ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Ο πακτωλός χρημάτων απο δωρεές και οι νέες καταγγελίες

Κιβωτός του Κόσμου: Ο πακτωλός χρημάτων απο δωρεές και οι νέες καταγγελίες
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τα όσα συνέβαιναν στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου Eurokinissi

Στις καταγγελίες κακοποίησης και κακομεταχείρισης παιδιών και σωρεία παρανομιών ενεργειών που γίνονταν στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου, έρχονται να προστεθούν και καταγγελίες για «δωρεές» χωρίς αποδείξεις.

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τα όσα συνέβαιναν στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου, με νέες καταγγελίες από πρώην τρόφιμους να έρχονται επί καθημερινής βάσης στο φως της δημοσιότητας, συγκλονίζοντας τους πάντες για τις πρακτικές και τις δράσεις των υψηλά ιστάμενων αλλά και εργαζόμενων στην ΜΚΟ.

Ακόμα ένας πρώην τρόφιμος της Κιβωτού κατήγγειλε σήμερα Πέμπτη (1/12) ότι όταν ήταν 17 χρονών βρέθηκε στην δομή της ΜΚΟ στην Πωγωνιανής Ιωαννίνων όπου όπως είπε εξαναγκαζόταν να δουλεύει για 500 ευρώ, εκ των οποίων τα 450 η Κιβωτός τα λάμβανε από τον τότε έφηβο, ως «ενοίκιο».

«Μου είπαν ότι θα πληρώνω και ενοίκιο 450 ευρώ και μου έλεγαν ότι 500 ευρώ είναι ο μισθός μου. Για να μένω στη δομή μέσα. Κι ήμουν 17 χρονών φανταστείτε, δεν είχα κλείσει 18», ανέφερε ο καταγγέλλων μιλώντας στο MEGA. Ο ίδιος βλέποντας το παράλογο της κατάστασης ρώτησε μάλιστα του προϊστάμενους της δομής πώς είναι δυνατόν να ζήσει με 50 ευρώ λαμβάνοντας την κυνική απάντηση «το ρεύμα, το νερό, το σπίτι, το φαγητό ποιος θα τα πληρώσει αυτά;».

«Εμένα μου υποσχέθηκαν να πάω από τη Χίο στην Πωγωνιανή ώστε να σπουδάσω κάτι και όταν γίνω 18 και βγω έξω στην κοινωνία να βρω μια δουλίτσα. Αυτό ήταν όλο ψέματα», συνέχισε λέγοντας ο ίδιος. Ο 17χρονος κατέληξε όπως είπε να δουλεύει στους στάβλους και τις αποθήκες της δομής ενώ έμενε και σε ένα κτήριο που ήταν ερείπιο.

«Είναι δυο πολυκατοικίες. Μια που φαίνεται όμορφη και ωραία και μια άλλη δίπλα από την πίσω πλευρά που είναι οι κότες από κάτω κι έχει πρώτο, δεύτερο, τρίτο όροφο... Οι πόρτες και τα παράθυρα ήταν σπασμένα. Έμπαινε αέρας, νερά, τα πάντα. Είχα μόνο μια κουβέρτα και εκεί πέρα με είχαν να πάω στη δουλειά και να γυρίσω εκεί μέσα. Μόνο με νερό και φαγητό» καταγγέλλει.

Ανέφερε δε πως όταν παραπονέθηκε για όλα αυτά στον πατέρα Αντώνιο, δεν τον πίστεψε: «Του λέω πατέρα ξέρεις κάτι; Εγώ δουλεύω και μου λένε ότι θα μου κρατάνε 450 ευρώ το μήνα για ενοίκιο και μισθό 500 ευρώ. 50 ευρώ παίρνεις ουσιαστικά από όλο αυτό. Του λένε οι παιδαγωγοί ότι εγώ δεν δουλεύω. Ο πατέρας πίστεψε τους 5-6 παιδαγωγούς που του έλεγαν ότι ο Γιάννης δεν θα πάει μπροστά, δεν πίστεψε εμένα. Μου κατέβασε μούτρα».

«Ο πατέρας Αντώνιος είναι άγιος»

Αν και διώχτηκε από την δομή λίγες μέρες μετά το συμβάν, ο Γιάννης νιώθει μόνο ευγνωμοσύνη για τον πατέρα Αντώνιο που τον πήρε από το χέρι σε ηλικία 12 ετών και του προσέφερε στέγη και φαγητό για 8 χρόνια.

«Ο πατέρας Αντώνιος για μένα και πατέρα να τον πω και άγιο να τον πω είναι λίγο. Δεν μπορώ να το περιγράψω αυτό το πράγμα. Εννοείται ότι ο πάτερ δεν γνωρίζει αυτά τα πράγματα το πώς ένας παιδαγωγός συμπεριφέρεται σε ένα παιδί. Είμαι 100% σίγουρος» δηλώνει ο Γιάννης.

Όπως εξηγεί ο παπά Αντώνης δεν γνώριζε ούτε για τις τιμωρίες και τις απομονώσεις ούτε και το ξύλο που έριχναν οι παιδαγωγοί.

«Από τις 6 να αρμέξω τις αγελάδες. Να τα καθαρίσω όλα τα ζώα, να τα βγάλω έξω. Αυτό μέχρι τις 3. Μετά τρώγαμε για μισή ώρα και μετά έκανα αποθήκη» περιγράφει.

Το πιο επίπονο για τον νεαρό Γιάννη ήταν το γεγονός πως δεν υπήρχε χρόνος να διαβάσει τα μαθήματα του ώστε να καταφέρει να μπει σε κάποια σχολή. Τελικά σταμάτησε το σχολείο στη β΄λυκείου.

«Γυρνούσα και επειδή ήθελα να διαβάσω 2-3 ώρες όπως έκανα στη Χίο. Έμενα στα Γιάννενα μου έλεγαν να φάω και να πάω να δουλέψω αποθήκη ή φάρμα. Αυτό είναι το χειρότερο. Όταν έρχονται οι βαθμοί έκραζαν τα παιδιά. Πώς να πάρω καλούς βαθμούς αν δεν με αφήνουν να διαβάσω;».

Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε ο 19χρονος

Συμπληρωματική κατάθεση ενώπιον των δύο εισαγγελέων Ανηλίκων, που διενεργούν την έρευνα για την υπόθεση των καταγγελιών περί κακοποίησης παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου» έδωσε σήμερα ο 19χρόνος, πρώην «φιλοξενούμενος» της δομής, ο οποίος πρώτος κατήγγειλε ηγετικό στέλεχος για σεξουαλική κακοποίησή του.

Ο 19χρονος, που άνοιξε τον «Ασκό του Αιόλου» με όσα κατήγγειλε στις διωκτικές αρχές, προκαλώντας ντόμινο πολυεπίπεδων εξελίξεων με αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου, δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, με οικονομικούς ελέγχους κ.α κλήθηκε από τις δύο εισαγγελείς Ανηλίκων να δώσει συμπληρωματικά στοιχεία και να αποσαφηνίσει κάποια άλλα.

Όπως είναι γνωστό οι εισαγγελείς Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη -Κυριακή Τσιχλή ερευνούν μέχρι στιγμής δυο αδικήματα.

Το ένα αφορά στο κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το δεύτερο το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο αυτό στις εισαγγελείς Ανηλίκων κατέθεσε επίσης και πρώην τρόφιμος σε δομή της οργάνωσης που βρισκόταν στην Ολλανδία. Κατά τις ίδιες πηγές ο τελευταίος κατήγγειλε σωματική του κακοποίηση την περίοδο που διαβιούσε σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου».

Εισαγγελική εντολή απαγορεύει στον πατέρα Αντώνιο να πλησιάζει τις δομές
Νωρίτερα την Πέμπτη, με εισαγγελική εντολή απαγορεύτηκε στον πατέρα Αντώνιο να πλησιάζει τις δομές.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη σε πρόσωπα -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- για την υπόθεση των καταγγελιών κακοποίησης και εκμετάλλευσης, εντούτοις οι εισαγγελείς ανηλίκων, εξέδωσαν τη συγκεκριμένη διάταξη απαγόρευσης προσέγγισης των δομών της Κιβωτού τόσο στον πατέρα Αντώνιο όσο και σε αυτούς που απομακρύνθηκαν με απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για τον Ιρακινό πρώην διευθυντή της ΜΚΟ, τον 35χρονο θεολόγο Πασχάλη και τη σύζυγό του, η οποία ήταν κοινωνική λειτουργός στη δομή της Πωγωνιανής Ιωαννίνων και μέλος του προηγούμενου ΔΣ, και δύο ακόμη πρόσωπα που έχουν πλέον απολυθεί.

Η εισαγγελική εντολή για απαγόρευση προσέγγισης στις δομές στηρίζεται σε διάταξη του άρθρου 1532 του Αστικού Κώδικα, που δίνει το δικαίωμα στον εισαγγελέα ανηλίκων, σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο που διασφαλίζει τη σωματική και ψυχική υγεία των ανηλίκων.

Ακόμα μια καταγγελία

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται μια ακόμη καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος ανηλίκου από υψηλόβαθμο στέλεχος στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Σύμφωνα με πληροφορίες η καταγγελία έγινε από έναν 15χρονο που διαμένει στη δομή του Βόλου, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα -υπό άκρα μυστικότητα- κατέθεσε στην υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ότι έπεσε θύμα ασέλγειας από υψηλόβαθμό στέλεχος της οργάνωσης.

Η καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση είναι η δεύτερη που γίνεται στις Αρχές από την ώρα που άρχισε να αποκαλύπτεται το μαρτύριο των παιδιών στην ΜΚΟ και η τρίτη συνολικά που εξετάζεται από την αστυνομία, παράλληλα με τις έρευνες για τα οικονομικά της οργάνωσης που διαχειριζόταν η πρεσβυτέρα.

Παράλληλα συνεχίζεται η αξιολόγηση των στελεχών της οργάνωσης μετά την αλλαγή της διοίκησης.

Χθες απομακρύνθηκαν πέντε εργαζόμενοι μεταξύ των οποίων και άτομα που είχαν καταγγελθεί από ορισμένους ανήλικους για βίαιη συμπεριφορά.

Έρανος από την Κιβωτό ακόμα και στις κηδείες πολιτικών

Η δράση της ΜΚΟ επεκτείνεται και στους εράνους που έκανε σε κηδείες προσώπων του πολιτικού κόσμου ή ευρέως γνωστών προσωπικοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές από αυτές τις κηδείες το «κουτί» των δωρεών της Κιβωτού του Κόσμου βρισκόταν σε σε περίοπτη θέση.

Το κουτί της Κιβωτού που δεχόταν τις δωρεές των πολιτών αντί στεφάνων, είχε στηθεί μεταξύ αυτών στην κηδεία του Δημήτρη Τσοβόλα, ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που τελέστηκε την 1η Μαρτίου του ’22.

«Η οικογένεια του πρώην υπουργού και δικηγόρου Δημήτρη Τσοβόλα επιθυμεί αντί στεφάνων τα χρήματα να διατεθούν στην “Κιβωτό του Κόσμου”» είχε ανακοινώσει τότε η οικογένεια του Δημήτρη Τσοβόλα.

Ίδια επιθυμία εξέφρασε και η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά, η σορός της οποίας τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Το κουτί της «Κιβωτού» ήταν σε περίοπτη θέση και στην κηδεία του Γιώργου Τράγκα αλλά και του σπουδαίου Έλληνα τραγουδιστή Δάκη.

«Συνήθως ήταν γύρω στα 500 ευρώ και πάνω. Ποτέ δεν ήταν πιο κάτω. Ποτέ. Δεν είχε τύχει ποτέ. Μάζεψε μια φορά 2.700 ευρώ νομίζω. Είχε χίλια άτομα στην κηδεία του» αποκαλύπτει εθελόντρια της δομής.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Mega, γνωστό γραφείο τελετών στην Αττική, εκτός από τους επωνύμους, σχεδόν 5 στις 10 οικογένειες που κήδευαν τον άνθρωπο τους ζητούσαν αντί στεφάνων το κουτί της «Κιβωτού».

«Στις 10 οι 5 (ζητούσαν κάλπη). Το ζήταγε η οικογένεια επίμονα. Κι εμείς να μην το θέλαμε για να πουλήσουμε κανένα στεφάνι που λέει ο λόγος, ζητάγανε να βάλουν την “Κιβωτό”» αναφέρει υπάλληλος γραφείου τελετών.

Κι ενώ σε προβεβλημένες κηδείες τηρούνταν κατά γράμμα οι κανόνες με σφραγισμένη κάλπη, ντοσιέ και ονομαστικές λίστες, δεκάδες είναι οι καταγγελίες πως στις δικές τους κηδείες τίποτα από όλα αυτά δεν γινόταν.

Όσα αναφέρει καταγγέλλων

-Καμία απόδειξη δεν πήραμε, καμία ευχαριστήρια κάρτα που βγήκε αυτή η κυρία που βγήκε στον Ευαγγελάτο και έλεγε ότι στέλναμε όλα αυτά. Ας έρθει σε μένα να μου πει πότε μου έστειλε κάρτα.

-Δεν σας πήρε ποτέ κανένας τηλέφωνο;

-Κανένας

Ο άνθρωπος αυτός κήδεψε τον πατέρα του πριν λίγα χρόνια. Όπως καταγγέλλει ο ίδιος στο Mega, αν και μαζεύτηκαν στην κάλπη τουλάχιστον 2.000 ευρώ, δεν κόπηκε καμία απόδειξη.

-Επειδή είμαστε μια οικογένεια με μεγάλο σόι, γνωστούς, φίλους, υπήρχαν γύρω στα 800 άτομα. Κι είπαμε να μην βάλουμε στεφάνια και να τα βάλουμε στο κουτί. Υπήρχε ένα πολύ μεγάλο ποσό.

-Πώς ξέρετε ότι μαζεύτηκε μεγάλο ποσό; Σας ενημέρωσαν;

-Αφού έβαλα 2.000 ευρώ μόνος μου; Για την ψυχή του πατέρα μου. Έβαλα εγώ από το πορτοφόλι μου 2.000 ευρώ.

Στο ίδιο έργο θεατής και στην κηδεία της μητέρας του. Τότε μέσα στον πόνο του δεν είχε δώσει τη δέουσα σημασία όπως λέει.

«Πάλι υπήρχε το κουτί. Πάλι δεν βάλαμε για στέφανα και τέτοια και πήγαν στο κουτί. Κανένας πάλι καμία απόδειξη, ούτε χειρόγραφη, ούτε τρυπημένη της εφορίας. Κανένας, τίποτα απολύτως. Κανένας δεν πήρε απόδειξη» λέει.

«Δεν στέλνουν αποδείξεις αλλά… sms»

Απόδειξη και επιστολή δεν έλαβε πάντως ούτε ένας Ροδίτης που κήδεψε πέρυσι τον πεθερό του και ζήτησε αντί στεφάνων να καταβληθεί χρηματικό ποσό στην «Κιβωτό».

«Πέρυσι είχαμε τον θάνατο του πεθερού μου και αντί στεφάνων έκανα εγώ μια ανάρτηση στο facebook να κατατεθούν χρήματα στην “Κιβωτό”» αναφέρει ο καταγγέλλων.

Επειδή η κηδεία τελέστηκε στην Ρόδο αντί κάλπης η δομή του έστειλε τραπεζικό λογαριασμό.

«Μου έδωσαν τον αριθμό λογαριασμού. Και μου είπαν όταν ολοκληρωθεί αυτό το πράγμα θα με πάρουν τηλέφωνο και θα μου πουν για το ποσό και ένα ευχαριστήριο. Κανείς δεν με πήρε τηλέφωνο ενώ κατατέθηκαν χρήματα. Κανείς δεν με ενημέρωσε για το ποσό που πήγε στην "Κιβωτό". Τίποτα» προσθέτει.

Απόδειξη μπορεί να μην του έστειλαν αλλά εκείνα που δεν αμελούσαν ποτέ να στείλουν ήταν τα προωθητικά μηνύματα κάθε Πάσχα, Χριστούγεννα, και Δεκαπενταύγουστο, ζητώντας του οικονομική στήριξη.

«Και δεν είναι μόνο αυτό. Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο μας έστελναν μηνύματα στα κινητά μας για να ενισχύσουμε την ομάδα αυτά. Και πάντα στέλναμε, ως τετραμελής οικογένεια» αποκαλύπτει ο καταγγέλλων.

Το «κουτί της Κιβωτού» σύμφωνα με τις καταγγελίες πήγαινε άδειο σε κηδείες και μνημόσυνα και έφευγε φορτωμένο με δωρεές ανθρώπων από το υστέρημα τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ