φουσκωτό. Επίσης, γνώριζαν ότι ήταν το μοναδικό μέρος που πήγαινε και δεν είχε μαζί του το όπλο και το κινητό του τηλέφωνο», τονίζει στην «R» ο συνήγορος της οικογένειας, Μανώλης Φωτάκης.

Από την πλευρά του, ο κουνιάδος του Σήφη Βαλυράκη, Θανάσης Παπαθεοδώρου, επισημαίνει πως «τα χτυπήματα είναι χτυπήματα μίσους. Δεν μπορείς να τσακωθείς και να δεχθείς τέτοια χτυπήματα και να περάσει από πάνω σου ολόκληρο σκάφος. Εδώ υπάρχει μια εκτέλεση με συνθήκες θανάτου που ενέχουν πολιτικά κίνητρα».

Πρόσφατα, ο γιος του Σήφη Βαλυράκη, Αλέξης, είχε αναφερθεί στις δύσκολες στιγμές που έζησε όταν εκλήθη να αναγνωρίσει τη σορό του πατέρα του.

«Ο πατέρας μου είχε ξυλοκοπηθεί άγρια. Είχε μελανιές και εκχυμώσεις στο σώμα του από το στήθος και πάνω. Δεν ήταν το χτύπημα από προπέλα που προκάλεσε τον θάνατο, όπως έλεγε αρχικά το αφήγημα. Ήταν κατακρεουργημένος, αλλά όχι από προπέλα. Ήταν χτυπημένος και υπήρχε ένα βαθύ τραύμα στην καρωτίδα. Όλα τα σημάδια επιβεβαίωσαν τη δολοφονία. Δεν τίθεται αμφιβολία περί αυτού», είχε αναφέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ