ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Άριελ: Πλημμύρες, κατoλισθήσεις και πτώση κορμών το σκηνικό στη Βόρεια Ελλάδα

Κακοκαιρία Άριελ: Πλημμύρες, κατoλισθήσεις και πτώση κορμών το σκηνικό στη Βόρεια Ελλάδα
Πολλά προβλήματα έφεραν η έντονη βροχόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι που συνοδεύουν την κακοκαιρία ΑΡΙΕΛ Eurokinissi

Με προβλήματα συνεχίζεται διέλευση της κακοκαιρίας Άριελ από την χώρα, με τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας να έχουν πληγεί περισσότερο από τα φυσικά φαινόμενα

Πολλά προβλήματα έφεραν η έντονη βροχόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι που συνοδεύουν την κακοκαιρία Άριελ η οποία από χθες Τετάρτη (30/11), σαρώνει ολόκληρη την χώρα.

Πλημμύρες, κορμοί και κλαδιά δέντρων σε αυτοκίνητα και περιουσίες, καθώς και κατολισθήσεις, συνθέτουν το σκηνικό που άφησαν πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία δέχτηκε πάνω 140 κλήσεις για βοήθεια, ενώ το 112 έχει στείλει συνολικά πάνω από τέσσερα μηνύματα προειδοποίησης για πέντε περιοχές.

Εγκλωβισμοί οδηγών στην Πιερία

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι επί ποδός και επιχειρεί σε διάφορες περιοχές. Μέχρι και αυτήν την ώρα το Συντονιστικό Κέντρο έχει δεχθεί 146 κλήσεις από κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι 100 έγιναν στην Πιερία, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν και τέσσερις απομακρύνσεις ατόμων μέσα από τα οχήματά τους, τα οποία ακινητοποιήθηκαν λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού. Οι υπόλοιπες κλήσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και αφορούσαν κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στην Κατερίνη σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν ενώ το νερό έφτασε το μισό μέτρο, σε κάποια σημεία, στο παραλιακό μέτωπο. Η μετακίνηση με αυτοκίνητο είναι αδύνατη, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν με κάθε μέσο να απομακρύνουν τα ύδατα από υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και επιχειρήσεων.

Προβλήματα παρατηρούνται και στις οδικές αρτηρίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το thestival.gr προβλήματα παρατηρούνται στην Πιερία:

▪στο 12 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας – Άγιου Σπυρίδωνα
▪ στο 1 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βροντούς – Καρίτσα
▪ στο δημοτικό οδικό δίκτυο Παραλίας – Ολυμπιακής Ακτής

Στη Χαλκιδική προβλήματα υπάρχουν:

▪στο 1 χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Ορμύλιας – Βραστάμων
▪ στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου – Μεγάλης Παναγίας
▪στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας της επαρχιακής οδού Μεταμόρφωσης – Μεταγγιτσίου
▪στην ανώνυμη δημοτική οδό εντός οικισμού Σίβηρης

Επίσης, στη Χαλκιδική προσοχή απαιτείται στην ιρλανδική διάβαση στα Αγγελούδια στην Ολυμπιάδα, την ίδια ώρα που το ρέμα του Μπασδέκη είναι υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με το halkidikinews.gr, προβλήματα επίσης προξένησαν νωρίς το πρωί οι κατολισθήσεις βράχων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σιθωνίας. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων αποκολλήθηκαν βράχια από τα πρανή του δρόμου και μηχανήματα της Περιφέρειας απομάκρυναν τα φερτά υλικά.

Στην Ιερισσό ένα δέντρο ξεριζώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την απομάκρυνσή του.

Στη Θεσσαλονίκη κορμοί και κλαδιά δέντρων έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα λόγω του δυνατού ανέμου ο οποίος παρέσυρε λαμαρίνες και αντικείμενα από τα μπαλκόνια, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός. Πολλά σημεία της πόλης είναι γεμάτα με σκουπίδια, που είχαν γίνει βουνά στους κάδους εξαιτίας των πρόσφατων κινητοποιήσεων.

Παρόμοια η κατάσταση και στη Λάρισα, όπου πλημμύρισαν σπίτια και εκτάσεις σε Παλαιόπυργο και Κουλούρα.

Συγκεκριμένα, η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε προβλήματα στο παραλιακό μέτωπου του δήμου Τεμπών στο Δέλτα του Πηνειού ποταμού.

Εκτάσεις και σπίτια που βρίσκονται στα παράλια της Κουλούρας και του Παλαιόπυργου πλημμύρισαν λόγω των μεγάλων όγκων νερού που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή. Οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να εκτονώσουν τα νερά προς την θάλασσα ανοίγοντας διόδους στην θέση «Καράβωμα».

Το συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής παρατηρείται κάθε φορά που σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίοι ζητούν να προχωρήσουν αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή για να αποφεύγονται παρόμοιες καταστάσεις.

Παράλληλα, κλειστό παραμένει το κομμάτι της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, από την Κινέτα μέχρι τα Μέγαρα, στην Κακιά Σκάλα, στο ρεύμα προς Αθήνα, λόγω πτώσης βράχων, από την έντονη βροχόπτωση. Τεράστιο είναι το μποτιλιάρισμα και η ταλαιπωρία για τους οδηγούς, ενώ η τροχαία έχει προχωρήσει σε εκτροπή της κυκλοφορίας. Παραμένει άγνωστο πότε ο δρόμος θα δοθεί στην κυκλοφορία ενώ στο ρεύμα εξόδου προς Κόρινθο η κυκλοφορία είναι κανονική.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «ΑΡΙΕΛ», από τις
απογευματινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) αρχίζει να εξασθενεί.

Κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στο
Ιόνιο, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά, την κεντρική
Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι και τις πρώτες
απογευματινές ώρες, ενώ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν
στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι
αργά το απόγευμα.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 01/12 η κακοκαιρία ARIEL επηρεάζει περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, τα νότια νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει, δημιούργησε την νέα υπηρεσία “METEONOW”. Με χρήση δεδομένων του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat – 11 και εξειδικευμένου λογισμικού απεικονίζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης στα διάφορα τμήματα της χώρας. Στους ίδιους χάρτες, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά, σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση.

Στην παραπάνω εικόνα παρουσιάζονται οι περιοχές όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση κατά το διάστημα 09:15 – 10:10 της Πέμπτης 01/12.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία το, για το υπόλοιπο της ημέρας τα φαινόμενα θα συνεχιστούν ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές μέχρι αργά το βράδυ θα σταματήσουν. Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός κατά της διάρκεια της Πέμπτης 01/12.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ