ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική Υπηρεσία: Έτσι θα σβήσετε την φωτιά σε ένα φλεγόμενο χριστουγεννιάτικο δέντρο

Πυροσβεστική Υπηρεσία: Έτσι θα σβήσετε την φωτιά σε ένα φλεγόμενο χριστουγεννιάτικο δέντρο
«Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να καεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι πάρα πολύ λίγος» Glomex

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία το 70% των περιπτώσεων που προκαλούνται πυρκαγιές σε ένα σπίτι σε μια οικία είναι από αμέλεια

Συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη κατάσταση μιας φωτιάς στο χριστουγεννιάτικο δέντρο μας, δίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του σώματος, Γιάννη Αρτοποιού.

«Βρισκόμαστε στις εγκαταστάσεις ενός μάχιμου πυροσβεστικού σταθμού για να αποδείξουμε πόσο γρήγορη είναι η καύση ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό. Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να καεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι πάρα πολύ λίγος. Οπότε όπως καταλαβαίνετε αυτό το οποίο προέχει και είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ασφάλειά μας, ειδικά ουσιαστικά μέσα σε ένα διαμέρισμα, είναι να βγάζουμε αυτά τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια από το από την πρίζα είναι πάρα πολύ σημαντικό», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (5/12) στην ΕΡΤ.

Όπως τόνισε ο χρόνος ο οποίος μεσολαβεί από την έναρξη μέχρι την εξάπλωση της φωτιάς είναι πάρα πολύ λίγος, γι' αυτό είναι χρήσιμο να έχουμε στο σπίτι μας έναν φορητό πυροσβεστήρα.

«Ένας πυροσβεστήρας μπορεί να αποσοβήσει μια μεγάλη πυρκαγιά σε ένα διαμέρισμα, σε ένα σπίτι. Είμαστε μάρτυρες σε τέτοιου είδους πυρκαγιές και μπορούμε να πούμε ότι όλα αυτά μπορούν να προληφθούν» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον κίνδυνο από ασφυξία λόγω του καπνού σε έναν κλειστό χώρο λέγοντας ότι οι ενέργειες μας πρέπει να είναι άμεσες.

«Ένας πυροσβεστήρας μπορεί να μας σώσει τη ζωή και να να μας βγάλει από πολύ δύσκολες καταστάσεις, οπότε αφενός βγάζουμε τα λαμπιόνια από την πρίζα όταν κοιμόμαστε ή πολύ περισσότερο όταν φεύγουμε από το σπίτι μας» συμβούλευσε τον κόσμο.

Κατεβάζουμε τον διακόπτη του ρεύματος

Το πρώτο που κάνουμε σε περίπτωση φωτιάς είναι να κατεβάσουμε τον διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος και το δεύτερο να έχουμε έναν πυροσβεστήρα ανά όροφο.

«Αυτό θα σώσει ουσιαστικά το σπίτι μας. Δεν υπάρχει κάτι πιο τραγικό από το να καίγεται , ένα σπίτι από μια αμέλεια της στιγμής, από ένα ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα», είπε ο Αρτοποιός.

Σύμφωνα με τον ειδικό το 70% των περιπτώσεων που προκαλούνται πυρκαγιές σε ένα σπίτι σε μια οικία είναι από αμέλεια. Για το λόγο αυτό κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μαγειρεύουν και να μην αφήνουν στην μπρίζα ηλεκτρικές συσκευές ενώ φεύγουν από το σπίτι. Εστίασε, επίσης, ότι αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για να καθαρίσουν οι πολίτες την καύσιμη ύλη στις αυλές και γύρω από τα σπίτια τους για να αποφευγεί ο κίνδυνος μιας πυρκαγιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ