ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμολόγοι: Ώριμη για να δώσει μεγάλο σεισμό η περιοχή των Αλκυονίδων

Σεισμολόγοι: Ώριμη για να δώσει μεγάλο σεισμό η περιοχή των Αλκυονίδων
«Έχω χάσει τον ύπνο μου με τις Αλκυονίδες, περιμένω σεισμό κοντά στο 6» Intime News

Κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο «Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί» δίνοντας ένα μεγάλο σεισμό, τόνισε ο  Ευθύμιος Λέκκας

«Έχω χάσει τον ύπνο μου με τις Αλκυονίδες, περιμένω σεισμό κοντά στο 6 σε βάθος 5ετίας», ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, επιβεβαιώνοντας τα όσα είπε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην ΕΡΤ

«Ναι, πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό». Ωστόσο δεν δεσμεύτηκε να δώσει πιθανό χρόνο εκδήλωσής του.

Όπως διευκρίνισε δεν έχουμε ασφαλείς ενδείξεις για τον χρόνο εκδήλωσής του εάν θα είναι τα πέντε ή τα τρία χρόνια. «Πάντως κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τους σεισμούς, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό τον χώρο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού»

Σχολιάζοντας κατά πόσο είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο φαινόμενο και εάν θα αντέξουν τα σπίτια, οι πολυκατοικίες, οι δομές απάντησε: «Τολμώ να πω ότι θα αντέξουν. Είμαστε σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι είμαστε το 1981. Θα πρέπει να σημειώσω ότι το 1984 – 86 έγινε ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι ένας κανονισμός από τους καλύτερους στον κόσμο και αυτό οφείλεται ουσιαστικά στις προσπάθειες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, των μηχανικών και των γεωεπιστημόνων, με την επίβλεψη βεβαίως του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό και οι κατασκευές ουσιαστικά, ένα μεγάλο ποσοστό, είναι άτρωτες σε σχέση με τον σεισμό των 6 βαθμών. Βεβαίως υπάρχουν και παλιές κατασκευές οι οποίες είναι ευάλωτες και σε αυτές πρέπει να ουσιαστικά να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας.»

Ερωτηθείς για τα όσα είπε ο καθηγητής Τσελέντης « Έχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα», απάντησε

«Η έκλυση ραδονίου στην ατμόσφαιρα είναι μία προ σεισμική μεθοδολογία, η οποία εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο. Βεβαίως, το ραδόνιο εκλύεται συνεχώς στην ατμόσφαιρα από μεγάλα ρήγματα. Όταν έχουμε διαφοροποίηση αυτής της έκθεσης του ποσοστού έκλυσης, υποψιαζόμαστε τι μπορεί να σημαίνει και να συνδέεται με μία σεισμική δραστηριότητα. Όμως δεν είμαστε πάντα σίγουροι. Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή αν υπάρχει ή όχι, γιατί είναι θέματα ερευνών που ο καθένας από εμάς τους επιστήμονες διεξάγει σε κάθε περιοχή. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εκείνο το οποίο τελευταία ουσιαστικά αποφασίσαμε στον ελληνικό χώρο είναι η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να αναλύει όλα αυτά τα θέματα, όλες αυτές τις προγνώσεις με στόχο να πληροφορεί σωστά την Πολιτεία, μια πολιτεία που έχει θέσει τις βάσεις για την περαιτέρω αντισεισμική θωράκιση του ελληνικού χώρου».

Δεν έχουμε ιστορικούς σεισμούς στη συγκεκριμένη περιοχή. Τη δεκαετία του -70 και του -80 θεωρούνταν η πιο ασεισμική περιοχή της χώρας. Δεν θα πρέπει να συγχέουμε αυτή την περιοχή, που είναι στην κεντρική-νότια Εύβοια με την περιοχή του νοτίου Ευβοϊκού που υπάρχει αυξημένη σεισμικότητα ή πιο βόρεια προς το Βόρειο Αιγαίο που έχουμε το ρήγμα της Ανατολίας.

Για το κατά πόσο ο σεισμός στην Τουρκία μπορεί να προκαλέσει ένταση εδώ στην Ελλάδα, ή να ενεργοποιήσει κάποια ρήγματα, απάντησε:

«Βεβαίως, με βάση το σεισμό του 1999 στο Ισραήλ είχαμε τότε προειδοποιήσει ότι διεγείρεται ο ελληνικός χώρος, δεδομένου ότι η τουρκική πλάκα προωθήθηκε τότε 10 μέτρα προς τον ελληνικό χώρο. Θεωρούμε ότι ένας σεισμός πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας ενδεχομένως να έχει κάποιες επιπτώσεις στη σεισμικότητα της Ελλάδας. Όμως πρέπει να δούμε τι σεισμός είναι αυτός που εκδηλώνεται στο ρήγμα της Ανατολίας κάθε φορά για να εκτιμήσουμε εάν όντως θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ