ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Γέμισε σκουπίδια η πόλη - Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Δήμος

Θεσσαλονίκη: Γέμισε σκουπίδια η πόλη - Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Δήμος
Τόνοι σκουπιδιών έχουν μαζευτεί στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να ξεχειλίζουν από τους κάδους απορριμμάτων Eurokinissi / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Λόφους έχουν αρχίσει να σχηματίζουν τα σκουπίδια στον δήμο Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της αποχής των εργαζομένων από την καθαριότητα.

Σύμφωνα με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν έως και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου.

Από την περασμένη Κυριακή 27 Νοεμβρίου, όπου ξεκίνησε η αποχή των υπαλλήλων στην καθαριότητα, έως και σήμερα στους δρόμους της πόλης υπολογίζεται πως έχουν συσσωρευτεί περίπου 1200 - 1400 τόνοι απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστα Ιακώβου, σήμερα το πρωί βγήκαν για αποκομιδή τα 16 από τα 32 απορριμματοφόρα. «Θέλει χρόνο για να συγκεντρωθούν τα σκουπίδια σε μία πόλη που έμεινε χωρίς αποκομιδή για τρεις μέρες», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Και χθες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στους δρόμους βγήκαν περίπου 20 απορριμματοφόρα, προκειμένου να αδειάσουν τους υπόγειους κάδους και να μαζέψουν τα σκουπίδια από τα νοσοκομεία και τις λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με την αυτοψία που έκανε το Thestival.gr οι κάδοι απορριμμάτων έχουν γεμίσει ασφυκτικά ενώ το πρόβλημα επεκτείνεται και έξω από αυτούς, με «βουνά» από σκουπίδια να εμποδίζουν την κυκλοφορία και να αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις ζητώντας να τους δοθούν όλα τα απαραίτητα Μέτρα Ατομικής Προστασίας. «Με απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων στην καθαριότητα οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 30 Νοέμβρη, Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη. Τις συγκεκριμένες μέρες ζητούμε να μας δοθούν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Σε περίπτωση που δεν μας χορηγηθούν δεν βγαίνουμε για δουλειά. Παραμένουμε στα εργοτάξια και περιμένουμε να μας τα χορηγήσουν. Η αποχή από υπερωριακή εργασία τις Κυριακές συνεχίζεται μέχρι και την Κυριακή 15 Γενάρη», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωσή των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Μιλώντας στο thestival.gr ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Φουντούκης, σημείωσε πως «δική μας πρόθεση δεν είναι να αφήσουμε την πόλη γυμνή. Εμείς ζητάμε να μας δοθούν τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας, αν μας δοθούν θα βγούμε για δουλειά». Σημείωσε δε πως «σε περίπτωση που καταστεί έκτακτη ανάγκη, εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο Δήμος

«Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε σε ανακοίνωση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφορικά με την αποχή των εργαζομένων στην καθαριότητα. Σήμερα Τετάρτη (30/11) μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» έκανε λόγο για στοχοποίησή του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πληροφορίες του thestival.gr αναφέρουν πως είναι πιθανό ακόμη και εντός της ημέρας ο Δήμος Θεσσαλονίκης να κινηθεί νομικά εναντίον των εργαζομένων.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κ. Ζέρβας «από ένα σύνολο 2.300 μελών του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, 124 ψήφισαν και αποφάσισαν να αφήσουν για μία εβδομάδα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων. Αποφάσισαν τη συνέχιση της αποχής, παραμένοντας μάλιστα αμειβόμενοι, από το έργο της Καθαριότητας μέχρι την Παρασκευή 2/12/2022».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ