ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας στο CNN Greece για Εύβοια: Δεν γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός

Λέκκας στο CNN Greece για Εύβοια: Δεν γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός
Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας. ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Για μια ισχυρή σεισμική δόνηση με έντονη ακολουθία έκανε λόγο στο CNN Greece ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν την δόνηση των 4,7 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ είχαν προηγηθεί αρκετοί προσεισμοί ενώ της δόνησης ακολούθησαν και αρκετοί μετασεισμοί.

«Δεν νομίζω ότι περιμένουμε και κάποιον άλλο ισχυρό σεισμό ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος. Παρακολουθούμε το φαινόμενο», ανέφερε στο CNN Greece ο κ. Λέκκας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός στην Εύβοια που ταρακούνησε και την Αθήνα είχε ένταση 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ και όχι 4,8 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 9χλμ νοτιοανατολικά των Ζαράκων της Εύβοιας.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 13,2 χιλιόμετρα.

Και δύο ακόμη δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ

Περίπου μια ώρα μετά από τη δόνηση των 4,7 Ρίχτερ, σημειώθηκαν δύο ακόμη δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ.

Πιο συγκεκριμένα, στις 7:23 σημειώθηκε δόνηση 4,1 Ρίχτερ σε απόσταση 56 χλμ. ανατολικά/βορειανατολικά των Αθηνών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. βορειανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας.

Έν λεπτό αργότερα, στις 07:24, σημειώθηκε νέος σεισμός 4,2 βαθμών, στον θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, 56 χλμ. ΑΒΑ των Αθηνών.

Μέτρα προστασίας από τον σεισμό

Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Όταν γίνεται σεισμός:

  • Αν είστε μέσα στο σπίτι

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

  • Αν είστε σε ψηλό κτήριο

Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

  • Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

  • Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

  • Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτιΠροετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούςΑν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ