ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Άριελ: Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 - Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία Άριελ: Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 - Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες
Σαρωτικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας ΆΡΙΕΛ Intime News

Σε ύψιστηεπιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός για το πέρασμα της κακοκαιρίας ΑΡΙΕΛ - Έντονες βροxές και αισθητή πτώση της θερμοκρασίες, πώς θα κινηθεί μέχρι την Πέμπτη (1/12)

Σαρωτικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας ΆΡΙΕΛ, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές καθώς και την απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, η κακοκαιρία ΆΡΙΕΛ έχει φέρει μεγάλα ύψη βροχής, μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσιατμήματα αλλά και θυελλώδεις ανέμους που θα φτάνουν έως και τα 8 μποφόρ.

Σημειώνεται ότι το αυτό το κύμα της κακοκαιρίας θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Τα καιρικά φαινόμενα σήμερα Τετάρτη είναι ιδιαίτερα έντονα στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, τις επόμενες ώρες, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

Α. Στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τη δυτική και τη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Β. Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (30-11-2022) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Γ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα την Πέμπτη (01-12-2022) από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Χτυπά ασταμάτητα το 112 - Προειδοποίηση σε Θεσσαλία, Πιερία, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Μήνυμα από το 112 έλαβαν γύρω στις 4 το μεσημέρι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας στην Περιφερειακή ενότητα της Πιερίας, καθώς και στην Χαλκιδική.

Η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί για πολύ επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, καλώντας τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μήνυμα από την Πολιτική Προστασία στάλθηκε σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, εν όψει της περαιτέρω επιδείνωσης του καιρού με ισχυρές καταιγίδες να πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας.

Τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει, δημιούργησε την νέα υπηρεσία “METEONOW”.

Με χρήση δεδομένων του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat – 11 και εξειδικευμένου λογισμικού απεικονίζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης στα διάφορα τμήματα της χώρας. Στους ίδιους χάρτες, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά, σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση κατά το διάστημα 11:55 – 12:10 της Τετάρτης 30/11. Μέσα στην εικόνα περιέχεται πίνακας με τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης στη χώρα κατά το πρώτο δωδεκάωρο της ημέρας.

Λαγουβάρδος για Άριελ: «Επικίνδυνη κακοκαιρία - Μπορεί να προκαλέσει έντονες πλημμύρες»

«Η κακοκαιρία “ARIEL” είναι αρκετά επικίνδυνη και κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (πολύ σημαντική). Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς το ύψος της βροχής μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες πλημμύρες», λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος στο CNN Greece.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Λαγουβάρδο, θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στους ορεινούς όγκους της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι «σταδιακά η βροχή θα υποχωρήσει στην Αττική αλλά θα επιδεινωθεί και πάλι αργά τη νύχτα της Τετάρτης. Εκτός από την Αττική άλλες περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία την Τετάρτη είναι, το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλονίκη, ανατολικά ηπειρωτικά και οι Κυκλάδες».

Όσον αφορά την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, «τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέχρι το μεσημέρι και οι βροχοπτώσεις θα εντοπίζονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου, χωρίς ωστόσο να σταματήσουν στην υπόλοιπη χώρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ